Νέα παράταξη για τις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης

5 Min Read
“ΔΥΟ ιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η μοναδική αιματολόγος και η μοναδική ογκολόγος της ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔONΙΑΣ στο ΕΣΥ αλλά και 2 διευθυντές ΜΕΘ και ενας ιατρός εργασίας βγαίνουν μπροστά για να στηρίξουν, για να φωνάξουν και για να διεκδικήσουν για το δικό μας Δημόσιο Σύστημα ΥΓΕΙΑΣ. Το ΕΣΥ δεν είναι τσιφλίκι κανενός αλλά όλου του κόσμου. Το δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο είναι κέντρο αναφοράς για όλους τους ιατρούς ( ιδιώτες αλλά και δημόσιους) απειλείται”.
Με αυτό το κείμενο η  Γκάσταρη Βασιλική Αιματολόγος, η Ιορδανίδου Δέσποινα Γενικός Οικογενειακός Ιατρός, ο Ιωάννου Κωνσταντίνος Παθολόγος- Εντατικολόγος,  ο Καργάκης Μιχάλης Ιατρός Εργασίας- Περιβάλλοντος, o
Λιάμος Κοσμάς Γενικός Οικογενειακός Ιατρός, η Πισανίδου Βασιλική Παθολόγος Ογκολόγος και ο Στόκκος Κωνσταντίνος Καρδιολόγος- Εντατικολόγος ανακοίνωσαν την διακήρυξη του συνδυασμού της “Προοδευτικής Κίνησης Ιατρών”, ενόψει των επικείμενων εκλογών στον Ιατρικό Σύλλογο.
Αναλυτικά η διακήρυξη:
Στις προσεχείς εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των εκπροσώπων του Συλλόγου στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο αποφασίσαμε να δηλώσουμε την παρουσία μας σχηματίζοντας την Προοδευτική Κίνηση Ιατρών Κοζάνης.
Είμαστε γιατροί κλινικών ειδικοτήτων από τα Δημόσια Νοσοκομεία μαζί με γιατρούς της Πρωτοβάθμιας και Δημόσιας Υγείας που μας ενώνει η κοινή μας πίστη ότι τα θεσμικά όργανα του Ιατρικού κόσμου πρέπει να εμπλακούν, να υποστηρίξουν και να υπερασπιστούν το Δημόσιο Σύστημα Περίθαλψης.
Ως γιατροί πιστεύουμε στην ιδέα ενός καθολικού συστήματος υγείας- δωρεάν στο σημείο χρήσης, για όλους και όλες, καθώς και την υπεράσπιση των όρων εργασίας και τις συνθήκες μέσα στις οποίες θα δραστηριοποιηθούν και θα ασκήσουν το επάγγελμα οι λειτουργοί του δημοσίου, οι ιδιώτες και οι ελευθεροεπαγγελματίες συνάδερφοι.
Κάτω από την πίεση του χρόνου, για την οργάνωση μας, δηλώνουμε την πρόθεση μας να εργαστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση.
Οι πρόσφατες μνήμες από την πανδημία, μιας περιπέτειας που εξελίσσεται σε τραγωδία και η οποία ακόμα δεν έληξε, ανέδειξε τον κομβικό ρόλο του Δημόσιου χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας ως του μοναδικού φορέα που μπορεί να εγγυηθεί την Δημόσια Υγεία και να διαχειριστεί τέτοιου μεγέθους κρίσεις.
Παρά την καθολική αναγνώριση του ρόλου αυτού και παρά την αρχική απόδοση της δέουσας ευγνωμοσύνης στους λειτουργούς υγείας, σήμερα δυόμιση χρόνια μετά, τα Νοσοκομεία φυτοζωούν, εγκαταλελειμμένα, με εξαντλημένο το προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.
Τα νοσοκομεία θυμίζουν φαντάσματα του παρελθόντος, αποστεωμένα, απευθυνόμενα πλέον σε έναν διαρκώς φτωχοποιημένο πληθυσμό, ο οποίος έχει να διαχειριστεί εκτός από τη νόσο και την οδύνη, τις καταστρεπτικές οικονομικές συνέπειες της. Η υπερεργασία και οι χρόνιες παθογένειες ενός ανολοκλήρωτου Εθνικού Συστήματος Υγείας έχουν οδηγήσει σε εξάντληση το προσωπικό των Νοσοκομείων, απειλώντας πλέον την ίδια τους την επιβίωση.
Ήρθε η ώρα για την διατύπωση ενός διεκδικητικού πλαισίου υποστήριξης των Νοσοκομείων με:
• Προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικού και παραϊατρικού προσωπικού
• Με αξιοπρεπείς αμοιβές, ανάλογες της προσφοράς και της εργασίας που παρέχονται.
• Με νοσοκομεία που θα γίνουν ξανά χώροι παραγωγής γνώσης και κοινωνικής προσφοράς.
• Με όραμα για θεμελίωση ενός καθολικού συστήματος φροντίδας υγείας ανοιχτό σε όλους τους πολίτες, επικεντρωμένο στην πρόληψη των νοσημάτων.
• Με δημιουργία ενός πλαισίου που θα συμπεριλαμβάνει τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, είτε εργάζονται με υπαλληλικές σχέσεις, είτε πρόκειται για ελευθεροεπαγγελματίες, απέναντι στην επερχόμενη λαίλαπα της παράδοσης της Υγείας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Δείγματα γραφής έχουν δοθεί ήδη με το Νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην εξαφάνιση κατ’ αρχάς των ιατρείων εργαστηριακών ειδικοτήτων και την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων των συναδέρφων που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.
Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλον τον Ιατρικό κόσμο της Κοζάνης, να υποστηρίξει την Κυριακή 16/10/2022 τις υποψηφιότητες του συνδυασμού μας και στη διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους όρους άσκησης του επιστημονικού και επαγγελματικού μας έργου.
Γκάσταρη Βασιλική Αιματολόγος
Ιορδανίδου Δέσποινα Γενικός Οικογενειακός Ιατρός
Ιωάννου Κωνσταντίνος Παθολόγος- Εντατικολόγος
Καργάκης Μιχάλης Ιατρός Εργασίας- Περιβάλλοντος
Λιάμος Κοσμάς Γενικός Οικογενειακός Ιατρός
Πισανίδου Βασιλική Παθολόγος Ογκολόγος
Στόκκος Κωνσταντίνος Καρδιολόγος- Εντατικολόγος
Υποψήφιοι για το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου και για τον Π.Ι.Σ.
Μοιραστείτε την είδηση