Ο ελληνικός γύρος πιστοποιείται ως παραδοσιακό προϊόν – «Γυράδες» της Κοζάνης μιλούν για τα οφέλη αυτής της εξέλιξης

2 Min Read

Στην πιστοποίηση του ελληνικού γύρου προχώρα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά την παρέμβαση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος ο οποίος έχει ήδη καταθέσει τον σχετικό φάκελο.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είδε θετικά την παρέμβαση και επέσπευσε τις διαδικασίες προκειμένου ο ελληνικός γύρος να παρασκευάζεται με ειδικό τρόπο και παραδοσιακή πρακτική από συγκεκριμένες πρώτες ύλες.
«Μου φαίνεται θετική η εξέλιξη. Ο γύρος είναι ένα παραδοσιακό προϊόν στενά συνδεδεμένο με την ελληνική γαστρονομία. Νομίζω ότι τα οφέλη θα είναι αρκετά και για εμάς που πουλάμε γύρο αλλά και για τους καταναλωτές» δήλωσε ο ιδιοκτήτης ψητοπωλείου στην οδό Παύλου Μελά Γιώργος Βλάχος.
Μόλις θεσμοθετεί η διαδικασία πιστοποίησης το Υπουργείο στοχεύει στη νομοθετική κατοχύρωση και μόλις ολοκληρωθεί και αυτό το στάδιο ο γύρος θα είναι το πρώτο Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν της Ελλάδας στον επίσημο κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Είναι πολύ θετικό μέτρο και αυτό έπρεπε να γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Ο γύρος είναι εθνικό προϊόν πλέον και η πιστοποίηση του ως παραδοσιακό προϊόν μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει» δήλωσε ο Γιώργος Καρανάνος ιδιοκτήτης ψητοπωλείου στην περιοχή Γιτιά.
Η σχετική διαδικασία πιστοποίησης αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2019 και να ολοκληρωθεί εντός 18μηνου η πιστοποίηση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σωκράτης Μουτίδης

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση