Ο δανεισμός του Δήμου Κοζάνης στο επίκεντρο του Δημοτικού Συμβουλίου

2 Min Read

Με αυξημένη πλειοψηφία αποφάσισε το βράδυ της Δευτέρας το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης αλλαγές στο δάνειο που έχει ο Δήμος Κοζάνης από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων. Συγκεκριμένα ο Δήμος θα ζητήσει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα με τη νομοθεσία, την παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου για το υπόλοιπο του δανεισμού που ανέρχεται σε 9εκ. ευρώ και παράλληλα αιτείται στην Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων αλλαγής της δανειακής σύμβασης του 2007 ώστε να έχει την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

“Είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, που όμως διασφαλίζει το δανεισμό του Δήμου σε μια σύνηθης διαδικασία για μακροχρόνιο δανεισμό” ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Βαλαής.

Σύμφωνα με τον κ. Βαλαή ο δανεισμός του Δήμου Κοζάνης, που προέρχεται από το παρελθόν,  διακρίνεται σε 3 μέρη και συγκεκριμένα:

  • 4,5εκ. ευρώ είχε λάβει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
  • Τα 13, 5 εκ. ευρώ από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων, τα οποία 4,5εκ. ευρώ κατευθύνθηκαν στην ΔΕΥΑΚ, 4,5εκ. ευρώ στη ΔΕΠΕΠΟΚ για τις υποδομές της ΖΕΠ  και τα υπόλοιπα είχαν χρησιμοποιηθεί από το Δήμο.
  • Μικρότερα δάνεια όπως αυτό από τη Συνεταιριστική Τράπεζα και δάνεια που προέρχονται από τον πρώην Δήμο Ελλησπόντου.

“Ο Δήμος Κοζάνης εξυπηρετεί πλήρως τα δάνεια του, δεν έχει καθυστερήσεις απλώς πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να εξυπηρετεί τις χρηματοδοτικές ροές του” κατέληξε ο κ. Βαλαής.

Για αλλαγές που επιφέρουν πρόσθετα κόστη έκανε λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Λάζαρος Μαλούτας.

 

Μοιραστείτε την είδηση