Νίκος Παπαθανάσης: Η Ακρινή θα γίνει ο πρώτος πρότυπος πράσινος οικισμός, τίτλοι τέλους για τη μετεγκατάσταση

4 Min Read

Ενημέρωση για τα προγράμματα ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων από τη Δίκαιη Μετάβαση

Την ανακοίνωση της έναρξης υλοποίησης του σχεδίου της κυβέρνησης, που θα μετατρέψει την Ακρινή σε «Πράσινο χωριό»  και την  παρουσίαση του προγράμματος ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων επιχειρήσεων από το πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης, έκανε  την Παρασκευή το πρωί, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης στη ΖΕΠ Κοζάνης, έχοντας δίπλα του τον Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη, τον Υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης Στάθη Κωνσταντινίδη και τον βουλευτή ΠΕ Κοζάνης Μιχάλη Παπαδόπουλο.

Για την Ακρινή

Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως το συγκεκριμένο σχέδιο για την Ακρινή, δίνει ένα διαφορετικό περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα στην κοινότητα και τους κατοίκους της και τόνισε πως η πρόταση που έχει κατατεθεί είναι αυτή που ξεκίνα να υλοποιείται. «Ο νόμος έχει αλλάξει και σε κάθε περίπτωση αυτά που λέμε τα κάνουμε πράξη. Είμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα που έχουμε καταθέσει».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινότητας Ακρινής Θεοχάρης Καζαντζίδης, ο οποίος ήταν υπερ της προοπτικής της μετεγκατάστασης  τόνισε πως οι κάτοικοι της Ακρινής, ούτως ή άλλως δεν έχουν επιλογή, αποφάσισαν και έδειξαν με το δημοψήφισμα τους ποια είναι η άποψη και η πρόταση τους και τι θέλουν πραγματικά. «Αυτό που ζητούσαν οι κάτοικοι είναι η μετεγκατάσταση και εφόσον έχει καταργηθεί ο νόμος, η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτό το σχέδιο» σημείωσε ο ίδιος.

Στον αντίποδα ο Χαράλαμπος Πουτογλίδης, μέλος του τοπικού συμβουλίου Ακρινής ανέφερε πως είναι μια ιδιαίτερη μέρα για το χωριό και τους κατοίκους, μετά από τόσο καιρό «εμπαιγμού». Συνέχισε λέγοντας πως η Ακρινή θα αποτελέσει πόλο έλξης για όλη την Ευρώπη και θα κρατήσει τους κατοίκους του και ιδιαίτερα τους νέους. «Επιτέλους μετά από ένα διάστημα τριών ετών, ύβρεων, εμπαιγμού και κοροϊδίας που ζήσαμε όλο αυτό το διάστημα, τα λόγια θα γίνουν πράξη και ο οικισμός θα πάρει τη θέση που του αρμόζει».

Για το πρόγραμμα ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων

Στη συνέχεια ο κ. Παπαθανάσης είχε συνάντηση με εκπροσώπους των ΕΒΕ και των Εμπορικών Συλλόγων, όπου  παρουσίασε  τα δύο νέα προγράμματα για  νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις που μπορούν να καταθέσουν μια πρόταση έως 100.000 ευρώ και να λάβουν το 70%.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα που πρώτη φορά αναπτύσσεται στην περιοχή και μάλιστα είναι η πρώτη φορά που έχουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Παπαθανάσης και συνέχισε λέγοντας πως γίνεται στο πλαίσιο στήριξης της Δυτικής Μακεδονίας γιατί πιστεύουν πως η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου περνάει μέσα από την αναβάθμιση και την ανταγωνιστικότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα αναμένεται να ανοίξει το Δεκέμβριο.

Ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι και η επιλογή της κυβέρνησης, που ανακοίνωσε ο κ. Παπαθανάσης να πάρει πίσω τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων μέσω ειδικού καθεστώτος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στον Αναπτυξιακό  και να μεταφέρει τα χρήματα σε πρόσκληση που θα βγάλει η Ειδική Υπηρεσία ΔΑΜ.

Το  νέο πρόγραμμα θα είναι  ύψους 280 εκατομμυρίων ευρώ, θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο για τις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με σκοπό να έρθουν στην περιοχή επιχειρήσεις για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας με ταυτόχρονη κατάρτιση. «Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε πως ένας βασικός πυλώνας της προσπάθειας μας είναι η κατάρτιση και η επανακατάρτιση των κατοίκων» τόνισε ο κ. Παπαθανάσης.

Στη συνάντηση, επίσης συζητήθηκε η αποζημίωση της απαλλοτρίωσης των κατοίκων των Αγίων Αναργύρων καθώς έχουν βρεθεί οι πόροι και η κατάθεση των χρημάτων θα ολοκληρωθεί έως και τις 15 Ιανουαρίου.

Γιάννης Κωσταρέλλας

Μοιραστείτε την είδηση