Ο Έλληνας γιατρός που έζησε 14 μήνες στην ενδοχώρα της Ανταρκτικής στην Κοζάνη -Καθηλωμένο το κοινό από τις ιστορίες του Αδριανού Γολέμη στην εκδήλωση του Αστρονομικού Συλλόγου Δυτικής Μακεδονίας

4 Min Read

Τις εμπειρίες από την παραμονή του για 14 μήνες στη βάση Concordia της Ανταρκτικής, τον μόνο διεθνή σταθμό στην ενδοχώρα της παγωμένης ηπείρου του Νοτίου Πόλου, μοιράστηκε ανήμερα των Φώτων ο Αδριανός Γολέμης, γιατρός ερευνητής που εργάζεται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) στην Κολωνία, με τους φίλους του Αστρονομικού Συλλόγου Δυτικής Μακεδονίας.
Η εκδήλωση έγινε στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης και όσοι βρέθηκαν, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από πρώτο χέρι πολλά και ενδιαφέροντα, γύρω από τις ευρωπαϊκές αποστολές στο διάστημα, τα όρια των ανθρώπινων αντοχών σε ακραία περιβάλλοντα, αλλά και την προσωπική εμπειρία του Αδριανού 15.000 χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα.
Ο Αδριανός που βρέθηκε στην Κοζάνη, με την ευκαιρία της ολιγοήμερης παραμονής του στην Ελλάδα, μετά από την πρόσκληση του Αστρονομικού Συλλόγου, είναι ο ένας εκ των δύο Ελλήνων (ο άλλος είναι ο Ευάγγελος Καϊμακάμης) που βρέθηκαν ποτέ στη βάση Concordia.
«Έμεινα στην Ανταρκτική, ως γιατρός ερευνητής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος ESA για ιατρική έρευνα. Συνολικά, έμεινα 14 μήνες, 9 εκ των οποίων αποκλεισμένος σε κάτι που προσομοιάζει τις συνθήκες διαβίωσης στο διάστημα» ανέφερε ο γιατρός-ερευνητής.
Η Ανταρκτική έχει επιλεγεί για τις έρευνες, λόγω των συνθηκών που επικρατούν, όπως το μεγάλο υψόμετρο, οι πολικές νύχτες, το κρύο, η μακροχρόνια απομόνωση, και η μονοτονία, καθώς ο στόχος είναι να υπάρχει αναλογία με έναν διαστημικό σταθμό (space analogue).
Εκεί ως γιατρός ερευνητής, ο Αδριανός Γολέμης πραγματοποίησε διάφορα βιοϊατρικα πειράματα, με στόχο να εξαχθούν συμπεράσματα και να υπάρξει πρόοδος σχετικά με το πώς μπορούν να βελτιωθούν οι επιπτώσεις των δυσχερών συνθηκών στον άνθρωπο στην γη, αλλά και έξω από αυτή.
«Ήταν μια ιδιαίτερη εμπειρία με τα πάνω της και τα κάτω της. Έμεινε η αίσθηση της υγιούς περιπέτειας, χωρίς πολύ μεγάλα ρίσκα, αλλά και τα θετικά, οι ευκαιρίες για έρευνα, αλλά και η παραμονή σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Οι πάγοι, το νότιο Σέλας, οι πεντακάθαροι αστερισμοί αφήνουν το εντύπωμά τους» λέει σήμερα, πέντε περίπου χρόνια μετά την εμπειρία του στη βάση Concordia.
Όσο για την εμπειρία της απομόνωσης των 9 μηνών με 13 μόλις άτομα στη βάση, λέει «η συμβίωση επί εννιά μήνες με τα άλλα μέλη της αποστολής ήταν μια δύσκολη διαδικασία. Είναι ανθρώπινο σε έναν τόσο περιορισμένο χώρο να υπάρξουν μικροδιαφορές. Το σημαντικό είναι να έχεις τη δυνατότητα, έστω και σε δεύτερο χρόνο να τις ξεπερνάς, προς όφελος της λειτουργικότητας της ομάδας, χωρίς να ξεχνάς για ποιο λόγο είσαι εκεί».

Σε σχέση με την επιθυμία να δει τον κόσμο από το διάστημα, ο Αδριανός Γολέμης εξομολογείται ότι «με πολλές έννοιες θα είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο το να βρεθώ στο διάστημα ως αστροναύτης. Είναι κάτι πολύ δύσκολο και ανταγωνιστικό. Αν μου δινόταν η ευκαιρία θα το ήθελα πάρα πολύ».
Το μήνυμα πάντως που στέλνει σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για το διάστημα και τις αποστολές είναι «είχα κάνει κάποτε μια συζήτηση με τον κ. Μανώλη Γεωργούλη που έχει υπάρξει εκπρόσωπος της Ελλάδας στον ΕΟΔ και μου είχε πει κάτι που το θυμάμαι πάντα πολύ έντονα. Ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει δυναμικό, αλλά μας λείπει ο συντονισμός και η ομαδικότητα. Όποτε το μήνυμά μου είναι να προσπαθούμε, να κυνηγούμε αυτό που θέλουμε και να θυμόμαστε ότι το σύνολο είναι εξίσου σημαντικό ή ακόμα πιο σημαντικό από τον καθένα μας χωριστά».
Από την πλευρά του Αστρονομικού Συλλόγου Δυτικής Μακεδονίας, ο πρόεδρος Νίκος Τζήμκας ευχήθηκε «ανέφελους και καθαρούς ουρανούς», ενώ αναφερόμενος στις προσεχείς δράσεις, ξεχώρισε την Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων το καλοκαίρι στους Φιλιππαίους μαζί με τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης.

- Advertisement -

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση