Πέντε θάνατοι από γρίπη, κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, έχουν καταγραφεί επίσημα στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, την ώρα που τα κρούσματα της εποχικής γρίπης αυξάνονται, καθώς διανύουμε την εποχή της έξαρσης.
Ταυτόχρονα, αυξάνονται και τα σοβαρά κρούσματα γρίπης, κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με τον ειδικό λοιμωξιολόγο Ιορδάνη Ρωμιόπουλο, πως τα κρούσματα που οδηγούν σε θάνατο θα αυξηθούν.
«Η αλήθεια είναι ότι περιμένουμε πως το επόμενο διάστημα τα κρούσματα θα αυξηθούν κι ελπίζουμε να μην φτάσουμε τους αριθμούς που είχαμε πέρυσι με 15 θανάτους κάθε εβδομάδα. Και το ελπίζουμε αυτό γιατί ήδη το κράτος έχει μεριμνήσει και έχει εισαγάγει περίπου 3 εκ. εμβόλια και με βάση τις πρώτες καταγραφές υπάρχει ανταπόκριση του κόσμου, έχουν δηλαδή εμβολιαστεί αρκετοί και γι’ αυτό ευελπιστούμε ότι θα έχουμε λιγότερα σοβαρά κρούσματα και θανάτους φέτος» λέει ο κ. Ρωμιόπουλος.
Σύμφωνα με τον κ. Ρωμιόπουλο, οι άνθρωποι που πέθαναν από την γρίπη ήταν ανεμβολίαστοι. Όπως επισημαίνει ο γιατρός, το εμβόλιο δεν προστατεύει τους πάντες και ενδεχομένως ένας στους τρεις που εμβολιάστηκαν να νοσήσει, αλλά είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης.
Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο ο ιός της γρίπης μολύνει το 5-10 % του πληθυσμού και φέτος υπολογίζεται πως 500.000 άνθρωποι θα νοσήσουν.
«Τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί δείχνουν ότι οι ιοί αυτοί περιλαμβάνονται στο εμβόλιο που χορηγείται και γι’ αυτό πιστεύουμε ότι θα έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα» λέει ο κ. Ρωμιόπουλος που προτρέπει τον κόσμο ακόμα και τώρα να κάνει το εμβόλιο.
Σε ότι αφορά στη γρίπη ξεκαθαρίζει πως πρόκειται για την κλασική εποχική γρίπη, από τους γνωστούς μας ιούς Η3Ν2 και Η1Ν1, και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για πανδημία. Η πανδημία προέρχεται από ένα νέο στέλεχος που δεν έχει προσβάλει ξανά τον ανθρώπινο οργανισμό.
Πέρυσι τα θύματα της γρίπης του ιού στην Ελλάδα ήταν 154.
Σωκράτης Μουτίδης