Νίκος Παπαθανάσης: “Το πρώτο καθεστώς ενισχύσεων στο νέο αναπτυξιακό νόμο που θα «βγει στον αέρα» τον Μάρτιο είναι η Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση “

2 Min Read

Το πρώτο καθεστώς ενισχύσεων  που θα «βγει στον αέρα» τον Μάρτιο είναι η Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στη Ναυτεμπορική.

Ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε πως στην υπόλοιπη χώρα οι μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις θα λαμβάνουν επιχορήγηση, ενώ οι μεσαίες και οι μεγάλες θα λαμβάνουν φορολογικές απαλλαγές.

«Με μόνη εξαίρεση τις περιοχές της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, όπου, αυτές οι περιοχές θα έχουν τα ανώτατα κίνητρα ενώ θα λαμβάνουν το 100% του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων» υπογράμμισε.

«Είναι οι μοναδικές περιοχές που μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις θα μπορούν να λάβουν επιχορήγηση εάν συνάδουν με τα χαρακτηριστικά που περιγράφονται στο Ταμείο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Μια ξένη επένδυση που την ενδιαφέρει να έχει χαμηλό capex για να ξεκινήσει γιατί δεν έχει ακόμα κερδοφορία, θα μπορεί να πάρει χρήματα μέσα από το Ταμείο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Και μεσαία και μεγάλη επιχείρηση. Και στο 100% του χάρτη των περιφερειακών ενισχύσεων, ενώ σε όλη την επικράτεια θα είναι στο 80% του χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων. Και έχουμε δώσει πάρα πολλά κίνητρα, προτεραιότητα στις αξιολογήσεις των επενδυτικών σχεδίων, ταχύτητα στις αποφάσεις, ταχύτητα και προτεραιότητα στην αποπληρωμή. Υψηλότερα ποσοστά και ταυτόχρονα μείωση του ύψους των επενδυτικών σχεδίων που μπορούν να ενταχθούν στις στρατηγικές επενδύσεις. Δηλαδή σε σχέση με την άλλη Ελλάδα τα έργα που μπορούν να ενταχθούν στις στρατηγικές επενδύσεις θα είναι κατά 25% χαμηλότερου προϋπολογισμού».

Ο κ. Παπαθάνασης πρόσθεσε πως  το ΣΔΑΜ δεν έχει τον περιορισμό των 150 εκατομμυρίων « και επομένως κανείς μπορεί να πει ότι έχουμε θέσει τις βάσεις για μια ισχυρή ανάπτυξη. Και εκείνο που έχω να σας πω και είναι πολύ σημαντικό, είναι ότι κάθε ευρώ κρατικής ενίσχυσης στον αναπτυξιακό μοχλεύει δύο ευρώ από την ιδιωτική οικονομία. Επομένως, το ένα ευρώ σημαίνει ύψος επένδυσης τριών ευρώ. Από το ένα ευρώ τώρα της κρατικής ενίσχυσης 50 λεπτά θα είναι επιχορήγηση και 50 φορολογική απαλλαγή. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι το κράτος άμεσα μπορεί να εκταμιεύει 50 λεπτά και η επένδυση να είναι 3 ευρώ».

 

Μοιραστείτε την είδηση