Νέος υγειονομικός χάρτης: 31.000 για δική της μελέτη θα δώσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

4 Min Read

Αρνητική η αντιπολίτευση

31.000 ευρώ για τη μελέτη ανασχεδιασμού των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, η Περιφερειακή Επιτροπή το μεσημέρι της Δευτέρας. Η μελέτη θα γίνει με απευθείας ανάθεση στο Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας και τον ειδικά επιστημονικά υπεύθυνο, Κυριάκο Σουλιώτη.

- Advertisement -

Έγγραφη συγκατάθεση του υπουργείου Υγείας αλλά και συνολική μελέτη με ανοιχτό διαγωνισμό, ζήτησαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης για να εγκρίνουν την πίστωση και στη συνέχεια ψήφισαν αρνητικά.

Για την αναγκαιότητα μιας συνολικής μελέτης, με έναν ανοικτό διαγωνισμό, για τον περιφερειακό χάρτη υπηρεσιών φροντίδας υγείας που πρέπει να γίνει με την έγγραφη και σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Υγείας, έκανε λόγο ο περιφερειακός σύμβουλος, Γιώργος Χριστοφορίδης και σημείωσε πως η συγκεκριμένη μελέτη είναι αποσπασματική. «Η εν λόγω μελέτη, αποτελεί τμήμα αυτής της μεγάλης μελέτης, είναι κάτι εντελώς αποσπασματικό που θα καταδείξει στην ουσία αυτά που ήδη ξέρουμε και αυτά που είναι γνωστά. Κινδυνεύουμε να κατηγορηθούμε ότι σπάμε ένα μεγάλο έργο, δεν πιάνει όλο το κομμάτι της υγείας αυτή η μελέτη, η οποία έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά» τόνισε ο κ. Χριστοφορίδης.

Ο περιφερειακός σύμβουλος, Σωτήρης Βόσδου στάθηκε, εν μέσω άλλων, στο αν υπάρχει ανάλογη μελέτη από το υπουργείο Υγείας ή αν προτίθεται να κάνει, γιατί όπως ανέφερε, όλα αυτά τα οποία θίγονται στην εν λόγω μελέτη, άπτονται των αρμοδιοτήτων του και ο κεντρικός σχεδιασμός είναι του υπουργείου. «Εμείς ερχόμαστε επικουρικά στο να διαπιστώσουμε ποιες είναι οι ελλείψεις αλλά από την άλλη μεριά τις έχει διαπιστώσει κάποιος άλλος; Θεωρώ ότι είναι μια πρόταση η οποία δεν εναρμονίζεται πλήρως με τις απαιτήσεις οι οποίες υπάρχουν, γιατί δεν ξέρουμε ποιες είναι αυτές» τόνισε ο κ. Βόσδου και υπογράμμισε πως αν δεν δοθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, μια τέτοια μελέτη δεν μπορεί να προσεγγιστεί και έκανε λόγο για την αναγκαιότητα συνεννόησης και συνεργασίας με το υπουργείο Υγείας.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Λύσανδρος Μεταξάς ανέφερε πως ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης έχει αναφέρει επανειλημμένως πως ο σχεδιασμός για το νέο υγειονομικό χάρτη, θα γίνει σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και πως ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης στις επισκέψεις του στην περιοχή, είχε τονίσει πως δεν θα γίνει κανένας σχεδιασμός χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. «Θεωρώ ότι υπάρχει πλήρης εναρμόνιση με το υπουργείο Υγείας, όπως επίσης ότι θα δοθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία» σημείωσε ο κ. Μεταξάς.

«Για εμένα είναι το πρώτο μεγάλο βήμα που κάνει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας όσον αφορά τον ανασχεδιασμό των υπηρεσιών της υγειονομικής περίθαλψης στην περιφέρεια μας και οφείλω να συγχαρώ τον Αντιπεριφερειάρχη υγείας για αυτή την πρωτοβουλία, που έπρεπε να γίνει πολλά χρόνια πριν. Λέμε ότι έχουμε υγεία στην περιοχή μας αλλά υπάρχουν συνεχώς προβλήματα. Για εμένα είναι υποχρεωτικό να γίνει, για το “αύριο” της Δυτικής Μακεδονίας, και αν θέλουμε οι πολίτες της να έχουν καλύτερη υγεία. Όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε σε αυτό» τόνισε ο Λάζαρος Γκερεχτές.

Τέλος, ο Θεοφύλακτος Ζυμπίδης επεσήμανε τη σημαντικότητα της συγκεκριμένης μελέτης αναφέροντας πως παρουσιάζεται ένας καινούριος σχεδιασμός για την περιφέρεια μας, όσον αφορά τον υγειονομικό χάρτη.

«Υπάρχει η δέσμευση του Υπουργού για το σχεδιασμό και για αυτό έχει παρθεί αυτή η απόφαση η οποία έχει ερευνηθεί από τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Συνοχής κ. Φούντογλου, για το πως να γίνει η μελέτη για όλη τη Δυτική Μακεδονία. Θα την παρουσιάσουμε στο υπουργείο για να σχεδιάσουμε μαζί, το μέλλον της υγείας στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας» κατέληξε ο κ. Μεταξάς.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση