Νίκη των πολιτών στην υπόθεση του αιολικού στα Πιέρια

3 Min Read

Απέσυρε οριστικά η εταιρεία τη ΜΠΕ για τις 13 ανεμογεννήτριες

Τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τις 13 ανεμογεννήτριες στη θέση Σκοτεινό-Φλάμπουρο-Αβδέλα-Τούρλα, απέσυρε οριστικά η ΤΕΡΝΑ. Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη και δικαίωση των κατοίκων, φορέων και της αυτοδιοίκησης της περιοχής, που πριν από δύο χρόνια ξεκίνησαν αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στα Πιέρια.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία είχε λάβει άδεια παραγωγού τον Οκτώβριο του 2020, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο Βελβεντού στις 19 Ιουλίου 2021 είχε λάβει ομόφωνα απόφαση με την οποία δεν αποδεχόταν την κατασκευή ανεμογεννητριών στον ορεινό όγκο, αφού αποτελούν τροχοπέδη στην ήπια ανάπτυξη και περιβαλλοντικό ατόπημα. Στο συγκεκριμένο έργο προβλεπόταν, κατά παράβαση της νομοθεσίας, η εγκατάσταση αιολικού πάρκου εντός περιοχής Natura 2000, η οποία έχει  ιδιαίτερη σημασία ως οικότοπος αλπικής ζώνης, καθώς εκεί υπάρχουν λιβάδια και βραχώδεις σχηματισμοί.

Για το έργο γνωμοδότησαν αρνητικά εκτός από το Δήμο Βελβεντού, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας στη φάση της διαβούλευσης, η Διεύθυνση Δασών Πιερίας και η Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας. Στον αγώνα πρωταγωνίστησαν πρωτοβουλίες κατοίκων και φορέων και συμπαρατάχθηκαν οι παρατάξεις “ΕΛΠΙΔΑ” και “ΑΡ.ΣΥ” του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Μάλιστα, τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ακολούθησαν την ίδια γραμμή που ακολουθεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας από το 2021 και συγκεκριμένα την απόφαση 7/2021 του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο αποφάσισε να γνωμοδοτεί αρνητικά σε όλα τα έργα ΑΠΕ μέχρι το υπουργείο Ενέργειας αποφασίσει να εκπονήσει το Ειδικό Χωροταξικό για την περιοχή. Το σχέδιο αυτό θα προβλέπει και θα ορίζει τα πόσα φωτοβολταϊκά και αιολικά «σηκώνει» η περιοχή.

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Γ. Κασαπίδη, το ειδικό χωροταξικό αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση και να αναρτηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Πρόκειται για ένα σχέδιο που η Δυτική Μακεδονία ζητά μετ’ επιτάσεως τα τελευταία χρόνια, καθώς οι «πιέσεις» που δέχεται είναι μεγάλες και είναι έντονος ο προβληματισμός σχετικά με τη φέρουσα ικανότητα της δυτικομακεδονικής γης, δηλαδή το μέγιστο αριθμό ΑΠΕ που μπορούν να αναπτυχθούν στο έδαφός της.

www.xronos-kozanis.gr

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση