Νέος Φωτοβολταϊκός Σταθμός σε Κομνηνά και Μεσόβουνο

3 Min Read
Το πεδίο εκπαίδευσης των σπουδαστών για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες

Αντιδρούν οι κάτοικοι των δύο κοινοτήτων

Κάθετα αντίθετοι στην πιθανή εγκατάσταση του Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 50 ΜW στη θέση «Προζύμι» των Κοινοτήτων Κομνηνών και Μεσοβούνου του Δήμου Εορδαίας, δηλώνουν οι κάτοικοι των δύο κοινοτήτων.

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι διότι πρόκειται για ένα τεράστιο έργο που αν υλοποιηθεί θα επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων των δύο χωριών. Πρόκειται για παρέμβαση πολύ μεγάλης κλίμακας, δίπλα στα σπίτια μας που μετά βεβαιότητας θα επιφέρει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλάζοντας ουσιαστικά τη φυσιογνωμία και τον χαρακτήρα της περιοχής» αναφέρουν σε επιστολή που έστειλαν προς τους Βουλευτές Κοζάνης και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Συνεχίζουν λέγοντας πως θα αλλάξει την καθημερινότητά τους, έχοντας επιπτώσεις στην ψυχική αλλά και τη σωματική τους υγεία και πως θα αλλάξει ριζικά το περιβάλλον και το μικροκλίμα της περιοχής. Επίσης, ότι «θίγεται» η τοπική κτηνοτροφία και η γεωργία, υπενθυμίζοντάς ότι τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι των δύο κοινοτήτων έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις στις δενδροκαλλιέργειες (μήλα & κεράσια) και οι απαραίτητες εκχερσώσεις, εκσκαφές και διαμορφώσεις για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πλαισίων θα μεταβάλλουν την υδρολογία της περιοχής και θα προκαλέσουν ολίσθηση του εδάφους, δημιουργώντας πλημμυρικά φαινόμενα. 

«Η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, η αισθητική παραμόρφωση της φυσιογνωμίας του τοπίου και η επιδείνωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων θα εκμηδενίσουν την αξία γης και θα αποτελέσουν την «ταφόπλακα» της ανάπτυξης των Κομνηνών και του Μεσοβούνου. Τα τυχόν ανταποδοτικά οφέλη δεν μπορούν να αντισταθμίσουν το τεράστιο κόστος από την αλλοίωση και καταστροφή του φυσικού  περιβάλλοντος. Λέμε ΝΑΙ στις ΑΠΕ που λύνουν προβλήματα της καθημερινότητάς μας και δεν καταστρέφουν τον τόπο μας και ΟΧΙ στην ασυδοσία. Σύσσωμοι δηλώνουμε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε με όλα τα μέσα για να αποτρέψουμε τη δημιουργία του ΦΣΠΗΕ, κατά κοινή ομολογία «έργο έκτρωμα». Έχουμε συγκεντρώσει υπογραφές και χρήματα και αναθέσαμε σε δικηγόρο την υπόθεση για τη ματαίωση της κατασκευής του παραπάνω έργου» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Τέλος, ζητούν να συμπαραταχθούν οι τοπικοί φορείς μαζί τους, σεβόμενοι την ψήφο του λαού που τους ανέδειξε και κόντρα στα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών και εργολάβων. «Πρέπει να τους σταματήσουμε. Να τους διώξουμε εμείς πριν μας διώξουν απ’ τα σπίτια μας» τονίζει καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κομνηνών κ. Παντελής Τσιλφίδης.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ,
Μοιραστείτε την είδηση