«Ο Χωριάτης» και ο Θάνος Κανούσης «επαναπατρίστηκαν»

5 Min Read

Ένα ταξίδι στην ελληνική επαρχία μιας άλλης εποχής

Τη Δευτέρα το βράδυ παρουσιάστηκε το βιβλίο του Κοζανίτη συγγραφέα και ηθοποιού Θάνου Κανούση, «Ο Χωριάτης», το οποίο ταξιδεύει τον αναγνώστη στην ελληνική επαρχία μιας άλλης εποχής, δημιουργώντας του ποικίλα συναισθήματα, με τη νοσταλγία να είναι το πρωταρχικό. 

- Advertisement -

 Αυτό είναι το τέταρτό του μυθιστόρημα, ενώ τα προηγούμενα έργα του είναι «To κλάμα της βροχής», «Ο Άγγελος της λίμνης» και «Το Τανγκό της μοναξιάς». Για το βιβλίο μίλησαν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, Λευτέρης Πλασκοβίτης, ο συνθέτης και τραγουδιστής, Μάκης Σεβίλογλου και διάβασαν αποσπάσματα του βιβλίου οι ηθοποιοί της θεατρικής ομάδας «Θέατρο Παρέα» Δώρα Σιαλβέρα και Δημήτρης Συνδουκάς. Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η συγγραφέας και διευθύντρια του λογοτεχνικού περιοδικού «Παρέμβαση», Δήμητρα Καραγιάννη.

Ο συγγραφέας Θάνος Κανούσης

Ο συγγραφέας του βιβλίου Θάνος Κανούσης, δήλωσε πολύ χαρούμενος και συγκινημένος που γύρισε στην πόλη όπου έμεινε μέχρι τα 19 του χρόνια. Ανέφερε πως το βιβλίο είναι βιωματικό και έχει κάποιες δικές του ιστορίες. «Όπως καταλαβαίνετε οι περισσότεροι ήρωες στο βιβλίο, τριγυρνούν κάπου στην Κοζάνη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, Λευτέρης Πλασκοβίτης

«Δεν συνηθίζω να κάνω βιβλιοπαρουσιάσεις, αλλά πάντα κάνω εξαιρέσεις για εκλεκτούς φίλους και ο Θάνος, είναι φίλος απ’ τα παλιά» σημείωσε ο Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, Λευτέρης Πλασκοβίτης και συνέχισε λέγοντας πως πρόκειται για ένα εκπληκτικό βιβλίο που του θύμισε τις παλιές, καλές μέρες που πέρναγαν όσοι είχαν την «ευτυχία» να ζουν στην περιφέρεια. «Είναι αυτό που μας κάνει ακόμα και σήμερα να έχουμε αντιστάσεις, να μην έχουμε ψυχολογικά και άλλα προβλήματα και να μπορούμε να επιβιώσουμε στις δύσκολες μέρες που περνάμε τα τελευταία χρόνια. Θυμίζει χρόνια που έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και αυτά πρέπει να τα έχουμε βαθιά ριζωμένα και στο μυαλό μας και στην ψυχή μας» τόνισε ο κ. Πλασκοβίτης.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και συνθέτης και τραγουδιστής, Μάκης Σεβίλογλου ο οποίος ανέφερε πως του «ξύπνησε» αρκετές μνήμες και πως θα συγκινήσει και θα γυρίσει πίσω στο χρόνο, όσους έχουν γεννηθεί μέχρι και τη δεκαετία του ’80. «Είμαι σίγουρος ότι θα ξυπνήσει πολλές μνήμες από εκείνο το γλυκό παρελθόν, την ξυπολυταρία, τα κοντά παντελόνια και τις βρωμιές στα νύχια, αν μπορώ να το πω έτσι. Ο Θάνος έκανε μια προσπάθεια να αναδεύσει όλες τις μνήμες του από την εποχή που έζησε στην ελληνική επαρχία και συγκεκριμένα στο χωριό του στην Κοζάνη» τόνισε ο ίδιος και συνέχισε λέγοντας πως του άρεσαν πάρα πολύ οι περιγραφές που δίνει ο συγγραφέας για την περιοχή μας, πριν ακόμη δημιουργηθεί το φράγμα και όταν ακόμη ο Αλιάκμονας κυλούσε μέσα από το πυκνό δάσος που μεσολαβούσε ανάμεσα στα Σέρβια και την Κοζάνη.

«Ο Χωριάτης»

Ένας «φτασμένος» ηθοποιός απολαμβάνει τους καρπούς της επιτυχίας του.

Το πηγαίο ταλέντο του πάτησε σε μια στέρεη βάση, αυτήν της καταγωγής του, την οποία δεν ξέχασε ποτέ. Η απλότητα που του όρισε αυτή του τη σεμνότητα αποτελεί και το μαγικό του ραβδί: αυτοαποκαλείται στους κύκλους της μεγάλης δημοσιότητας αλλά και των “μεγάλων σαλονιών” ως ο «ΧΩΡΙΑΤΗΣ».

Από πού, όμως, τον ακολουθούν όλα αυτά τα βιώματα; Τι ήταν αυτό που έπλασε μέσα του τη φλόγα; Κάτω από ποιες συνθήκες και συνήθειες; Ποιοι τον στήριξαν, με χαμόγελο, παρά την ανέχειά τους, να τολμήσει το άπιαστο;

Αυτό το παρελθόν για τον ήρωά μας αποτελεί στοιχείο της καθημερινότητάς του, καθορίζει την συμπεριφορά, τις αξίες και τη ματιά του για την ζωή. Τελικά, όμως, τον ανταμείβει σαν άνθρωπο με απρόσμενα δώρα.

Μέσα σ’ αυτό το βουκολικό περιβάλλον, εξελίσσεται η ερωτική ιστορία των δυο παιδιών, του Διονύση και της Λεμονιάς. Συγχρόνως από την εξέλιξη της ερωτικής ιστορίας, βλέπουμε ήθη – έθιμα και ιστορίες των παιδιών που μεγάλωσαν σε αυτό το πέτρινο χωριό του Τσαρσαμπά. Σ ’αυτά τα χωριά αναφέρετε «Ο ΧΩΡΙΑΤΗΣ» που την δεκαετία του ‘60 –‘70 έσφυζαν από ζωή και τώρα πλέον ερήμωσαν, δίχως να ασχολείται κανείς με το μεγάλο αυτό δημογραφικό πρόβλημα, όχι μόνο της Κοζάνης, αλλά και της ίδιας της χώρας μας.

Γιατί…. Χωριάτης, δεν είναι μόνο αυτός που έζησε και μεγάλωσε σε χωριό. Χωριάτης είναι αυτός που έχει αγνά αισθήματα και συμπεριφορές. Χωριάτης είναι αυτός που ζει στη φύση, με τη φύση, κάνει παρέα με ζώα, λουλούδια, δέντρα και τους μιλάει σαν να είναι ελεύθεροι άνθρωποι!

Χωριάτης τέλος, είναι αυτός που προσπάθησε, έστω και μια φορά στη ζωή του, να μετρήσει τ’ άστρα του ουρανού!

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση