Ο Δημήτρης Σαββίδης στο τιμόνι του «Vecto» στην Κομισιόν: Η διαδρομή από τα θρανία του 1ου Λυκείου στη διάσκεψη των G20 – Συνέντευξη στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη και τη νέα εκπομπή «Θέσεις και Αντιθέσεις» του kozani.tv

6 Min Read


Ο Δημήτρης Σαββίδης είναι μηχανικός και υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν, αλλά πάνω απ’ όλα ένα χαμογελαστό παιδί, όπως λένε οι φίλοι του.
Από τις αρχές του ‘90 που άφησε τα θρανία του 1ου Γενικού Λυκείου Κοζάνης, πέρασε από το ΤΕΙ Οχημάτων, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό, δούλεψε στον ελληνικό δημόσιο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες.
«Παιδί της πιάτσας», όπως τον χαρακτηρίζουν οι φίλοι του, εργάζεται από πολύ μικρός και ότι κατάφερε το κατάφερε με προσπάθεια.
Πως είναι η ζωή εδώ;
Η ζωή στις Βρυξέλλες είναι διαφορετική από ότι στην Ελλάδα. Δεν έχουμε τον ήλιο, δεν έχουμε τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά έχουμε άλλα πολλά που είναι διαφορετικά και καλύτερα. Για μας που δουλεύουμε εδώ, οι συνθήκες εργασίας είναι κάτι που μας απασχολεί και σε κάθε περίπτωση είναι πολύ καλύτερες από ότι στην Ελλάδα.
Πότε φύγατε; Σας πρόλαβε η κρίση;
Έφυγα ακριβώς στην αρχή της κρίσης, τον Ιούνιο του 2010. Προέκυψε τότε μια ευκαιρία για μια θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως αποσπασμένος εθνικός εμπειρογνώμονας, επιλέχτηκα και αποφάσισα να φύγω από τη Θεσσαλονίκη, όπου είναι η οργανική μου θέση. Έκτοτε δεν ξαναγύρισα. Στον ενδιάμεσο διετέλεσα αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας για περίπου δύο χρόνια και μετά επέστρεψα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πόσο εύκολα έγιναν όλα αυτά;
Εδώ τα πράγματα είναι αξιοκρατικά. Κάποιος που αξίζει, θα πάρει και τη θέση που επιδιώκει. Στην Ελλάδα τα πράγματα δυστυχώς δεν είναι έτσι. Αυτή είναι και μία από τις πληγές της χώρας μας. Όταν έκανα την αίτηση επιλέχθηκα μεταξύ πολλών άλλων και αποφάσισα χωρίς δεύτερη σκέψη να έρθω. Είμαι με άδεια άνευ αποδοχών πλέον από το ελληνικό δημόσιο, από την ώρα που τελείωσαν τα έξι χρόνια της απόσπασής μου. Η Επιτροπή, στο τέλος των έξι χρόνων της απόσπασης και βλέποντας την επίδοση που είχα, μου πρότεινε συμβόλαιο.
Σκέφτεστε να επιστρέψετε;
Νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό, θα ήθελαν να επιστρέψουν κάποτε στην Ελλάδα, αν οι συνθήκες ήταν κατάλληλες. Επειδή, όμως, οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες, δεν επιστρέφουν. Ξέρετε πόσα λαμπρά μυαλά βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό;
Νιώσατε αδικημένος στην Ελλάδα;
Έχω νιώσει την αδικία κι έχω κινηθεί δικαστικά σε περιπτώσεις ιδρυμάτων εκπαιδευτικών, όπου έκανα αίτηση για να πάρω θέση ως καθηγητής. Έχω δικαιωθεί τρεις φορές, αλλά δεν έχω πάρει τη θέση ακόμα.
Στην Επιτροπή ποια είναι η θέση σας;
Εργάζομαι στη Γενική Διεύθυνση «Δράση για το Κλίμα». Ειδικά αυτές τις ημέρες η κλιματική αλλαγή είναι top στις συζητήσεις παγκοσμίως. Είμαι υπεύθυνος για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα φορτηγά και τα λεωφορεία. Από το 2013 που εργάζομαι στη συγκεκριμένη διεύθυνση, είμαι υπεύθυνος για ένα λογισμικό που έχουμε αναπτύξει και θα χρησιμοποιείται από όλη την αυτοκινητοβιομηχανία, σε σχέση με την πιστοποίηση των φορτηγών και των λεωφορείων για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Το νέο εργαλείο έχει εισαχθεί στη νομοθεσία από την πρώτη του περασμένου Ιανουαρίου.
Επιβλέπω προγράμματα πάνω από 4 δις ευρώ και οι άνθρωποι που δουλεύουμε μαζί στην ανάπτυξη του μοντέλου είναι πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα και η αυτοκινητοβιομηχανία.
Είναι κάτι πρωτοποριακό. Ξεκινήσαμε πριν από 7 χρόνια. Είμαι περήφανος για το τελικό προϊόν και η Ε.Ε. και ο αρμόδιος επίτροπος είναι περήφανοι για το συγκεκριμένο εργαλείο που έχει την αποδοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Το εργαλείο μας λέγεται Vecto και είναι πιο εξελιγμένο από το αντίστοιχο αμερικανικό, το GEM. Μάλιστα, πριν από τρεις μήνες σε μια σύνοδο των G20, όπου συζητήσαμε για τα θέματα και τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε, αυτό το παραδέχτηκαν και οι ίδιοι οι Αμερικάνοι.
Πόσο μεγάλη είναι η απόσταση από το 1ο Λύκειο Κοζάνης;
Με γυρίσατε πολλά χρόνια πίσω 1991-1992, στο κτίριο του Χριστοφορίδη. Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια σπουδές, εργασιακή εμπειρία. Η πρώτη μου δουλειά ήταν στην IVECO στην Αγγλία. Η πορεία είναι μεγάλη και πιστεύω ότι εξελισσόμαστε, αλλά αυτό είναι το θετικό.
Έχετε βιώσει διαφορετική αντιμετώπιση ως Έλληνας;
Δεν έχω βιώσει διαφορά σε σχέση με την εθνικότητα. Ο εργοδότης θα προσλάβει τον καλύτερο. Δεν έχει να κάνει με την εθνικότητα. Δεν κοιτούν άλλες παραμέτρους, όπως συμβαίνει στη χώρα μας. Οι Έλληνες είναι αυτοί που έχουν τα περισσότερα προσόντα στην Ευρώπη.
Όλη αυτή η δουλειά που κάνετε, μεταφέρεται στην Ελλάδα;
Από την εμπειρία μου να σας πως ότι δεν υπάρχει μεταφορά τεχνογνωσίας. Η Ελλάδα θα έπρεπε να μας εκμεταλλευτεί, για να πάρει αυτές τις πληροφορίες και να τις χρησιμοποιήσει κατάλληλα. Δυστυχώς, αν και ο ρόλος των εμπειρογνωμόνων είναι να μεταφέρουν τη γνώση, στην Ελλάδα ο εργοδότης, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο κυρίως, δεν το εκμεταλλεύεται καθόλου.
Όταν έρχομαι πάντως, προσπαθώ να είμαι σε επαφή με όσους ασκούν διοίκηση.
Πως θα θέλατε να δείτε την Κοζάνη τα επόμενα χρόνια;
Η Κοζάνη και η Δυτική Μακεδονία έχει υποστεί μια σημαντική ζημιά από τους ρύπους. Θα ήθελα να δω καλύτερη ποιότητα του αέρα.

Μοιραστείτε την είδηση