Νέα παράταση για τις 8 Φεβρουαρίου έδωσε η Κομισιόν για την πώληση των λιγνιτικών

3 Min Read

Η 8η Φεβρουαρίου ορίστηκε από την Κομισιόν ως καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μελίτη και Μεγαλόπολη. Με επιστολή προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η DGcomp θέτει τέλος στον κύκλο των συνεχών ολιγοήμερων παρατάσεων του διαγωνισμού, ζητώντας έως την 8η Φεβρουαρίου να έχει γίνει κατακύρωση του διαγωνισμού στους υποψήφιους επενδυτές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε ζητήσει παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου και η απάντηση της Κομισιόν ήταν να δώσει λίγες επιπλέον ημέρες περιθώριο με την υποσημείωση πάντως ότι αυτή θα είναι η τελευταία παράταση του διαγωνισμού. Υπενθυμίζεται πως ο διαγωνισμός αρχικά προβλεπόταν να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα Οκτωβρίου του 2018.
Εν τω μεταξύ θετικές είναι οι εξελίξεις σε ότι αφορά το πρόγραμμα εθελουσίων αποχωρήσεων και κινητικότητας των εργαζομένων στις δυο μονάδες.
Από το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί προκύπτει ότι ο αριθμός των εργαζομένων στις δυο μονάδες θα μειωθεί ίσως και κατά 50%. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι ικανοποιείται ένα από τα βασικά αιτήματα των υποψήφιων αγοραστών, οι οποίοι ζητούσαν δραστική μείωση του προσωπικού ώστε να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα των μονάδων και να αντισταθμιστεί σε ένα βαθμό το αυξημένο κόστος των ρύπων.
Διαπραγμάτευση για την προμήθεια λιγνίτη
Εξάλλου σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις γύρω από την υπόθεση των λιγνιτωρυχείων Αχλάδας, τα οποία τροφοδοτούν με καύσιμο τη μονάδα της Μελίτης.
Μετά την υπουργική απόφαση για παράταση της εκχώρησης των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στην εταιρία Ρόζας με παράλληλη επέκταση των όρων της υφιστάμενης σύμβασης με τη ΔΕΗ φαίνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θέτουν θέμα σχέσης εκμετάλλευσης των λιγνιτωρυχείων.
Συγκεκριμένα με την πάροδο του χρόνου εκμετάλλευσης και την ωρίμανση του ορυχείου φαίνεται ότι το κόστος εξόρυξης μειώνεται και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές ζητούν να βελτιωθούν οι όροι προμήθειας λιγνίτη σε σχέση με αυτούς που ισχύουν σήμερα στη σύμβαση με τη ΔΕΗ.
Η συζήτηση αυτή θα συνεχιστεί όπως όλα δείχνουν τουλάχιστον έως τις 23 Ιανουαρίου οπότε και οι υποψήφιοι επενδυτές καλούνται να υποβάλουν στη ΔΕΗ τις δεσμευτικές προσφορές τους.
Θα ακολουθήσει η πρόσκληση για βελτίωση των προσφορών και έως τις 31 του μήνα θα πρέπει να έχει εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ο πλειοδότης, ώστε να κλείσει πλήρως η όλη υπόθεση έως τις 8 Φεβρουαρίου.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

Μοιραστείτε την είδηση