Ο γείτονας και φίλος μας ο κ. Ζάεφ. Toυ Ευσταθίου Λαμπριανίδη, Δικηγόρου Κοζάνης

7 Min Read

Προ ολίγων ημερών, όλη η Ελλάδα έμεινε με το στόμα ανοικτό ακούγοντας τον πρωθυπουργό των Σκοπίων κ. Ζάεφ, γιατί μόνον αυτόν ακούει, – λες κι εμείς δεν έχουμε πρωθυπουργό -, να λέγει πως τα Σκόπια απορρίπτουν την ονομασία «ΝΕΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ». Πρόκειται περί παγίδος. Με λαχτάρα θα ήθελαν οι γείτονες και φίλοι μας Σκοπιανοί το «ΝΕΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» να είναι θέση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως και το «ΑΝΩ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και το «ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», γενικώς κάθε τι που θα συνόδευε το «… ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

Ο Αίσωπος έλεγε : « Όνος ενδυσάμενος λέοντος δοράν περιήει εκφοβών τα άλογα ζώα » (= όνος φορώντας δέρμα λιονταριού περιφερόταν ανάμεσα σε άλλα ζώα, για να τα κάνει να πάνε πάσο, να τα εκφοβίσει).

- Advertisement -

Περιμένει ο κ. Ζάεφ ένα ολίσθημα (γλίστρημα) από την ελληνική κυβέρνηση. Να πει δηλ. η κυβέρνησή μας πως αφού το απορρίπτεις εσύ το «ΝΕΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», το υιοθετώ και το προτείνω εγώ, και πως θα είναι αυτό η έσχατη ανεκτή για μένα ( ελληνική κυβέρνηση), δική μου, κόκκινη γραμμή, την οποία δεν ξεπερνώ, πέραν δηλ. αυτής ουδέν. Εξάλλου, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει τη θέση της περί σύνθετης ονομασίας, προς θλίψη του ελληνικού λαού. Ποια θα είναι η συνέχεια ; Θα εμφανιστεί ο «καλός» διαμεσολαβητής κ. Νίμιτς, «ως υπερασπιστής των ελληνικών κυβερνητικών θέσεων». Θα «ασκήσει» δήθεν αφόρητες πιέσεις προς τον κ. Ζάεφ, ώστε να «ενδώσει» στο «ΝΕΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ». Θα «υποχωρήσει» ο κ. Ζάεφ. Θα επέλθει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση στην ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων ως «ΝΕΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ». Κ όλα μέλι-γάλα. Στην συνέχεια η ελληνική κυβέρνηση θα εμφανιστεί στον ελληνικό λαό ως «πλήρως επιτυχούσα» και ως «διασφαλίζουσα» στο ακέραιο τα εθνικά συμφέροντα και δίκαια, και αυτό βεβαίως θα το χρησιμοποιήσει ως διαβατήριο για να ξαναζητήσει να ξανακαθήσει σε θώκους και καρέκλες. Την σεμνή και ταπεινή μου γνώμη λέγω – γιατί αγωνιώ – πως αν το σενάριο αυτό ευδοκιμήσει, πολύ φοβούμαι πως θα τεθούν σε άμεσο κίνδυνο τα εθνικά μας δίκαια και τα ταυτόσημα μ΄ αυτά εθνικά συμφέροντα, κι η χώρα μας θα μπει σε περιπέτειες σε χρόνο σύντομο ή απώτερο ..

Η κυβέρνησή μας πρέπει να προσέξει τους χειρισμούς της. Στήνεται παγίδα… Μην πέσει μέσα σ΄ αυτήν .. Μην εκλάβει το : «όχι στο «ΝΕΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» του γείτονα και φίλου μας κ. Ζάεφ, ως βέλος που μπορεί να το τοποθετήσει στη δική της φαρέτρα και στη συνέχεια να το χρησιμοποιήσει. Θα είναι λάθος εκτίμηση. Χαρακτηρίζω δε την στρατηγική του κ Ζάεφ τόσο έξυπνη και ταυτόχρονα πονηρή, που μου είναι πολύ δύσκολο να αποδεχθώ πως αποτελεί προσωπική του έμπνευση και όχι έμπνευση τρίτων – εκτός Ελλάδος- και ο νοών νοείτω.

Ο κ. Ζάεφ διαλαλεί παντού και αδιαλείπτως : «Επ΄ ουδενί αλλαγή συντάγματος, επ΄ ουδενί ταυτότητα, επ΄ ουδενί γλώσσα» . Ως σάρωθρον σαρώνει τα πάντα. Έχει το μονοπώλιο και στην ελληνική δημόσια τηλεόραση (ΕΡΤ1); Δεν προλαβαίνουμε να πάρουμε ανάσα. Θα αποφεύγουμε εφεξής να ακούμε ειδήσεις από τη δημόσια τηλεόραση, φοβούμενοι μήπως «ξανακτυπήσει» με κάτι νέο, χωρίς ….«ομότιμο» αντίλογο. Τώρα σαν επιδόρπιο μας ήλθε κι αυτό, ότι δηλ. απορρίπτει και το «ΝΕΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ». Για εμάς «τεχνηέντως» και σκοπίμως. Οι δικοί μας που είναι ;

Υπό το πρίσμα όλων αυτών των εξελίξεων και των θέσεων των Σκοπίων, εκφράζω τη χαμηλόφωνη θέση μου, ως Έλλην πολίτης, στα πλαίσια του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης, πως οι διαπραγματεύσεις είναι αλυσιτελείς (ανώφελες). Ο λαός μας πρέπει να επαγρυπνεί, να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και να συστήνει στην ελληνική μας κυβέρνηση ύψιστο βαθμό εγρήγορσης και μέγιστη προσοχή μη εγκλωβισμού της σε παγίδες.

Το ΝΕΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ είναι εξίσου επικίνδυνο με το ΑΝΩ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ή το ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ή οποιοδήποτε άλλο με το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, όπως και το απλό βέβαια ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Δεν το συζητάμε.

Οι ταπεινές μου θέσεις είναι γνωστές : 1. Όχι η λέξη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ή παράγωγό της στην ονομασία του κράτους των Σκοπίων, γιατί εγκυμονεί κινδύνους και 2. Νομιμοποίηση του ονόματος με το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ χωρίς την υπογραφή της Ελλάδος δεν μπορεί θα επέλθει και δεν θα επέλθει, ακόμη κι αν συντρέξουν σωρευτικά : α) η αναγνώριση του κράτους των Σκοπίων από όλα τα κράτη του κόσμου ακόμη και με το συνταγματικό του όνομα, β) η παρέλευση ακόμη και χιλίων χιλιετιών από την ανεξαρτητοποίησή του (1992) και γ) η ένταξη του κράτους των Σκοπίων στους διεθνείς Οργανισμούς (Ο.Η.Ε., Ε.Ε. κ.λ.π.) – μονομερώς (Σκόπια και ξένοι) – ακόμη και με το συνταγματικό του όνομα ή άλλο ποθητό γι αυτό όνομα. Κι ας υποστηρίζει ο κ. Νίμιτς ότι πέρασαν 25 χρόνια από τότε που το κράτος των Σκοπίων ανεξαρτητοποιήθηκε (1992) κι ότι 130 κράτη τα αναγνώρισαν. Επαναλαμβάνω : 1.Χωρίς την υπογραφή της Ελλάδος δεν νομιμοποιείται το όνομα των Σκοπίων με το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ακόμη κι αν περάσουν χίλιες χιλιετίες από την ανεξαρτητοποίηση του κράτους των Σκοπίων (1992). 2. Χωρίς την υπογραφή της Ελλάδος δεν νομιμοποιείται το όνομα των Σκοπίων με το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ , ακόμη κι αν τα αναγνωρίσουν τα Σκόπια όλα τα κράτη της Γης. Νομιμοποίηση ονόματος με το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ χωρίς βούλα Ελλάδος δεν υφίσταται. Γι αυτό οι Σκοπιανοί μας εκλιπαρούν. Κι οι ξένοι μας πιέζουν. Γι αυτό η κυβέρνησή μας πρέπει να προσέξει πολύ. Κι αν θέλουν να βάλουν οι ξένοι το κράτος των Σκοπίων στους θεσμούς μονομερώς, ας το πράξουν. Η Ελλάς δεν υπογράφει εκχώρηση ονόματος. Κρατά το ανάστημά της ψηλά.

Σημειώνω αυτό που δήλωσε η κ. Νίνα Γκατζούλη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Η.Π.Α., πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Η.Π.Α. και δραστήρια συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου : «Από τα εκατόν είκοσι (120) κράτη που αναγνώρισαν τα Σκόπια, μόνο τα είκοσι (20) κράτη έχουν προβεί σε επίσημη αναγνώριση, όλα τα άλλα έχουν απλώς εμπορικές συναλλαγές, και αυτό οι Σκοπιανοί το εκλαμβάνουν ως αναγνώριση». Βλέπετε λοιπόν : τα κράτη του κόσμου γνωρίζουν την ελληνική Ιστορία, στηρίζουν τα εθνικά δίκαια της Ελλάδας. Εμείς (κυβερνήσεις και κόμματα του δημοκρατικού τόξου, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, εννοώ) τι κάνουμε ;

Μοιραστείτε την είδηση