Ο Αναστάσιος Σιδηράς για τα προβλήματα του Μαμάτσειου που χρειάζονται άμεση επίλυση

6 Min Read

Το δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού που αποδεικνύει την  αναζωπύρωση  της νόσου με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στην τοπική μας κοινωνία αρχικά αλλά και ευρύτερα στη χώρα βρίσκει το νοσοκομείο Κοζάνης να παρουσιάζει υπερπληρότητα κλινών, στοιχείο που καθιστά επίκαιρο για πολλαπλή φορά το αίτημά μας για δημιουργία ενός λειτουργικού νοσοκομείου στον κόμβο της Εγνατίας οδού, ώστε να εξυπηρετεί όλη την περιφέρεια μας και να δέχεται  μεγάλο όγκο περιστατικών.

Αξίζει να απονεμηθούν τα εύσημα σε όλο το προσωπικό και ιδιαίτερα το υγειονομικό προσωπικό του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης που καθημερινά κάτω από αντίξοες συνθήκες εργάζεται με προσωπική αυτοθυσία, ανιδιοτέλεια, υψηλό αίσθημα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης και γνώμονα υψηλά ηθικά κι επαγγελματικά ιδανικά και στέκεται με τις τιτάνιες προσπάθειές του στυλοβάτης του νοσοκομείου, το οποίο βομβαρδίζεται συνεχώς από τον αυξημένο αριθμό των περιστατικών. Ιδιαίτερα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Παθολογικής κλινικής που όλο αυτό το διάστημα έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος της ανταπόκρισης στην υγειονομική κρίση που βιώνει ο τόπος.

Όμως παρά τις φιλότιμες και υπεράνθρωπες αυτές προσπάθειες των υγειονομικών που στηρίζουν το Νοσοκομείο θα πρέπει άμεσα να επιλυθεί μια σειρά θεμάτων  που κρίνονται καίρια για την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία ούτως ώστε να παρέχει πλήρεις και καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες της περιοχής μας.:

  • Πάγιο αίτημα μας ακόμα πριν την εμφάνιση της δοκιμασίας της πανδημίας ήταν και παραμένει η άμεση ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ με δυναμική  στελέχωσή τους με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Το αίτημά μας αυτό κρίνεται καίριο και χρήζει άμεσης κινητοποίησης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την ικανοποίησή του με δεδομένο την τελευταία τραγική εξέλιξη της πανδημίας που βρίσκει τη Βόρεια Ελλάδα με ανεπάρκεια κλινών ΜΕΘ, που τόσο χρειάζονται τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή έξαρσης της πανδημίας, καθώς καθημερινά  βλέπουμε τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται με τραγικούς ρυθμούς. Το ίδιο συμβαίνει με τον αριθμό των διασωληνωμένων στις Μ.Ε.Θ. και των νοσηλευομένων σε μονάδες COVID.
  • Επίσης αν περιστατικό του Μαμάτσειου Νοσοκομείου διασωληνωθεί και απαιτηθεί κλίνη ΜΕΘ σημαντικό ερώτημα που προκύπτει είναι πού θα νοσηλευτεί όταν δεν υπάρχουν κρεβάτια ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα και η ΜΕΘ του Μαμάτσειου Νοσοκομείου χωλαίνει παρά τον πλήρη υλικοτεχνικό εξοπλισμό που διαθέτει. Η πληρότητα των ΜΕΘ αγγίζει σχεδόν το 100% των διαθέσιμων κλινών, οι οποίες αδυνατούν πια να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες περίθαλψης.
  • Η ορθοπεδική κλινική αδυνατεί να παρουσιάσει πρόγραμμα εφημεριών λόγω της υποστελέχωσής της με έναν μόνο ειδικό ορθοπεδικό να παραμένει για να καλύψει τις ανάγκες ενός νοσοκομείου που καλύπτει το 70% της περιφέρειας του Νομού.
  • Τα τελευταία δύο χρόνια δεν υπάρχει ουρολογική κλινική με αποτέλεσμα τα ουρολογικά περιστατικά είτε να αντιμετωπίζονται κατά το μέτρο του δυνατού από τους χειρουργούς του νοσοκομείου είτε να παραπέμπονται σε όμορα νοσοκομεία της υγειονομικής περιφέρειας.

.

  • Κύριο πρόβλημα της Παθολογικής Κλινικής παραμένει το χωροταξικό. Παρά τις τεράστιες προσπάθειες του προσωπικού να αντεπεξέλθει στην πληθώρα σημαντικών αναγκών των ασθενών, που παρουσιάζονται καθημερινά, δεν υπάρχει επαρκής χώρος για τους ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία ως περιστατικά Covid-19. Σημειώνεται ότι μια Παθολογική Κλινική που έχει αναλάβει να αντιμετωπίσει αυτό το μεγάλο φόρτο παραμένει υποστελεχωμένη από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Ένα διαχρονικό και πάντοτε επίκαιρο αίτημα στο οποίο ποτέ δεν έχει δοθεί λύση παρά τις ανάγκες που προέκυπταν λόγω του ιδιαίτερου της περιοχής ως ενεργειακού κέντρου είναι η δημιουργία πνευμονολογικής κλινικής. Οι επιδημιολογικές καταγραφές που κατά καιρούς έχουν γίνει στην Περιφέρειά μας, έχουν δείξει ότι ο επιπολασμός των πνευμονολογικών νοσημάτων έχει αυξητική τάση. Η υγειονομική κάλυψή τους πραγματοποιείται από ένα πνευμονολογικό Εξωτερικό Ιατρείο και με μία Διευθύντρια που με καθημερινό προσωπικό αγώνα κι αυταπάρνηση στηρίζει και συμπαρίσταται στον πάσχοντα ασθενή που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη από αυτές τις υπηρεσίες.
  • Από τελευταία ενημέρωση που υπάρχει το γαστρεντερολογικό τμήμα του νοσοκομείου πρόκειται να χηρεύσει λόγω διορισμού του υπάρχοντος ιατρού σε μόνιμη θέση σε άλλο νοσοκομείο με αποτέλεσμα τα γαστρεντερολογικά περιστατικά να αδυνατούν να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν.
  • Τέλος, είναι επιτακτική η ανάγκη της ίδρυσης αιμοδυναμικού εργαστηρίου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, που στερείται κάτι ανάλογου με αποτέλεσμα βαρέως καρδιοπαθείς να διακομίζονται καθημερινά σε Κεντρικότερες Περιφέρειες. Μια κλινική που αποτελεί υπόδειγμα λειτουργίας με την απόδοση του έργου της, η Καρδιολογική Κλινική, θα μπορέσει να στηρίξει ένα τέτοιο εργαστήριο που τόσο σημαντικά οφέλη θα έχει για τους πάσχοντες.

Αυτήν την ώρα οφείλουμε η υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής να μας βρει με έργα και όχι με υποσχέσεις. Ο Covid-19 είναι πάνω από τις δυνάμεις μας αλλά μέσα στις δυνατότητές μας μόνον αν λειτουργήσουμε συλλογικά με αυξημένα αντανακλαστικά.

Όλα τα ανωτέρω αποτελούν διαχρονικά επίκαιρα αιτήματα που ποτέ δεν επιλύθηκαν παρά τις ανάγκες που πάντοτε προέκυπταν. Ίσως μέσα από τις προκλήσεις της σημερινής πραγματικότητας της πανδημίας του Κορωνοϊού, που όλοι βιώνουμε είτε ως ιατροί και νοσηλευτές, είτε ως ασθενείς πάντα όμως ως πολίτες αυτής της περιοχής, ήρθε η ώρα για άμεσες, ουσιαστικές και καινοτόμες λύσεις.

Ελπίζω ότι οι αγώνες που σύσσωμη η τοπική κοινωνία έκανε με το μοναδικό σε όγκο κι ανταπόκριση συλλαλητήριο τον Δεκέμβριο του 2015 θα βρουν ανταπόκριση για ενίσχυση του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, ώστε να προσφέρει υπηρεσίες ανάλογου επιπέδου με το βαρύ όνομα του ευεργέτη του διασφαλίζοντας το υπέρτατο αγαθό της υγείας.

Σιδηράς Ισ. Αναστάσιος

Ιατρός-Εντεταλμένος Σύμβουλος

για θέματα Υγείας Δήμου Κοζάνης

Μοιραστείτε την είδηση