Ο αδύναμος κρίκος

2 Min Read

Μέρα που είναι, δεν μπορεί να περάσει ασχολίαστη η φράση της Ρένας Δούρου «η αντιπολίτευση και κάποια ΜΜΕ έσπευσαν από τις πρώτες ώρες να βρουν αποδιοπομπαίο τράγο, να βρουν κατηγορούμενη, μια γυναίκα, δηλαδή εμένα».
Τι έκανε, δηλαδή, η κ. Δούρου; Χρησιμοποίησε ως δικαιολογία, ως άλλοθι, το φύλο της. Αυτό, ακριβώς, που σε άλλες περιπτώσεις ζητά να μην αποτελεί εμπόδιο για την εξέλιξή της ή στοιχείο για την διαφορετική της αντιμετώπιση.
Βαρεθήκαμε να διαβάζουμε και πάλι αυτές τις μέρες μπανάλ αναφορές στη γυναικεία φύση και αφόρητες κοινοτοπίες για τους γυναικείους ρόλους και μάλιστα γραμμένες από τις ίδιες τις γυναίκες.
Τι να κάνουμε κορίτσια, όσο και να προσπαθούμε να το παίξουμε άνετες, πάντα κάπου μας βγαίνει η ανάγκη να τονίσουμε ότι είμαστε «σύζυγοι, μάνες, νύφες, νοικοκυρές, χειρίστριες ηλεκτρικής σκούπας, παρασκευάστριες γλυκών, παίκτριες του πινγκ-πονγκ» και ότι άλλο τελοσπάντων κάνουμε. Είδατε, αλήθεια, ποτέ κάποιον άνδρα να έχει την ανάγκη να αναφερθεί στους πολλαπλούς ρόλους του;
Όσο χρησιμοποιούμε τη γυναικεία φύση, όπως μας βολεύει, τόσο θα υπονομεύουμε εμείς οι ίδιες τη θέση μας και θα βάζουμε ως φραγμούς τις στερεοτυπικές αντιλήψεις, τις οποίες δήθεν θέλουμε να διαλύσουμε, εμποδίζοντας τους γύρω μας να μας δουν ως προσωπικότητες και όχι ως φύλο, καταγωγή, φυλή, εθνικότητα κλπ.

Ιωάννα

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση