Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ δημιουργεί το Βαλκανικό Κέντρο Άγριων Σαρκοφάγων με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

5 Min Read

Στη δημιουργία ενός πρότυπου Βαλκανικού Κέντρου Άγριων Σαρκοφάγων προχωράει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

To καινοτόμο αυτό έργο έχει ως στόχο να επεκτείνει τη δράση και την εμβέλεια του Περιβαλλοντικού Κέντρου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στα Βαλκάνια και να αποτελέσει το σημαντικότερο κέντρο προστασίας, περίθαλψης, αποκατάστασης και φιλοξενίας για τραυματισμένα και πρώην αιχμάλωτα άγρια σαρκοφάγα στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, φιλοδοξεί να γίνει το αρτιότερο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης του κοινού και του μαθητικού πληθυσμού.

- Advertisement -

Η ουσιαστική αναβάθμιση του Περιβαλλοντικού Κέντρου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ επισφραγίζει πολυετείς περιφερειακές δράσεις και συνεργασίες στα Βαλκάνια όπως η φιλοξενία πρώην αιχμάλωτων αρκούδων και λύκων από την Αλβανία, τη Σερβία και την ΠΓΔΜ αλλά και διασυνοριακά προγράμματα όπως το BALCAN-NET, το ECO-NET κ.ά.

Το πρόγραμμα για τη δημιουργία του Πρότυπου Βαλκανικού Κέντρου Άγριων Σαρκοφάγων ξεκίνησε το Σεπτέμβριο και θα έχει διετή διάρκεια. Με την ολοκλήρωσή του το νέο εκσυγχρονισμένο Κέντρο, που θα δημιουργηθεί υπό την εποπτεία της έμπειρης διεπιστημονικής ομάδας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, θα πληροί τις ευρωπαϊκές και διεθνείς επιστημονικές προδιαγραφές.

 

Οι εγκαταστάσεις και οι δράσεις του συνοψίζονται στα εξής:

  • Ανανέωση με σύγχρονο εξοπλισμό και επέκταση των Καταφυγίων της Αρκούδας και του Λύκου για την εξασφάλιση της ευζωίας των αρκούδων και λύκων που φιλοξενούνται εκεί και προέρχονται από τη χώρα μας, τα Βαλκάνια και Τη Γεωργία.
  • Δημιουργία υποδομών πρόσβασης για άτομα με κινητική αναπηρία στα Καταφύγια και τα Κέντρα Ενημέρωσης.
  • Δημιουργία ενός σύγχρονου ειδικού Κτηνιατρείου-χειρουργείου για την αντιμετώπιση σοβαρών τραυματισμών αρκούδων και λύκων, εξοπλισμένου με σύγχρονα ιατρικά όργανα και εκσυγχρονισμός του Κτηνιατρείου Άγριας Ζωής.
  • Εγκατάσταση συστήματος καμερών παρακολούθησης των φιλοξενούμενων ζώων στα Καταφύγια Αρκούδας και Λύκου με δυνατότητα ζωντανής μετάδοσης στο ευρύ κοινό.
  • Εκσυγχρονισμός της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ με προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού για την υλοποίηση επιστημονικών δράσεων έρευνας και για την διάσωση τραυματισμένων αρκούδων και λύκων.
  • Ανανέωση των εκθεμάτων και δημιουργία νέου ενημερωτικού υλικού για τους επισκέπτες του Κέντρου που θα αναδεικνύει τη βαλκανική διάσταση των φυσικών βιοτόπων και της άγριας ζωής.
  • Δημιουργία πρωτότυπων εκπαιδευτικών προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και δράσεις ευαισθητοποίησης με στόχο την ενεργό δράση και συμμετοχή των πολιτών και του μαθητικού πληθυσμού στην προστασία των άγριων σαρκοφάγων και των βιοτόπων τους στα Βαλκάνια.

 

Το πρόγραμμα αυτό δίνει στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ τη δυνατότητα να ανανεώσει ριζικά τις εγκαταστάσεις του Περιβαλλοντικού Κέντρου (Καταφύγια της Αρκούδας και του Λύκου, Κέντρο Ενημέρωσης για την Αρκούδα και το Λύκο, Κτηνιατρικός Σταθμός) και να τα εφοδιάσει με άρτιο τεχνολογικά εξοπλισμό.

Παράλληλα, η ενίσχυση της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης θα δώσει τη δυνατότητα στην Επιστημονική Ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ να επεκτείνει ακόμη περισσότερο το ερευνητικό της έργο για τη βαθύτερη γνώση της κατάστασης του πληθυσμού άγριων σαρκοφάγων στην Ελλάδα αλλά να συμμετέχει σε μεγάλο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα για την κατανόηση της λειτουργίας του χειμέριου ύπνου των αρκούδων, κ.ά. Η κατασκευή καινούργιων φωλιών διαχείμασης και η αποκατάσταση των παλιών στο Καταφύγιο σε συνδυασμό με τη φιλοξενία μεγάλου αριθμού αρκούδων όλων των ηλικιών θα δημιουργήσουν ιδανικές συνθήκες για την επιστημονική μελέτη των φυσιολογικών διεργασιών που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του χειμέριου ύπνου. Τη στιγμή αυτή ερευνητές από τις Σκανδιναβικές χώρες προσπαθούν να κατανοήσουν τη φυσιολογία του χειμέριου ύπνου στα βόρεια κλίματα. Οι παρεμβάσεις στο Καταφύγιο της Αρκούδας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη μελέτη του χειμέριου ύπνου και στα ζεστά, μεσογειακά κλίματα.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με τη συνεχή υποστήριξη των δράσεων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ συμβάλλει στην προσπάθεια της οργάνωσης να συνεχίσει και να διευρύνει τις δράσεις ενημέρωσης, έρευνας και ευαισθητοποίησης των πολιτών των Βαλκανίων για τους πλούσιους φυσικούς βιοτόπους και την προστασία των μεγάλων άγριων σαρκοφάγων. Η δημιουργία του Πρότυπου Βαλκανικού Κέντρου προσφέρει ευρεία δυνατότητα πρόσβασης στις εγκαταστάσεις του (ψηφιακά μέσα, πρόσβαση σε άτομα με κινητική αναπηρία) και το καθιστά κέντρο διαχείρισης της άγριας ζωής σε όλα τα Βαλκάνια.

Οι εργασίες εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες. Καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών οι εγκαταστάσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ θα παραμείνουν ανοικτές για τους επισκέπτες κατά τις προγραμματισμένες ημέρες και ώρες ξεναγήσεων. Το Καταφύγιο της Αρκούδας λειτουργεί καθημερινές (εκτός Τετάρτης) και Σαββατοκύριακα, ενώ το Κέντρο Ενημέρωσης για την Αρκούδα και το Καταφύγιο του Λύκου κάθε Σάββατο και Κυριακή. Οι επισκέψιμοι χώροι λειτουργούν επίσης σε όλες τις αργίες.

 

Μοιραστείτε την είδηση