Ο δρομέας και προπονητής Δημήτρης Τζεφαλής στην Κοζάνη την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου

3 Min Read

Καλεσμένος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Κοζάνης σε εκδήλωση στην Δημοτική Βιβλιοθήκη

Αυξάνονται σημαντικά οι δρομείς στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια και γενικά η ενασχόληση με τον αθλητισμό, σε ερασιτεχνικό και όχι μόνο επίπεδα. Η περίοδος της πανδημίας, συνετέλεσε σημαντικά στο να αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των ανθρώπων που επέλεξαν να εντάξουν στην ζωή τους το τρέξιμο ή το περπάτημα ή κάποια άλλη αθλητική δραστηριότητα, προκειμένου να βρουν μια διέξοδο. Ωστόσο η αύξηση των αθλούμενων προκάλεσε και αύξηση τραυματισμών σε όσους επέλεξαν να κάνουν του «κεφαλιού τους» και να μην ακούσουν τις συμβουλές των ειδικών για το πόσο αντέχει το σώμα τους.

Ο Δημήτρης Τζεφαλής, είναι καθηγητής φυσικής Μsc και προπονητής αγώνων δρόμου. Έγραψε δυο βιβλία – οδηγούς («Φέρνοντας κοντά τις μεγάλες αποστάσεις» και «που τρέχει ο λογισμός σου») για τους νεοεισερχόμενους δρομείς και γενικά για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό για πρώτη φορά. «Σημασία έχει να ζήσουμε την ζωή μας ποιοτικά, χωρίς την έγνοια και την ταλαιπωρία των τραυματισμών θέτοντας στόχους ανάλογα με το επίπεδο και την ηλικία μας» είπε στον «Χ», με αφορμή την παρουσία του στην Κοζάνη την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα, σε εκδήλωση του Συλλόγου Δρομέων Υγείας στην Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Ο κ. Τζεφαλής, τονίζει πως οι αλλαγές στο σώμα των ανθρώπων είναι αναπόφευκτες και δεν πρέπει να τις παραβλέπουμε. «Ανάλογα με την ηλικία μας το σώμα αλλάζει μυϊκά, σκελετικά, καρδιακά κλπ. Θα μου πείτε, λογικό και αυτονόητο. Όχι όμως για όλους αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν «ακούν» το σώμα τους με αποτέλεσμα να τους παρασέρνει ο ανταγωνισμός – συναγωνισμός με κάποιον φίλο τους ή να επιθυμούν να επιτύχουν έναν στόχο γρήγορα χωρίς να έχουν προετοιμάσει το σώμα τους γι’ αυτό» αναφέρει. Στην εκδήλωση της Παρασκευής, η οποία απευθύνεται όχι μόνο σε δρομείς αλλά σε όλον τον κόσμο, θα μιλήσει για το τι πρέπει να κάνει κάποιος και ποια βήματα να ακολουθήσει προκειμένου να ζήσει καλύτερα και ποιοτικότερα χωρίς τραυματισμούς.

«Βιαζόμαστε να πετύχουμε αποτελέσματα, δεν τηρούμε το πρόγραμμα αποκατάστασης, δεν κάνουμε διατάσεις, δεν χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα παπούτσια και γενικά υπερβάλλουμε. Αυτά είναι βασικά και συνηθισμένα λάθη που κάνει κάποιος όταν ξεκινά απροετοίμαστος ένα άθλημα. Το βασικότερο λάθος που προηγείται των παραπάνω, είναι πως δεν επισκέπτεται τους ειδικούς, όπως έναν καρδιολόγο ή ένα αθλητίατρο, προκειμένου να τσεκάρει την ετοιμότητα του σώματος μας» επισημαίνει ο κ. Τζεφαλής.

Στην εκδήλωση της Παρασκευής, θα μιλήσει για την αξία και τον ρόλο του τρεξίματος και της άθλησης στην καλύτερη σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία. Θα αναλύσει το πως η προπόνηση μπορεί να γίνει ασφαλέστερη στην πορεία των ετών και τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα και την φυσιολογία. Θα εξηγήσει, ακόμη, τι πρέπει να κάνει κάθε αθλούμενος, ανεξαρτήτως ηλικίας, αν επιδιώκει διάρκεια στην άθληση και διαχρονική βελτίωση.

Σωκράτης Μουτίδης – xronos-kozanis.gr

 

Μοιραστείτε την είδηση