Ο φοιτητής είναι μόνο το πάσο του;

2 Min Read

“Είμαι υπερήφανος για την τρομερή κοινωνική κινητικότητα που παρέχει η δημόσια και δωρεάν παρεχόμενη στους φοιτητές τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σε άλλες χώρες οι νέοι άνθρωποι που επιθυμούν να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο πρέπει να καταχρεωθούν με δάνεια. Αυτό το πανεπιστήμιο που χρηματοδοτείται από τον ιδρώτα και τον μόχθο του έλληνα φορολογούμενου είναι εδώ και πολλά χρόνια έρμαιο στις διαθέσεις κάποιων περιθωριακών ομάδων. Βαφτίζουν τον βανδαλισμό και την καταστροφή πολιτική πράξη. Σπέρνουν τον τρόμο και απειλούν με προγραφές όποιον δεν έχει τις ίδιες απόψεις με αυτούς” γράφει ο καθηγητής του Παντείου Άγγελος Συρίγος, με αφορμή τη δεύτερη καταδίκη για τον ξυλοδαρμό που υπέστη πριν μερικούς μήνες, όταν ρώτησε κάποιον που έβαφε με σπρέι ένα τοίχο του πανεπιστημίου «γιατί το κάνεις;».
Μάλιστα το σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο καταδικασθείς είναι φοιτητής. Αλήθεια, όμως, τι δίνει την ιδιότητα του φοιτητή. Ένα πάσο, διαρκείς ανανεώσεις εγγραφών, μια λίστα σε ένα σύστημα; Αυτό σημαίνει σήμερα να είσαι φοιτητής; Κι ας έχεις να πατήσεις το πόδι σου σε αίθουσα χρόνια; Κι ας αδυνατείς να αντιληφθείς το προνόμιο που προσφέρει η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση; Κι ας μην κατανοείς πόσο σημαντική είναι η κατάκτηση της ελευθερίας του λόγου εντός του Πανεπιστημίου;
Είναι κακό να επικρατεί ο φόβος και οι πολλοί να υποτάσσονται στο φασισμό των λίγων που έχουν καταφέρει συστηματικά να υποβαθμίσουν το ελληνικό πανεπιστήμιο, κάνοντας χάρη σε ποιους άραγε. Άνθρωποι, όπως ο Συρίγος, ας αποτελέσουν οδηγό για να ορθώσουμε και οι υπόλοιποι το ανάστημά μας.
Ιωάννα

Μοιραστείτε την είδηση