O Δήμος Κοζάνης συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας- Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

5 Min Read

Ο Δήμος Κοζάνης (Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος) θα συμμετάσχει για 3η συνεχή χρονιά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας(16-22 Σεπτεμβρίου 2016). Σημειωτέον ότι είναι ένας εκ των 16  Ελληνικών Δήμων που θα επιχορηγηθεί με το ποσόν των 10.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο ως επιβράβευση για τη περυσινή συμμετοχή και τις πρωτότυπες  δράσεις του. Στόχος των δράσεων- εκδηλώσεων είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε ζητήματα που αφορούν στη βιώσιμη κινητικότητα.

Φέτος ο Δήμος Κοζάνης ανεβάζοντας  τον πήχυ  θα διεκδικήσει μέσω της ‘χρυσής συμμετοχής’ του στην συγκεκριμένη εβδομάδα , την ευρωπαϊκή Βράβευση.

- Advertisement -

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

10.30-12.30 «Κινούμαι στον δρόμο με Ασφάλεια»

Το ΚΤΕΛ Αστικών Κοζάνης μεταφέρει τους μαθητές  του Ειδικού Εργαστηρίου και του Ειδικού Σχολείου  στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, όπου η Δημοτική Αστυνομία τους ενημερώνει και τους εκπαιδεύει σε θέματα ασφαλούς κυκλοφορίας στον δρόμο.

18.30 «Περίπατος στα περιαστικά δάση της Κοζάνης»

Περπατάμε και απολαμβάνουμε τα περιαστικά δάση της Κοζάνης με τον  Σ.Ε.Ο. Κοζάνης,  ξεκινώντας από την πλατεία της  Σκ’ρκας και καταλήγοντας στο πάρκο του Αγίου Δημητρίου.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

10.30 – 13.00 «Ηχορύπανση και ατμοσφαιρική ρύπανση»

Τα τμήματα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρύπανσης του  ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιούν μετρήσεις ηχορύπανσης και ατμοσφαιρικής ρύπανσης τις ώρες λειτουργίας  της λαϊκής αγοράς Κοζάνης στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Γκέρτσου, Βενιζέλου.

 

 

10.30- 13.00 «Καθαροί και αειφόροι δρόμοι του νερού»

Μια παρουσίαση από την Οικολογική Κίνηση Κοζάνης και την Οικολογική Ομάδα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Αριστοτέλους.

16.00 «Περιαστικά Μονοπάτια»

Με αφετηρία το Νιάημερο περπατάμε παρέα με τον ΕΟΣ Κοζάνης και το Σύλλογο Ηπειρωτών Κοζάνης στα μονοπάτια του Αη-Λιά.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 19  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

11.00 «Μήπως είδατε τον Γεώργιο Λασσάνη;»

Περπατώντας σε ιστορικά σημεία του  κέντρου της πόλης και καταλήγοντας στο αρχοντικό Λασσάνη, η Κοιν.Σ.Επ. «Κρατήρας»  ξεναγεί   με διαδραστικό τρόπο ομάδα μαθητών Γυμνασίων.

 

ΤΡΙΤΗ  20  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

12.00 «Στα χνάρια της παλιάς πόλης»

Ομάδα του ΚΑΠΗ Κοζάνης  με αφετηρία το Λαογραφικό Μουσείο, πρώην Δημοτικά Λουτρά, περιφέρεται  στα σοκάκια της Σκ’ρκας, διανύοντας μια  διαδρομή που ξυπνάει αναμνήσεις και διάθεση για αφηγήσεις.

18.00-20.00 «Κινούμαστε συνδυαστικά και εναλλακτικά»

Βολτάρουμε με ηλεκτρικό αυτοκίνητο και ηλεκτρικό ποδήλατο με το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στο χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού.

18.30 «Το ποδήλατο συναντά τον σιδηρόδρομο»

Λάτρεις του ποδηλάτου με αφετηρία και τερματισμό τον Σιδηροδρομικό Σταθμό  κινούνται  στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

20.30 «Η πόλη κινείται»

Παρουσίαση της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης  και της Βιώσιμης Κινητικότητας από τον  Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας   στον χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού.

21.00 «Μουσικά ταξίδια»

Ταξίδι πάνω  σε νότες με τους Δημήτρη Γαύρο, Φώτη Βακουφτσή, Φώτη Ντοβόλη και ηχητικά από τον Παναγιώτη Παρασκευά στο κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 21  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

20.30 «Βιώσιμη  Κινητικότητα και  Οικονομία»

Παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας και των ωφελειών της εναλλακτικής κίνησης στα αστικά κέντρα από την Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος,  στα εγκαίνια της 32ης Εμποροβιοτεχνικής και Γεωργικής  Έκθεσης Δυτικής Μακεδονίας στο Εκθεσιακό Κέντρο στα Κοίλα.

 

ΠΕΜΠΤΗ 22  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

«Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο»

Μαθητές και γυμναστήρια της πόλης ζωντανεύουν  τις  πεζοδρομημένες, από τις 7.00 έως 21.00, οδούς Μακεδονομάχων, Συντεχνιών, Παγούνη και Καρακάση.

Κεντρική Πλατεία

10.00 «Παιχνίδια του δρόμου»

Γυμναστήρια της πόλης ξεσηκώνουν μικρούς και μεγάλους με παιχνίδια δίνοντας ηχηρό μήνυμα για ένταξη της κίνησης στην καθημερινότητα.

17.30 «Η συμβολή της κίνησης στην πρόληψη και αντιμετώπιση παθήσεων»

Ο Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ενημερώνει τους πολίτες για το ρόλο της κίνησης και της υιοθέτησης ενός δραστήριου τρόπου ζωής στην αντιμετώπιση παθήσεων.

17.30 «Μετακινούμαστε με κάθε τρόπο»

Το 1ο Εργαστηριακό κέντρο Κοζάνης προτείνει τον δικό του τρόπο μετακίνησης ατόμων με κινητικά προβλήματα.

18.00 «Κίνηση και Υγεία»

Ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό μετρά αρτηριακή πίεση και σάκχαρο προτείνοντας την κίνηση ως φάρμακο.

19.00 «Συνοδεύουμε τη φλόγα της Αγάπης»

Δρομείς, ποδηλάτες και περιπατητές  συνοδεύουν τη «Φλόγα της Αγάπης» μέχρι την κεντρική πλατεία της πόλης, στηρίζοντας την δράση του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών Κοζάνης  ‘Γέφυρα ζωής’. Η  ‘Συνομωσία των Κρουστών’ του ΔΩΚ συνοδεύει το τελευταίο τμήμα της διαδρομής μέχρι και το άναμμα βωμού.

19.30 «Μουσικές διαδρομές»

Η χορωδία του Ερυθρού Σταυρού κλείνει μουσικά την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.

20.00 Ευχαριστήρια στους συμμετέχοντες

emw2016_post2

 

 

Μοιραστείτε την είδηση