Ο Δήμαρχος Γιάννης Παγούνης και η Αιανή, του Γιώργου Τζέλλου

3 Min Read

Ο Πρόεδρος Γιάννης Μητσιάκος με αντιπροσωπεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Αιανής τον επισκέφθηκε το καλοκαίρι του 1989 και του ανέπτυξε το σκεπτικό της αναγκαιότητας της ίδρυσης και κατασκευής του Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αιανή , διότι υπήρχαν και επίμονες προτάσεις διαφόρων υπηρεσιακών και τοπικών εκ Κοζάνης κομματικών παραγόντων ώστε αυτό να γίνει στην Κοζάνη. Ζήτησε δε να στηρίξει και αυτός την πρόταση αυτή υπέρ της επιλογής της Αιανής.

 

- Advertisement -

Ο Γιάννης Παγούνης απάντησε θετικά , δεσμεύτηκε για αυτό και δυο ενέργειες του έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις

α) Με επιστολή του ως Δήμαρχος Κοζάνης διαβεβαίωσε το Υπουργείο Πολιτισμού ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο οικόπεδο με την απαραίτητη έκταση των τριάντα στρεμμάτων στην πόλη της Κοζάνης.

β) Ως Πρόεδρος της ΑΝΚΟ ΑΕ συνυπέγραψε την Προγραμματική Σύμβαση με συμβαλλόμενα μέρη την Κοινότητα Αιανής, τη Νομαρχία Κοζάνης , με Νομάρχη τον Κρήτο Δημήτριο απο την Πιερία, και την ΑΝΚΟ Α.Ε. για την εκπόνηση της μελέτης για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής.

 

Πιστεύω πως κράτησε τη στάση αυτή περισσότερο απο σωστή αντίληψη των πραγμάτων και τις αρχές δικαίου που τον διέκριναν και λιγότερο από το γεγονός ότι η σύζυγος του κ. Νίκη είχε συγγενικούς δεσμούς με την Αιανή.

Οφείλουμε λοιπόν δια λόγων και έργων να αναγνωρίσουμε την προσφορά του και να την πληροφορηθούν όσοι από τους Αιανιώτες και άλλοι δεν τη γνωρίζουν. Οι βιογράφοι του και οι ιστορικοί του μέλλοντος ας λάβουν υπόψη τους και αυτή την σημαντική παράμετρο της δράσης του.

Την περίοδο που ήμουν Αντιδήμαρχος στην Κοζάνη 2013-2014 , με είχε επισκεφθεί δυο φορές στο γραφείο και με συμβούλεψε επί διαφόρων θεμάτων. Απο τις συζητήσεις μας είχα καταλάβει ότι ήταν έξυπνος, αποφασιστικός, ευθύς , με τεχνοκρατικές αντιλήψεις και κυρίως ουσιαστικός και πρακτικός άνθρωπος. ‘Όσον αφορά την Αιανή , που ενδιαφέρονταν για την πρόοδο της , μου τόνιζε ιδίως την ανάγκη για την ανάδειξη και προβολή του Μουσείου και μέσω της εύκολης οδικής πρόσβασης σ΄ αυτό.

Η κοινωνία της Κοζάνης τον αγαπούσε για όσα έκανε για αυτή και δεν ήταν λίγα. Μονάχα την τηλεθέρμανση να αναφέρω , που αυτός πρωτοξεκίνησε και την εξασφάλιση του πόσιμου νερού. είναι αρκετοί λόγοι.

Σε ευχαριστούμε Δήμαρχε για ότι έκανες για μας.

Καλό ταξίδι…

Αιώνια η μνήμη του.

 

Μοιραστείτε την είδηση