Νίκος Χουντής: Θέλουν να βάλουν το λαό να διαλέξει μεταξύ ενός ψεύτη κι ενός κλέφτη – Συνέντευξη στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη στις Βρυξέλλες

6 Min Read

Ο ευρωβουλευτής της «Λαϊκής Ενότητας» Νίκος Χουντής είναι ο σημερινός φιλοξενούμενος των Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη, στο πλαίσιο των συνεντεύξεων που πήραν στις Βρυξέλλες για λογαριασμό του kozani.tv.online και της τηλεόρασης του Flash και δημοσιεύονται στο «Χρόνο».
Ο κ. Χουντής αναφέρεται στα κρίσιμα διακυβεύματα των επερχόμενων εθνικών και ευρωπαϊκών εκλογών, ασκεί αιχμηρή κριτική στο μείγμα των εφαρμοζόμενων πολιτικών και κάνει λόγο για προτεραιότητα του ενεργειακού ζητήματος.
Για το διακύβευμα των ευρωεκλογών
Έχει προκηρυχθεί ήδη η προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές.
Είναι κρίσιμες υπό την έννοια ότι γίνονται μεσούσης της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης που περνάει η Ευρώπη. Το πώς θα λυθεί η κρίση είναι το διακύβευμα. Θα συνεχιστούν οι πολιτικές της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της νεοφιλελεύθερης εποπτείας, της επιβολής από τους θεσμούς των πολιτικών στις εθνικές κυβερνήσεις; Θα συνεχιστεί η υποκριτική πολιτική στο μεταναστευτικό; Αυτά είναι τα διακυβεύματα. Σε κάθε περίπτωση είναι κρίσιμες γιατί θα σηματοδοτήσουν το μέλλον της νεοφιλελεύθερης γερμανικής Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για το Brexit
Οι εκλογές γίνονται σε ένα πνεύμα άρσης της αισιοδοξίας. Η Ε.Ε. φτιάχτηκε με την αισιοδοξία ότι δεν θα έχουμε πισωγυρίσματα.
Εξ’ ου και η απουσία πρόβλεψης για το πώς φεύγει κανείς όταν δεν θέλει, όταν δεν μπορεί ή όταν τον διώχνουν. Ένα από τα συμπτώματα είναι και το Brexit. Δείχνει ότι δεν αυξανόμεθα και κατά τη γνώμη μου δείχνει και το θέμα της βιωσιμότητας.
Η θέση της ΛΑΕ στις πολιτικές που εφαρμόζονται
Ο λαός εισέπραξε την ματαίωση μιας εναλλακτικής λύσης με την υπαναχώρηση της κυβέρνησης Τσίπρα. Η παρακολούθηση της υπόθεσης μας λέει ότι η Ελλάδα τείνει να μετατραπεί σε οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό προτεκτοράτο των ΗΠΑ και νεοαποικία της Γερμανίας. Είμαστε μια χώρα που δεν έχει κυριαρχία στην οικονομία και στις τράπεζές της, δεν έχει έλεγχο της δημόσιας περιουσίας της και των εσόδων της, ούτε και της νομισματικής της κυριαρχία. Αυτό το πλαίσιο πρέπει να ανατραπεί κατά τη γνώμη μας, για να μπει η χώρα σε μια νέα πορεία. Ξεκινάμε μέσα στην Ε.Ε. με το θέμα του χρέους που λέμε ότι πρέπει να διαγραφεί. Αν δεν διαγραφεί θα είναι μοχλός επιβολής πολιτικών. Για να υπάρχει χρηματοδότηση της ανάπτυξης, πρέπει να ελέγχονται οι τράπεζες, που θα πρέπει να είναι κάτω από τον κρατικό έλεγχο. Για να υπάρχει μια ανταγωνιστική οικονομία, απαιτείται να αποκτήσουμε την κυριαρχία του νομίσματος, διότι στο όνομα της ανταγωνιστικότητας αξιοποιούν μόνο ένα καπιταλιστικό όπλο, την μείωση δηλαδή του εργασιακού κόστους. Αυτό δεν μπορεί να αντέξει στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και είναι ένα από τα σημαντικά προβλήματα που έχουμε μπροστά μας. Θέση μας είναι η δημιουργία ενός αντιμνημονιακού μετώπου που θα ζητήσει την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της οικονομικής και νομισματικής κυριαρχίας. Τα μοντέλα που προτείνονται είναι υφεσιακών λογικών.
Για τις επόμενες εκλογές
Η κρισιμότητα έχει να κάνει με το αν θα συνεχίσουμε με την καλύτερη διαχείριση μνημονιακών πολιτικών, πολιτικών εποπτείας και θωράκισης της ΟΝΕ, την οποία σώσαμε, σύμφωνα και με την ομολογία Ντάϊσελμπλουμ. Είτε θα πάμε σε ένα καλύτερο διαχειριστή τον κ. Μητσοτάκη, των ίδιων πολιτικών με κάποιες παραλλαγές. Κοινό νήμα είναι ότι πρέπει να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη. Για να φτάσουμε στην ανάπτυξη, χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις. Για να έχουμε επενδύσεις, χρειάζεται να αφήσουμε αρκετό υπόλοιπο από τα κέρδη των επιχειρήσεων για να λειτουργήσουν. Επομένως, μειώνουμε το συντελεστή φορολόγησης. Αυτή είναι η κεντρική κατεύθυνση. Πως θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία. Μειώνοντας τις δημόσιες επενδύσεις ή μπαίνοντας σε ένα φορολογικό dubbing που μπαίνει όλη η Ε.Ε. Αυτό το μοντέλο απέτυχε και φόρτωσε βάρη. Πάνω σε αυτό το μοντέλο στηρίζονται οι δύο πολιτικές. Για να το πω απλά θέλουν να βάλουν το λαό να διαλέξει μεταξύ ενός ψεύτη που δεν διαχειρίστηκε καλά τα πράγματα κι ενός κλέφτη.
Για τους λιγνίτες
Επιτρέψτε μου να θυμίσω την πολιτική που προσπάθησε να ασκήσει ο γραμματέας της ΛΑΕ Π. Λαφαζάνης, όταν ήταν υπουργός ενέργειας. Κεντρικός άξονας των πολιτικών για την ενέργεια είναι η απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ενεργειακά αποθέματα της Ρωσίας. Αυτό είναι το κεντρικό πολιτικό πρόβλημα. Στο ίδιο πνεύμα η Ε.Ε. λέει ότι πρέπει να πάμε στις ανανεώσιμες πηγές. Η τρίτη προτεραιότητα είναι η απελευθέρωση της ενέργειας. Εκεί έχουμε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Ζείτε στην περιοχή σας μια από τις φάσεις που είναι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων. Οι μελλοντικοί επενδυτές θέλουν τις ήδη κερδοφόρες μονάδες. Με την απελευθέρωση, η ΔΕΗ θέλει να δίνει φτηνό ρεύμα στους παρόχους που θα το πουλούν στη συνέχεια ακριβά. Έχουμε ένα σχέδιο ευρωπαϊκής έμπνευσης που στερεί δημόσιες παραγωγικές δυνατότητες, τη δυνατότητα με ρυθμιζόμενο τρόπο να μετατοπιστεί το παραγωγικό υλικό από τον λιγνίτη προς τις ΑΠΕ. Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε. Υπάρχει ένα κίνημα που διαμορφώνεται και αυτή η βίαια μετατροπή παραγωγικών δυνάμεων σε ΑΠΕ έχει εγείρει πολλά ζητήματα. Στηρίζουμε την αντίσταση στην πολιτική. Η κυβέρνηση τα ξέρει αυτά. Το ενεργειακό θέμα είναι για μας στην πρώτη προτεραιότητα, με στόχο να έχει κάθε χώρα δικαίωμα να καθορίσει αυτή το μείγμα της πολιτικής της. Όλο το θέμα και στα Δυτικά Βαλκάνια έχει να κάνει με την απεξάρτηση της Σερβίας από την ενεργειακή τροφοδοσίας της Ρωσίας. Επομένως οι νέοι πόλεμοι δημιουργούνται για το ενεργειακό.

Μοιραστείτε την είδηση