Ο Δήμος Κοζάνης για την επιστολή πολιτών για επαναφορά ζώου στην οδό Βυζαντίου

4 Min Read

Στις 2-12-2016/57.531 πρωτοκολλήθηκε επιστολή  υπογεγραμμένη από 103 πολίτες,  οι οποίοι απαιτούν  την επαναφορά ζώου στην οδό Βυζαντίου.

Στις 15-11-2016 το συνεργείο περισυλλογής αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου περισυνέλλεξε από την οδό Βυζαντίου και την ευρύτερη περιοχή, μεταξύ άλλων, έναν (1) αδέσποτο θηλυκό ασπρόμαυρο σκύλο με αριθμό microchip 978101081436063.

Η συγκεκριμένη περιοχή έχει απασχολήσει επανειλημμένα την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και όχι μόνο, αφού είναι από τα σημεία της πόλης της Κοζάνης που έχουν υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα αδέσποτων σκύλων, παρά τις επαναλαμβανόμενες επεμβάσεις του συνεργείου περισυλλογής αδέσποτων του Δήμου. Το πρόβλημα δημιουργείται εξαιτίας της κακής νοοτροπίας- στάσης κάποιων κατοίκων της περιοχής και μη (κάποιοι εκ των οποίων συνυπογράφουν και την ως άνω επιστολή) να μεταφέρουν και να συσσωρεύουν και εκεί αδέσποτα ζώα συντροφιάς.

Στις αρχές του 2016 το συνεργείο του Δήμου Κοζάνης περισυνέλλεξε για άλλη μια φορά σκύλους από την οδό Βυζαντίου και την ευρύτερη περιοχή  παρά τις προσπάθειες παρακώλυσης του έργου του . Δυστυχώς μέσα σε λιγότερο από τριάντα (30) ημέρες  εμφανίστηκαν (πώς άραγε;) και αγελοποιήθηκαν στη  γειτονιά  νέοι σκύλοι για τους οποίους ξανά διαμαρτυρήθηκαν πολίτες και ειδικά αρκετοί γονείς που αναγκάζονται να συνοδεύουν τα παιδιά τους για καθημερινές δραστηριότητες  ακόμη και για πολύ μικρές αποστάσεις.

Στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου έχουν καταφθάσει προφορικές και έγγραφες διαμαρτυρίες πολιτών (στη διάθεση όλων των ενδιαφερόμενων α) αρ. πρωτ. 16-2-2016/12586  β) αρ. πρωτ.22-3-2016/12586 ), οι οποίες περιγράφουν την κατάσταση, αλλά και επιθέσεις σκύλων στην οδό Βυζαντίου και στην ευρύτερη περιοχή, μία εκ των οποίων προκάλεσε και σοβαρό ατύχημα σε πολίτη.

Επιπλέον, για την οδό Βυζαντίου έχει γίνει έγγραφη καταγγελία (συνοδευόμενη από φωτογραφικό υλικό στο οποίο απεικονίζεται και το συγκεκριμένο σκυλί), αριθμ. πρωτ. 24-5-2016/709 , στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κοζάνης   από επιχειρηματίες της περιοχής, οι οποίοι περιγράφουν αναλυτικά το τι συμβαίνει στη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ ζητούν μεταξύ άλλων και τα αυτονόητα, όπως η διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας, η διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών και τη λήψη μέτρων ώστε να εξαλειφθεί το πρόβλημα που δημιουργείται συνεχώς παρά τις επεμβάσεις του Δήμου.

Ο Δήμος Κοζάνης έχοντας την ευθύνη της περισυλλογής και της διαχείρισης  των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που βρίσκονται στα διοικητικά του όρια εφαρμόζει επ΄ακριβώς τα οριζόμενα στο Ν.4039/2012, όπως αυτός τροποποιήθηκε από το Ν.4235/2014 και λαμβάνοντας υπόψη τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ασφάλειας των κατοίκων δεν πρόκειται να λάβει μη σύννομες αποφάσεις παρά τις οργανωμένες πιέσεις και συκοφαντίες (όπως και αυτών που αναφέρονται στη συγκεκριμένη επιστολή).

Η επαναφορά των σκύλων στο φυσικό τους περιβάλλον γίνεται βάσει  σχεδίου επανεντάξεων, το οποίο εκπονήθηκε  βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων, όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος και έχει ψηφιστεί από την πενταμελή επιτροπή και αυτό θα εφαρμοσθεί και στην περίπτωση του σκύλου με αριθμό microchip 978101081436063.

Τέλος, θέλουμε να καλέσουμε για μια ακόμη φορά, οποιονδήποτε ενδιαφέρεται,  να μην επιτρέψει ο συγκεκριμένος  σκύλος να παραμένει αδέσποτος στο δρόμο και να  προσφέρει στο ζώο υπεύθυνη φροντίδα και αγάπη αναλαμβάνοντας την υιοθεσία του.

 

Μοιραστείτε την είδηση