Ο Χρήστος Λιάκος νέος Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Δυτικής Μακεδονίας

5 Min Read

Μια συνέντευξη για την εφημερίδα της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Κοζάνης

O Χρήστος Λιάκος είναι ο νέος Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Δυτικής Μακεδονίας παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Αθανάσιο Καρακούλα, που ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία δύο θητείες.

Ο νέος Περιφερειακός είναι γέννημα θρέμμα του Προσκοπισμού, με περισσότερα από 35 χρόνια συμμετοχής και προσφοράς και χαίρει καθολικής αναγνώρισης τόσο εντός των τειχών της περιοχής μας όσο και έξω από αυτή.

Με αφορμή αυτό το νέο ξεκίνημα ζητήσαμε από τον Χρήστο να μιλήσει στην εφημερίδα της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων για να τον γνωρίσουμε περισσότεροι.

Χρήστο πως ξεκίνησες στον προσκοπισμό και τι θυμάσαι από τα πρώτα σου χρόνια; Ποιες διαφορές βλέπεις στο τότε με το σήμερα;

To 1987, ο φίλος μας Νίκος Σταμκόπουλος ήταν ήδη λυκοπουλάκι στην 3η Αγέλη και μας παρότρυνε, εμένα και τον Νάσο Καρακούλα, να γραφτούμε και εμείς. Έτσι, τον Οκτώβριο του 1987 έδωσα τη λυκοπουλίστικη υπόσχεσή μου. Το Σεπτέμβριο του 1990 ανέβηκα στην 3η Ομάδα και συνέχισα το προσκοπικό μου ταξίδι. Τότε οι δραστηριότητες των παιδιών περιορίζονταν στην εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας και σε σπουδές μουσικής κυρίως. Ο προσκοπισμός ήταν η διέξοδος των παιδιών προς την υπαίθρια ζωή και στην επαφή με τη φύση. Ακόμα, οι πολυθεματικές δράσεις των τμημάτων μεγάλωναν το ενδιαφέρον μας για να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε. Ανυπομονούσαμε να έρθει το Σαββατοκύριακο και δεν χάναμε καμία δράση της ομάδας μας.

Kαι σήμερα, πόσο ελκυστική είναι η πρόταση του Προσκοπισμού για ζωή στην ύπαιθρο σε μια εποχή που κυριαρχείται από την τεχνολογία και τα κινητά;

Στη σύγχρονη εποχή τα παιδιά λαμβάνουν υπερβολικά πολλά ερεθίσματα στην καθημερινότητά τους και οι γονείς έχουν πολλές απαιτήσεις από αυτά. Οι εξωσχολικές δραστηριότητες που τους προσφέρονται είναι πάρα πολλές. Παρόλα αυτά , θεωρώ ότι οι ανάγκες των παιδιών για διασκέδαση δεν ικανοποιούνται ολοκληρωτικά. Προτιμούν να είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο και να διασκεδάζουν «ηλεκτρονικά», ξεχνώντας ότι η ζωή είναι έξω. 

Εδώ έρχεται η πρόταση του προσκοπισμού, να τους προσφέρει ευκαιρίες για δράσεις έξω από τον κόσμο του κινητού, ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη ικανοτήτων και δεξιοτήτων, καλλιεργώντας πολυδιάστατα και όχι μονοθεματικά τις προσωπικότητες των νέων, ώστε να γίνουν χρήσιμοι και ενεργοί πολίτες στην κοινωνία.

Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο προσκοπισμός της περιοχής και ποιοι οι βασικοί στόχοι; Πόσο αισιόδοξος είσαι για το μέλλον του.

Ο προσκοπισμός, όπως και η κοινωνία μας, βρίσκεται στην μετά τον κορονοϊό εποχή και σιγά σιγά ξαναβρίσκει τα βήματά του. Τα χρόνια της πανδημίας ήταν δύσκολα για τη λειτουργία των τμημάτων γιατί περιορίστηκαν οι επαφές μεταξύ μας και οι δράσεις μας στη φύση. Για παράδειγμα, για δύο χρόνια οι συναντήσεις μας γίνονταν μέσω υπολογιστών και δεν πραγματοποιήθηκαν σχεδόν καθόλου υπαίθριες δράσεις και κατασκηνώσεις.

Σήμερα, βασικός στόχος είναι να μας ξαναγνωρίσουν οι νέοι και μέσω ενός ανανεωμένου καινοτόμου και ελκυστικού προγράμματος, να τους προσφέρουμε ευκαιρίες για βιώματα και εμπειρίες μέσα από συναρπαστικές δράσεις. Επιπλέον, καλό θα είναι να αναδείξουμε και τον κοινωνικό χαρακτήρα των δράσεών μας, με την προσφορά και την αλληλεγγύη στους συνανθρώπους μας.

Γιατί κάποιος να φέρει τα παιδιά του στους προσκόπους;

Οι πρόσκοποι είναι μία σύγχρονη παιδαγωγική κίνηση, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις, η μάθηση γίνεται μέσα από ευχάριστες και βιωματικές δραστηριότητες στη φύση, οι οποίες δραστηριότητες επιλέγονται από τους ίδιους και πραγματοποιούνται σε μικρές ομάδες συνομιλήκων τους. Είναι μια εξωσχολική δραστηριότητα που συνδυάζει το παιχνίδι με τη μάθηση, την άθληση με τη ζωή στη φύση, την κοινωνικοποίηση με την ευαισθητοποίηση για τα κοινά και ταυτόχρονα είναι αρκετά οικονομική, ώστε μπορεί να ενταχθεί στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Όλα αυτά δίνουν μια απάντηση σε κάποια από τα θέλω των νέων.

Πως εκτιμάς τη συμβολή των Παλαιών Προσκόπων στο ενεργό προσκοπισμό;

Οι παλαιοί πρόσκοποι είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας μας και ιδιαίτερα στην πόλη της Κοζάνης υπάρχει μια μεγάλη συμπάθεια προς τον προσκοπισμό, επειδή όλα τα χρόνια υπήρξε μια αγαστή συνεργασία των Προσκόπων με την τοπική κοινωνία. Με τα χρόνια, έχουν αποκτήσει μεγάλη διεισδυτικότητα στην κοινωνία και μ’ αυτό τον τρόπο μπορούν να είναι αρωγοί στις ανάγκες των τμημάτων και στα ενήλικα στελέχη.  

Η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Κοζάνης είναι πολύ δραστήρια, πραγματοποιώντας αρκετές δράσεις όλο το χρόνο και κρατάει σε επαφή τους ανθρώπους που πέρασαν από τον προσκοπισμό της πόλης μας. Στόχος μου είναι η άριστη συνεργασία που υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια να συνεχιστεί και μαζί να ενισχύουμε και να υποστηρίζουμε το προσκοπικό πρόγραμμα  των τμημάτων μας.

Γιάννης Κωσταρέλλας

Μοιραστείτε την είδηση