Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στην Κοζάνη πριν 65 χρόνια

2 Min Read
Ερασιτεχνική ομάδα από μαθητές και γείτονες της συνοικίας Κυρά Μαριώ. Διακρίνονται: Όρθιοι από αριστερά οι: Γιάννης Τριανταφύλλου, Πάνος Καρδογιάννης, αγνώστων στοιχείων, Τάκης Βούρκας, Βαγγέλης Ροκάς, Νίκος Τσιγκαλής, Ηλίας Σιάσιος, Κυριάκος Πισλής, Ηλίας Ζήγρας, αγνώστων στοιχείων οι δύο επόμενοι, Αντώνης Βανδίκας και ο «αρχηγός» Κώστας Στυλιανού. Καθήμενοι από αριστερά οι: Σάκης Τσιτσέλης, Τάκης Καλλιακούδας, Γιώργος Νικολαΐδης, Θωμάς Βλιαγκόφτης, αγνώστων στοιχείων, Βαγγέλης Σπάτας, Λάζαρος Λάτσκος και αγνώστων στοιχείων.

Το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλλεϋ, ο κλασσικός αθλητισμός ήσαν κυρίως τα γνωστά αθλήματα, τα οποία «καλλιεργούνταν» στην πόλη και περιοχή της Κοζάνης, πριν από μισό και πλέον αιώνα. Όχι μόνο από τα ανεγνωρισμένα σωματεία, αλλά και από ανεπίσημους συλλόγους, οι οποίοι συγκροτούνταν με διάφορα κριτήρια, όπως π.χ. οι γειτονικοί δεσμοί, οι μαθητικοί δεσμοί, οι φιλικοί δεσμοί, οι επαγγελματικοί δεσμοί κ.α.

Ερασιτεχνική ομάδα από μαθητές και γείτονες της συνοικίας Κυρά Μαριώ.
Διακρίνονται: Όρθιοι από αριστερά οι: Γιάννης Τριανταφύλλου, Πάνος Καρδογιάννης, αγνώστων στοιχείων, Τάκης Βούρκας, Βαγγέλης Ροκάς, Νίκος Τσιγκαλής, Ηλίας Σιάσιος, Κυριάκος Πισλής, Ηλίας Ζήγρας, αγνώστων στοιχείων οι δύο επόμενοι, Αντώνης Βανδίκας και ο «αρχηγός» Κώστας Στυλιανού.
Καθήμενοι από αριστερά οι: Σάκης Τσιτσέλης, Τάκης Καλλιακούδας, Γιώργος Νικολαΐδης, Θωμάς Βλιαγκόφτης, αγνώστων στοιχείων, Βαγγέλης Σπάτας, Λάζαρος Λάτσκος και αγνώστων στοιχείων.

Το μοναδικό κίνητρο της μαθητιώσας – και όχι μόνο – νεολαίας ήταν η διάκριση των περισσοτέρων απ’ αυτούς και η μεταπήδησή τους στα επίσημα αθλητικά σωματεία της πόλης. Εκείνο που πρυτάνευε στους ασκούμενους τότε νεολαίους ήταν το να φορέσουν τη φανέλλα των ιστορικών κυρίως σωματείων της Κοζάνης (Ολυμπιακός, Μακεδονικός) και να τιμήσουν αυτήν, όπως οι προκάτοχοί τους.

Αγώνας μπάσκετ μεταξύ ομάδων των Γυμνασίων Κοζάνης και Σιατίστης, στο Βαλταδώρειο Γυμνάσιο Κοζάνης, τη σχολική περίοδο 1957-58.
Διακρίνεται η μπασκέτα και το ξύλινο ταμπλό της εποχής εκείνης, καθώς επίσης και πολυάριθμοι φίλαθλοι να παρακολουθούν τον αγώνα.
Ακροβατικές ασκήσεις στο αγώνισμα επί εφαλτηρίου, που πραγματοποιήθηκαν στο Πολυζούλειο Γυμναστήριο Κοζάνης (έτσι ονομάζονταν τότε το ΔΑΚ Κοζάνης), την περίοδο 1957-58, από μαθητές του Βαλταδωρείου Γυμνασίου Κοζάνης, υπό το άγρυπνο βλέμμα των Γυμναστών Άγγελου Σταυρόπουλου (αριστερά) και Γεωργίου Γκούμα (δεξιά).

Δημήτρης Κλείδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση