Ο «Χρόνος» έκλεισε 40 χρόνια ελεύθερης σκέψης και αντικειμενικής δημοσιογραφίας

2 Min Read

Ο «Χρόνος» πέρασε αισίως στον 41ο χρόνο ζωής και λειτουργίας του από τις 27 Οκτωβρίου του 2020, κάνοντας πράξη καθημερινά το όραμα του ιδρυτή του Νίκου Κωσταρέλλα για ελεύθερη σκέψη.

- Advertisement -

Τέσσερις δεκαετίες προσφοράς στην ενημέρωση και στα τοπικά δρώμενα της περιοχής της Κοζάνης και της ευρύτερης Δυτικής Μακεδονίας κλείνουν με θετικό πρόσημο και με τις σημαντικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί σε κοινωνικό, αλλά κυρίως τεχνολογικό επίπεδο.

Για τον έντυπο τύπο η τεχνολογία και ειδικότερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έφεραν τεράστιες αλλαγές στις συνήθειες των αναγνωστών/στριών μας, στην κατανάλωση των τοπικών ειδήσεων και στην παραγωγή του περιεχομένου.

Αυτό σημαίνει ότι ο τοπικός τύπος πέρασε σε μια εποχή που δίνει έμφαση στην ποιότητα στην ενημέρωση και σ’ αυτό που ονομάζεται «αργή δημοσιογραφία» σε αντίθεση με την «γρήγορη δημοσιογραφία» που υπηρετούν κυρίως τα διαδικτυακά μέσα.

Σε μια δύσκολη συγκυρία σε παγκόσμιο επίπεδο και εν μέσω του κορωνοϊού ο τοπικός τύπος δείχνει ότι μπορεί να σταθεί και να παλέψει με τα θηρία των «κολοσσών» της παγκόσμιας ενημέρωσης, γιατί ακριβώς μπορεί να προσφέρει αυτό που λείπει. Σωστή ενημέρωση για τα όσα συμβαίνουν στον τόπο μας, μας αφορούν και πρέπει να είμαστε συμμέτοχοι.

Για όλα αυτά, όμως, απαιτείται η στήριξη τόσο των τοπικών κοινωνιών που στον τοπικό τύπο θα πρέπει να βλέπουν έναν «σύμμαχο» στις προσπάθειες για ένα καλύτερο αύριο, αλλά και η κρατική στήριξη με την μορφή παρεμβάσεων που θα εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα του τοπικού έντυπου τύπου, προπυργίου για την δημοκρατία.

Στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ειδικά στο λεκανοπέδιο Κοζάνης-Πτολεμαΐδας που διανύει μια από τις κρισιμότερες φάσεις, όλα αυτά πρέπει να γίνουν για έναν λόγο παραπάνω. Την περίοδο που περνάμε λαμβάνονται διαρκώς αποφάσεις για μας, χωρίς την ενεργή συμμετοχή μας. Η υποστήριξη, λοιπόν, των επιχειρήσεων του τοπικού Τύπου είναι μια «μάχη» που πρέπει να κερδίσουμε όλοι μαζί.

Μοιραστείτε την είδηση