Νίκος Χουντής: «Η βασικότερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η ίδια της η συνοχή» – Συνέντευξη του υποψήφιου Ευρωβουλευτή με την «Λαϊκή Ενότητα»

3 Min Read

Με βάση την πολυετή σας εμπειρία στην ελληνική, αλλά και ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των φετινών ευρωεκλογών;
Το στοίχημα των φετινών εκλογών για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα ρήξης και ανατροπής των κυρίαρχων οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών, που σχεδιάζονται και υλοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι λαοί της Ευρώπης, εδώ και δεκαετίες, αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων και των, μόνιμων πλέον, πολιτικών λιτότητας, που στο όνομα των δημοσιονομικών κανόνων και της βιωσιμότητας του χρέους έχουν περικόψει μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες, και έχουν καταστρατηγήσει το νομικό και θεσμικό πλαίσιο προστασίας της εργασίας απέναντι στην ασυδοσία του κεφαλαίου.
Τα επόμενα βήματα-σταθμοί στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που έχουν ανακοινώσει οι βασικές πολιτικές συνιστώσες του νεοφιλελευθερισμού, βρίσκονται στον αντίποδα των λαϊκών συμφερόντων, με περαιτέρω εμπέδωση των πολιτικών λιτότητας, μεταφορά αρμοδιοτήτων οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής στις Βρυξέλλες και περιορισμό των δημοκρατικών διαδικασιών και της συμμετοχής των πολιτών.
Αυτά είναι τα σημαντικά ευρωπαϊκά θέματα στα οποία κάθε πολιτική δύναμη οφείλει να τοποθετηθεί στην προεκλογική περίοδο, αντί να ασχολούμαστε με τις κοκορομαχίες των μνημονιακών κομμάτων.
Ποιες προκλήσεις θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει μια σοβαρή πολυεπίπεδη κρίση, λόγω των αντιφάσεων που δημιουργούνται από την αρχιτεκτονική της και την κατεύθυνση των πολιτικών της.
Από την άνοδο της ακροδεξιάς που αμφισβητεί πτυχές της ευρωπαϊκής ενοποίησης, μέχρι το Brexit και την οικονομική κρίση, τα κράτη-μέλη της Ένωσης αδυνατούν να βρουν έναν κοινό πολιτικό βηματισμό, τουλάχιστον, για την επόμενη δεκαετία.

Κατά τη γνώμη μου η βασικότερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η ίδια της η συνοχή, με δεδομένο ότι ο νέος πολύ-πολικός κόσμος που δημιουργείται, γεννά φυγόκεντρες τάσεις και αντικρουόμενα γεωπολιτικά συμφέροντα που είναι αρκετά δύσκολο να διαχειριστούν οι θεσμοί της ΕΕ.
Γιατί με την ΛΑΕ; Νιώθετε πως ανήκετε στις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις ή συνεχίζετε να πιστεύετε στην ΕΕ;
Στρατεύομαι πολιτικά με την ΛΑΕ γιατί με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό, τη βούλησή του και τους αγώνες του, δεν υποταχθήκαμε στις πιέσεις των δανειστών και της ολιγαρχίας. Γιατί διατηρήσαμε ψηλά τη σημαία της ανυπότακτης Αριστεράς και συνεχίζουμε τους αγώνες σε κοινωνικά μέτωπα, όπως οι πλειστηριασμοί της λαϊκής κατοικίας, τα δικαιώματα των εργαζομένων, το περιβάλλον.
Δεν θεωρώ ότι είμαστε ευρωσκεπτικιστές. Άλλωστε, η Ευρώπη είναι πολύ μεγαλύτερη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς της. Αντίθετα, η Λαϊκή Ενότητα αγωνίζεται για μια Ευρώπη των λαών και των κινημάτων. Μια Ευρώπη της ισότιμης συνεργασίας κυρίαρχων κρατών και λαών, στη βάση της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ειρήνης.

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση