O διεθνολόγος Ν. Παούνης για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και την κρίση στην Τουρκία

2 Min Read

Πολυσύνθετο και πολυπαραγοντικό χαρακτηρίζει το θέμα της κρίσης στην Τουρκία ο διεθνολόγος Νικόλας Παούνης. Τονίζει δε ότι αυτή η κρίση δεν προήλθε απότομα, αλλά μετά συνδυασμό στοιχείων που έχουν σχέση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στα σύνορα και τα θέλω των ΗΠΑ.
Τα οκτώ αιτήματα των ΗΠΑ προς την Τουρκία για εξομάλυνση των διμερών σχέσεων εντοπίζονται κυρίως στον προσανατολισμό της Τουρκίας προς την Ρωσία σε θέματα ενέργειας και άμυνας, αλλά και στην Κίνα σε ότι αφορά στο εμπόριο, γεγονός που ενοχλεί τους Αμερικανούς.
Σύμφωνα με τον κ. Παούνη, η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι κατά κάποιο τρόπο μια κίνηση καλής θέλησης της Τουρκίας απέναντι στην Ευρώπη από την οποία ζητά βοήθεια.
«Σε αυτό το πλαίσιο του ανοίγματος προς την Ευρώπη έρχεται να προστεθεί η εικόνα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών για την οποία υπήρχε ασθενές νομικό υπόβαθρο και αποφασίστηκε η απελευθέρωση σε ένδειξη καλής θέλησης» αναφέρει ο διεθνολόγος.
Ο κ. Παούνης αναλύοντας τις συμφωνίες και τις πολύχρονες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας τονίζει ότι κάποια πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Ιδιαίτερα στο θέμα της προμήθειας των οπλικών συστημάτων και των αεροπλάνων F-35, αναφέρει ότι «η Τουρκία δεν είναι απλά ένας πελάτης των ΗΠΑ, αλλά συμπαραγωγός στις υπόθεση των F-35 με ότι συνεπάγεται κάτι τέτοιο για το ίδιο το πρόγραμμα».
Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση