NO.Δ.Ε. Κοζάνης: Στο ενεργειακό κέντρο Δυτ. Μακεδονίας, αφήνουμε πίσω τους ψεύτες και τους δημαγωγούς της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ! Με τη Ν.Δ. πάμε μπροστά, γιατί έχουμε θέσεις και σχέδιο για τη ΔΕΗ και τις τοπικές κοινωνίες

8 Min Read

Την Κυριακή 29 Απριλίου 2018, αμέσως μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για την «άνευ όρων» πώληση Σταθμών και Ορυχείων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, έγινε επίσκεψη κλιμακίου 8 Βουλευτών στο Ενεργειακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένων των Βουλευτών Κοζάνης, κ. Γ. Κασαπίδη και Φλώρινας, κ. Ι Αντωνιάδη. Ειδικότερα, η κα Μ. Σπυράκη, Εκπρόσωπος Τύπου Ν.Δ. και Ευρωβουλευτής, ο κ. Σ. Καλαφάτης, Τομεάρχης Εξωτερικών Ν.Δ. (Α΄ Θεσσαλονίκης), ο κ. Κ. Σκρέκας, Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας Ν.Δ. (Τρικάλων), ο κ. Ν. Παναγιωτόπουλος, Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ν.Δ. (Καβάλας), ο κ. Κ. Κατσαφάδος, Αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας Ν.Δ. (Α’ Πειραιά) και ο κ. Χ. Μπουκώρος, Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών Ν.Δ. (Μαγνησίας), στα πλαίσια ενός σύντομου, πυκνού, αλλά άκρως αποτελεσματικού προγράμματος επισκέψεων σε Λιγνιτικούς Σταθμούς και Ορυχεία της ΔΕΗ (ΑΗΣ Καρδιάς, ΑΗΣ Μελίτης, ΑΗΣ Αμυνταίου, Πεδίο Ορυχείου Καρδιάς), καθώς και συναντήσεις με τις Διοικήσεις των ΕΒΕ και συναφείς παραγωγικούς Φορείς της ευρύτερης περιοχής, ανέδειξαν τους επιζήμιους κυβερνητικούς χειρισμούς στα θέματα της ΔΕΗ και του ενεργειακού προσανατολισμού της Χώρας. Από την άλλη μεριά, ως συνέχεια των επιτόπου ενημερώσεων και συζητήσεων, διατυπώθηκαν οι σαφείς στόχοι της Ν.Δ., στο διαμορφούμενο κυβερνητικό πρόγραμμα για τη ΔΕΗ και την εθνική ηλεκτροπαραγωγή. Ειδικότερα, με την ολοκλήρωση των επισκέψεων – συναντήσεων και κατά τη Συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στα τοπικά ΜΜΕ από το σύνολο των μελών του κλιμακίου, προέκυψαν μεταξύ των άλλων, συνοπτικά τα εξής:
• Τα ψέματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να τελειώσουν, η ΔΕΗ βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Γι’ αυτό, το επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πώληση (μέσω Χρηματιστηρίου) του 17% της ΔΕΗ με αντίτιμο 100 εκ. ευρώ, ποσό που έχει εγγράψει ήδη στον κρατικό προϋπολογισμό.
• Η Νέα Δημοκρατία θα αναζητήσει Στρατηγικό Επενδυτή για τη ΔΕΗ, προκειμένου με τα χρήματα που θα επενδύσει, να την εξυγιάνει και να την καταστήσει ελκυστική και ανταγωνιστική, στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας.
• Ο λιγνίτης θα συνεχίσει να είναι το καύσιμο βάσης, στο ενεργειακό μίγμα της Χώρας. Η διαμόρφωση του τελικού ποσοστού συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα είναι απολύτως εθνική αρμοδιότητα, που θα προσδιοριστεί έγκαιρα από την κυβέρνηση της ΝΔ. Βέβαια, στη βάση ότι η σταδιακή μείωση της συμμετοχής λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή δεν θα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού της Χώρας, ενώ συγχρόνως θα συνάδει με την εθνική συμμόρφωση προς τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.
• Σχεδιασμός της μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή και στις περιοχές όπου αποσύρονται λιγνιτικές μονάδες, μέσα από τον συνδυασμό αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων (π.χ. πρωτοβουλία «Coal Regions in Transition Platform») και εθνικών πόρων, προκειμένου να στηριχθούν και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, καθώς επίσης η απαραίτητη αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, με απώτερο στόχο να συνεχίσουν ως βιώσιμες και αναπτυγμένες τοπικές κοινωνίες.
• Σύμφωνα με το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, η Δ. Μακεδονία θα συνεχίσει να διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στον στρατηγικό σχεδιασμό της Χώρας και η ΔΕΗ θα είναι στον πυρήνα αυτού του ρόλου, ανταγωνιστική στην αγορά ενέργειας.
Αντί όλων αυτών, οι κυβερνώντες ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στα θέματα ηλεκτροπαραγωγής, επικαλούνται για μια ακόμη φορά ότι «αναγκάστηκαν» και με «πόνο… στο στομάχι», εισηγήθηκαν και ψήφισαν δίχως εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό και ούτε καν με καθορισμό ελάχιστου τιμήματος πώλησης, την ουσιαστική χρεοκοπία της ΔΕΗ και την εγκατάλειψη του μεγαλύτερου ενεργειακού κέντρου της Χώρας. Δυστυχώς και πάλι, η φαρέτρα των επιχειρημάτων τους εξαντλήθηκε σε αναφορές του παρελθόντος, με την επίκληση της «μικρής ΔΕΗ» και της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τους λιγνίτες.
Ωστόσο η «μικρή ΔΕΗ», την εποχή που κατατέθηκε το εν λόγω νομοσχέδιο, αποτελούσε μια ρεαλιστική προσέγγιση των θεμάτων που απασχολούσαν τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή της Χώρας, στην οποία όμως -πέραν των άλλων- περιλαμβάνονταν προβλέψεις και ποσά της τάξης των 2 δις Ευρώ, από τα οποία θα υλοποιούνταν ο απαιτούμενος εκσυγχρονισμός και η αναζήτηση επιπρόσθετων και εναλλακτικών μορφών ανάπτυξης του Ομίλου ΔΕΗ.
Η υπόθεση αυτή κρίθηκε οριστικά από τους Έλληνες πολίτες με την ψήφο τους στις εκλογές του 2015, οι οποίοι αποδέχτηκαν θετικά τους «λεονταρισμούς» του Προέδρου των ΑΝΕΛ κ. Π. Καμμένου και τις λαϊκίστικες απειλές του τύπου «…Ποιός θα μείνει έξω από τη φυλακή, όταν αποφασίσει η Δικαιοσύνη για την πώληση της ΔΕΗ;», αλλά πολύ περισσότερο τις πομπώδεις και τελικά δημαγωγικές εκφράσεις του κ. Αλ. Τσίπρα, ως Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και επίδοξου τότε διεκδικητή της κυβερνητικής εξουσίας, από το Αμύνταιο, ότι η δημιουργία και η πώληση της «μικρής ΔΕΗ» θα αποτελούσε «εθνικό έγκλημα», κάτι που υλοποίησε ο ίδιος ως πρωθυπουργός μόλις μετά από μια τριετία και μάλιστα, γνωρίζοντας ήδη και από την αρχή για τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων.
Ανεύθυνα και αβασάνιστα όμως, έχοντας πάντα κατά νου τη διατήρηση του πρωθυπουργικού θώκου, έδωσε στην πράξη τη «χαριστική βολή» για τη χρεοκοπία της ίδιας της ΔΕΗ, πολύ δε περισσότερο έθεσε την «ταφόπλακα» στην περιοχή μας, που εισπράττει την «εγκληματική» αδιαφορία και απαξία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για τη βιώσιμη προοπτική της Δυτικής Μακεδονίας. Της Περιφέρειας, που δεν ήταν δική της επιλογή, να είναι εδώ και 60 χρόνια το μεγαλύτερο Ενεργειακό Κέντρο της Χώρας και ο βασικότερος μοχλός ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, για όλα αυτά τα χρόνια.

Για τη ΝΟ.Δ.Ε. Κοζάνης και ως συνέχεια σχετικών σχολίων και δηλώσεων, καλούμε όλους τους τιμητές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με προεξάρχοντες τους τοπικούς βουλευτές τους, όπως και εκείνους που θέλουν να είναι συνοδοιπόροι τους στις τοπικές κοινωνίες (μέσα και από προεκλογικές εξαγγελίες, οι οποίες έγιναν πλέον καταγέλαστες δήθεν υποσχόμενες παραιτήσεις), ακόμη και όσους εμφανίζονται ως συνεργαζόμενοι και εκφραστές τους, ως εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΔΕΗ, απλά, να σιωπήσουν!
Ας σιωπήσουν και ας αναλογιστούν πώς με τις συμπεριφορές τους και με την παθητική τους στάση σήμερα, «αντιστάθηκαν» στο καταστροφικό νομοσχέδιο ουσιαστικού ξεπουλήματος, τόσο Λιγνιτικών Σταθμών της μεγαλύτερης δημόσιας βιομηχανικής επιχείρησης, όσο και μέρους του ορυκτού πλούτου της Χώρας, του λιγνίτη, του μόνου εγχώριου και πρακτικά μη ανανεώσιμου ενδογενούς καυσίμου ηλεκτροπαραγωγής.
Γιατί τόσο οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, όσο κατ’ επέκταση η ελληνική κοινωνία, δεν ξεχνούν και θυμούνται αντίστοιχα, πως μόλις δέκα χρόνια πριν, εκπρόσωποι συγκεκριμένων κομμάτων και εργαζομένων (σε κάποιες περιπτώσεις είναι ακόμη οι ίδιοι!!!), κυνηγούσαν -στην κυριολεξία- τον τότε Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Π. Αθανασόπουλο, για να μην τελεσφορήσει οποιαδήποτε σχεδιαζόμενη αλλαγή, που ήταν στην κατεύθυνση επίτευξης -μέσω στρατηγικών Εταίρων- μιας σύγχρονης ανταγωνιστικής Επιχείρησης, με ανάπτυξη και διασφάλιση των εργαζομένων της και στην οικοδόμηση μιας εναλλακτικής προοπτικής και ρεαλιστικής βιωσιμότητας των επηρεαζόμενων τοπικών κοινωνιών.
Στο Ενεργειακό Κέντρο Δ. Μακεδονίας, αφήνουμε πίσω τους ψεύτες και τους δημαγωγούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!
Με τη Ν.Δ. πάμε μπροστά, με σχεδιασμό για μια σύγχρονη και ανταγωνιστική ΔΕΗ, με σεβασμό στο περιβάλλον και σε συνδυασμό με την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των τοπικών κοινωνιών, που επηρεάζονται ποικιλοτρόπως -εδώ και σχεδόν έξι δεκαετίες- από τις δραστηριότητες της Επιχείρησης.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ, ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

- Advertisement -

Για τη Ν.Δ. – ΝΟ.Δ.Ε. Κοζάνης
Ο Πρόεδρος
Παντελής Καρακασίδης

Μοιραστείτε την είδηση