Νότης Μαριάς: Στα θέματα της ενέργειας υπάρχει διγλωσσία από πλευράς Ε.Ε.

5 Min Read

Για το Σκοπιανό και τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις μίλησε μεταξύ άλλων ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς στη συνέντευξή του στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη για λογαριασμό του kozani.tv και της τηλεόρασης του Flash, το πλήρες κείμενο της οποίας δημοσιεύεται σήμερα στον «Χρόνο». Ο κ. Μαριάς ανήκει στην ομάδα των Ευρωπαίων αντιφεντεραλιστών που αποτελείται κυρίως από Βρετανούς και Πολωνούς και είναι ο πρώτος σε ομιλίες, αλλά και ο πρώτος που δεν ακολουθεί τη γραμμή της ομάδας του ευρωβουλευτής.
Για το πώς είναι να βρίσκεται κάποιος μεταξύ Ελλάδας και Βρυξελλών
Είναι ένας τεράστιος φόρτος και μια επίπονη διαδικασία το να μετακινείται κανείς μεταξύ Ελλάδας, Βρυξελλών και Στρασβούργου. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να είναι κανείς στο Ευρωκοινοβούλιο και ταυτόχρονα να γυρνά και όλη την Ελλάδα.
Από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη στις Βρυξέλλες ή μια φορά το μήνα στο Στρασβούργο συζητιούνται πολλά ζητήματα και πρέπει να είναι κάποιος παρών στις περισσότερες διεργασίες. Όσο πιο σημαντική και σοβαρή παρουσία έχει κάποιος, τόσο πιο πολύ μετράει στις διεργασίες. Αυτή τη στιγμή είμαι πρώτος στις ομιλίες με μια απόσταση 300 ομιλιών από τον δεύτερο.
Για το Σκοπιανό
Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν επιθυμεί το σφετερισμό του ονόματος Μακεδονία από τα Σκόπια και δεν είναι διατεθειμένος να συμφωνήσει σε όποια πολιτική συμφωνία επιτρέψει τη χρήση του ονόματος Μακεδονία από τα Σκόπια. Από την άλλη η πλειοψηφία των κομμάτων θέλει να οδηγηθεί σε μια λύση που θα περιλαμβάνει μια σύνθετη ονομασία. Η απόσταση μεταξύ λαού και κομμάτων μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω δημοψηφίσματος. Αν το συνδυάσετε την αγανάκτηση του κόσμου, τη φτώχεια που υπάρχει και την διάλυση με μια εκχώρηση που θα σημάνει εθνική ταπείνωση, όλο αυτό θα είναι ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο θα εκφραστεί με τον πιο σκληρό τρόπο απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις που θα τολμήσουν να εκχωρήσουν το όνομα της Μακεδονίας μας στα Σκόπια.
Είναι, επίσης, και το θέμα των αλυτρωτικών επιδιώξεων των Σκοπίων, επομένως για να υπάρξει λύση πρέπει να υπάρξει μια διεθνής σύμβαση Ελλάδας Σκοπίων, όπου οι Σκοπιανοί ρητά και κατηγορηματικά θα δηλώσουν ότι δεν έχουν καμία διεκδίκηση από την Ελλάδα και θα πάψουν να χρησιμοποιούν και το όνομα Μακεδονία.
Οι ξένοι ευρωβουλευτές δεν ασχολούνται με το Σκοπιανό. Τα θέματα που τους απασχολούν είναι το Brexit, η προστασία του περιβάλλοντος, οι σχέσεις και η πολιτική με την Κίνα κλπ. Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών επιθυμεί απλά να δρομολογηθεί το θέμα για να προχωρήσει και η ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε.
Αν δεν σταματήσει η διαφθορά στα Δυτικά Βαλκάνια, οι χώρες αυτές δεν μπορούν να ενταχθούν…
Για τα ενεργειακά
Στα θέματα της ενέργειας υπάρχει μια διγλωσσία από την Ε.Ε.. Από τη μια θέλουν καθαρή ενέργεια και από την άλλη ζητούν το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Αν είναι υπέρ της καθαρής ενέργειας, για ποιο λόγο τους ενδιαφέρει να πάρουν οι εταιρείες των δανειστών τις μονάδες; Σαν γενική πολιτική θέλουν αντί πινακίου φακής να αρπάξουν τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας. Πρόκειται για υποκρισία. Υπάρχει και υστεροβουλία, γιατί αυτοί που πουλάνε τον εξοπλισμό για τις ΑΠΕ είναι οι Γερμανοί. Ασφαλώς και πρέπει να περάσουμε στις ΑΠΕ, αλλά να μην χάσουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα των λιγνιτών και μάλιστα την ώρα που οι διπλανοί έχουν ντουμανιάσει την περιοχή και κάνουν ότι γουστάρουν.
Η Βουλγαρία ας πούμε έχει πάρει την ειδική εξαίρεση για τους ρύπους, την ώρα που η ΔΕΗ πληρώνει 400 εκ. για δικαιώματα αερίων ρύπων. Ζητήσαμε να γίνει το ίδιο με την Βουλγαρική και την Πολωνική ΔΕΗ. Με αυτά τα χρήματα θα μειωθεί το κόστος ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πρέπει να έχουμε αυτονομία. Ας μην ξεχνάμε ότι η Γερμανία που λέει τα μεγάλα λόγια έχει το λιθάνθρακα.
Για το κατοχικό δάνειο
Είναι ένα σοβαρό θέμα και από την προηγούμενη συνεδρίαση εδώ το Δεκέμβριο. Ήρθε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι και έβγαλαν τις περιγραφές και τις αναφορές που είχα στην εισηγητική έκθεση και είχαν σχέση με τις γερμανικές αποζημιώσεις, οπότε παρέμεινε μόνο μια αναφορά στο θέμα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων. Επίσης, έχουν απορρίψει και την εισήγησή μου για δημόσια ακρόαση.
Για τη σχέση ευρωπαϊκής και εθνικής πολιτικής
Πολλά από αυτά που αποφασίστηκαν χθες εδώ, θα εφαρμοστούν μετά από χρόνια. Αποφάσεις όπως η πλαστική σακούλα, έχουν ξεκινήσει να συζητιούνται εδώ και 15-20 χρόνια. Οφείλει ο ελληνικός λαός και τα κόμματα να σταθούν στα βασικά θέματα που προσεγγίζει η Ε.Ε. και να δούμε πως στο μεγάλο πλαίσιο μπορούμε να υπάρχουμε.

Μοιραστείτε την είδηση