Ο Δήμος Σερβίων- Βελβεντού, κινδυνεύει να τεθεί σε καθεστώς επιτροπείας από την επαναλαμβανόμενη καταψήφιση του προϋπολογισμού

4 Min Read
Στα πρόθυρα να τεθεί υπό καθεστώς επιτροπείας βρίσκεται ο δήμος Σερβίων- Βελβεντού, έπειτα και από την τέταρτη κατά σειρά καταψήφιση του προϋπολογισμού από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου.

Στην τελευταία συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο με ψήφους 9 «υπέρ» και 16 «κατά» καταψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα και το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης έτους 2017 του Δήμου Σερβίων- Βελβεντού.

Το πρόβλημα για τη δημοτική Αρχή ξεκίνησε όταν από την παράταξη της πλειοψηφίας ανεξαρτητοποιήθηκαν έξι δημοτικοί σύμβουλοι με αποτέλεσμα ο συνδυασμός του δημάρχου Αθανάσιου Κοσματόπουλου να μην διαθέτει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Ερωτώμενος από το Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το πώς μπορεί να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στη λειτουργία του Δήμου, ο δήμαρχος Σερβίων- Βελβεντού δήλωσε: «Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι να παραιτηθούν οι “αντάρτες” δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού μας και να τους διαδεχτούν οι αναπληρωματικοί που έχουν διάθεση και όρεξη για δουλειά ώστε να υλοποιήσουμε όσα προεκλογικά εξαγγείλαμε στους πολίτες. Είναι ανέντιμο οι σύμβουλοι που εξελέγησαν με τον συνδυασμό μας να στέκονται μαζί με την αντιπολίτευση απέναντι στον δήμαρχο και τη δημοτική Αρχή».

- Advertisement -

Ανέφερε ότι οι επόμενες εκλογές με βάση τον νόμο Καλλικράτη θα γίνουν το 2019 και ότι «οι πολίτες μάς εξέλεξαν να είμαστε η δημοτική Αρχή για μια πενταετία». Μίλησε για ανέφικτα και εξωπραγματικά σενάρια που διακινούν ορισμένοι με «παραιτήσεις των συμβούλων και εκλογή νέας δημοτικής Αρχής» δηλώνοντας ότι «θα είμαι ο τελευταίος που θα παραιτηθώ από τον δήμο».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βασίλης Κωνσταντόπουλος δήλωσε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι εμείς δεν εγείρουμε θέμα εκλογών καθ’ ότι ο δήμαρχος έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση από τους πολίτες που τον εξέλεξαν για πέντε χρόνια. Επισήμανε όμως ότι εάν ο ίδιος δήμαρχος συναισθανθεί τις ευθύνες του και θελήσει να παραιτηθεί με το σύνολο των συμβούλων τού ψηφοδελτίου, ώστε να πάμε σε εκλογές, τότε θα πράξουμε και εμείς το ίδιο προκειμένου ο δήμος να βγει από το αδιέξοδο.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Πολυδεύκης Λιάκος υποστήριξε ότι για να μπορέσει να αρθεί το αδιέξοδο θα πρέπει να παραιτηθούν όλοι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο ακόμη και οι αναπληρωματικοί τους, στη συνέχεια να παραιτηθεί ο δήμαρχος και ο Δήμος όπως προβλέπεται από τον νόμο, μέσα σε έναν μήνα να οδηγηθεί σε εκλογές και οι πολίτες να εκλέξουν νέα δημοτική Αρχή.
Από την πλευρά τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας που ανεξαρτητοποιήθηκαν, με ανακοίνωσή τους δηλώνουν: «Εμείς, με βάση αυτό που μας υπαγορεύει η συνείδησή μας θα στηρίζουμε τις αποφάσεις της πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο στο οποίο μας επέλεξαν οι πολίτες για την τρέχουσα Αυτοδιοικητική Περίοδο», ενώ στέλνουν και το δικό τους μήνυμα στον δήμαρχο λέγοντας: «Δεν θα υποκύπτουμε σε μεθόδους που θυμίζουν άλλες εποχές της πατρίδας μας και επέτρεπαν σε κάποιους να ενεργούν ως “Σουλτάνοι”».

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας Βασίλη Μιχελάκη, υπάρχουν ακόμη περιθώρια συνεννόησης εντός του δημοτικού συμβουλίου ως προς την ψήφιση του προϋπολογισμού, καθότι μέχρι τις 31 Μαρτίου 2017 ο δήμος μπορεί να λειτουργεί και να καλύπτει τις υποχρεώσεις του από τον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους.

ΑΠΕ –  ΜΠΕ

Μοιραστείτε την είδηση