Νέο επιχειρηματικό περιβάλλον με Αναπτυξιακό Νόμο και Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Γράφει ο Νίκος Παπαθανάσης

6 Min Read

Η Ελλάδα ανήκει πλέον στην κατηγορία των χωρών που διακρίνονται για τις επιδόσεις τους στο πεδίο της οικονομίας, έχοντας πλέον αποκαταστήσει το κύρος και το κλίμα εμπιστοσύνης στις διεθνείς αγορές. Οι διαρκείς αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας οδηγούν σε θετικές κρίσεις και οι προβλέψεις είναι μόνο ευοίωνες.

Πρόσφατα και μετά από σχετική απόφαση του Eurogroup η ελληνική οικονομία μπήκε σε τροχιά απελευθέρωσης από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας εντός του καλοκαιριού. Ανοίγει, έτσι, ο δρόμος για έναν από τους σημαντικότερους εθνικούς στόχους που είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Τελειώνει με αυτόν τον τρόπο μια δύσκολη περίοδος για τη χώρα μας η οποία διήρκεσε 12 χρόνια. Η επενδυτική βαθμίδα αναμένεται να απελευθερώσει περαιτέρω ευκαιρίες για την οικονομία της χώρας, τόσο στο επιχειρηματικό – επενδυτικό πεδίο όσο και σε αρκετά άλλα.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Η χώρα μας αποτελεί πλέον έναν από τους πιο αξιόπιστους ισότιμους εταίρους της ΕΕ που διαδραματίζει, μάλιστα, σημαίνοντα ρόλο σε πολύ κρίσιμα θέματα, με πρόσφατο παράδειγμα την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, όπως αυτή εξελίσσεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η χώρα μας αποδεικνύει καθημερινά ότι όχι μόνο διαχειρίζεται επιτυχώς δύσκολες καταστάσεις αλλά και ότι μπορεί να ηγείται και να αναλαμβάνει ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της σημερινής δυσμενούς συγκυρίας. Χαρακτηριστικό αποτέλεσμα της σοβαρότητας και της αποτελεσματικής διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, δηλαδή των κόπων και των θυσιών του ελληνικού λαού, είναι η αποπληρωμή του ΔΝΤ πριν από τον προβλεπόμενο χρόνο.

Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια η χώρα μας θα έχει στη διάθεσή της 80 δισ. ευρώ κοινοτικούς πόρους για αναπτυξιακά προγράμματα. Πόρους που προκύπτουν από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 για προγράμματα χρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων, από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» αλλά και από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Μιλάμε, λοιπόν, για ένα συνολικό πακέτο πόρων που αγγίζει τα 80 δισ. ευρώ, αναπτυξιακά κεφάλαια που ουδέποτε έχουν διοχετευθεί ξανά στη μεταπολεμική Ελλάδα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο από τους πόρους του ΕΣΠΑ ’21-’27 8 δισ. ευρώ θα δοθούν στη μεσαία επιχειρηματικότητα, ενώ το ένα τρίτο των πόρων θα διατεθεί για έργα στις περιφέρειες. Η χώρα μας, όπως είπε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωταγωνιστεί στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων με ρυθμούς εκταμίευσης που καταγράφουν συνεχή ρεκόρ από το καλοκαίρι του 2019.

Πρόσφατα επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πολύ γρήγορα δύο καίρια ελληνικά Επιχειρησιακά Προγράμματα: το πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα καθώς και το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης μαζί με τα τρία Εδαφικά Σχέδια που το συνοδεύουν, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,63 δισ. ευρώ. Είναι το πρώτο πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που εγκρίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που δηλώνει το υψηλό επίπεδο του εθνικού σχεδιασμού για τη μετάβαση της χώρας σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Η εξέλιξη αυτή είναι ενδεικτική της ισχυρής βούλησης της κυβέρνησης για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με ουσιαστική στήριξη των τοπικών κοινωνιών, κάτι που δίνει νέα πνοή και ενισχύει τον ρυθμό ανάπτυξης με βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο τρόπο, ιδίως στις περιοχές εκείνες που επηρεάζονται από τη μετάβαση.

Η διευκόλυνση του επιχειρείν στην Ελλάδα είναι μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της κυβέρνησής μας και αυτήν ακριβώς έχουμε υπηρετήσει, παρά τις διαρκείς κρίσεις που έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε και εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος. Εναρμονισμένος με το Σχέδιο Ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία (Εκθεση Πισσαρίδη) το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, τους στόχους του ΕΣΠΑ 2021-2027, το industry 4.0 και τον νέο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, δίνει μια εντελώς νέα διάσταση στην επιχειρηματικότητα. Περιλαμβάνει 13 συνολικά καθεστώτα ενίσχυσης διαρθρωμένα για πρώτη φορά με θεματικά κριτήρια, τα οποία καλύπτουν συνολικά όλους τους κλάδους της οικονομίας και της σύγχρονης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ενδεικτικά αναφέρω τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, τον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό, την πράσινη μετάβαση, το νέο επιχειρείν για συμπολίτες μας που θα επιχειρήσουν για πρώτη φορά, την αγροδιατροφή και βεβαίως το διακριτό καθεστώς της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης. Από τον νέο αναπτυξιακό νόμο προκύπτει επίσης επιτάχυνση των διαδικασιών, χωρίς καθυστέρηση στην υπαγωγή και την ολοκλήρωση των επιχειρηματικών σχεδίων. Ετσι λοιπόν αναμένεται το 94% των πόρων να διοχετευθεί στην Περιφέρεια, ενώ κάθε ένα ευρώ κρατικής ενίσχυσης θα μοχλεύσει περίπου δύο ευρώ ιδιωτικών πόρων. Τα παρεχόμενα κίνητρα που προβλέπονται στον νέο αναπτυξιακό νόμο είναι η φορολογική απαλλαγή, η επιχορήγηση, η επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και η επιδότηση κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης.

Οπως γίνεται αντιληπτό, το επιχειρηματικό – επενδυτικό τοπίο στην Ελλάδα αλλάζει. Δημιουργείται ένα νέο με περισσότερες διευκολύνσεις, μεγαλύτερη ταχύτητα και ευελιξία, με το βλέμμα στραμμένο στους πιο σύγχρονους κλάδους της παγκόσμιας αγοράς και στις ανάγκες των ανθρώπων της πραγματικής οικονομίας.

Ο Νίκος Παπαθανάσης είναι αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Μοιραστείτε την είδηση