Ο γύρος του κόσμου με μια μοτοσυκλέτα… μίνι – Ο 24χρονος Πορτογάλος που θέλει να κατακτήσει το ρεκόρ Γκίνες πέρασε από την Κοζάνη

6 Min Read

Του Σωκράτη Μουτίδη

Μ’ ένα μόνιμο χαμόγελο και με απίστευτη ενέργεια ο 24χρονος Πορτογάλος Αντρέ Σούσα βρέθηκε στην Κοζάνη και με μεγάλη προθυμία μίλησε στον «Χ» για την προσπάθεια που ξεκίνησε στις 12 Ιουλίου του 2020 και θα ολοκληρωθεί το… 2023! Ο Αντρέ θα διασχίσει όλο τον πλανήτη με μια μίνι μοτοσυκλέτα και υπολογίζει σε περίπου τρία χρόνια από σήμερα να ολοκληρώσει το γύρο της γης και να γίνει κάτοχος ρεκόρ Γκίνες.

Τον συναντήσαμε στην πλατεία Ελευθερίας την ώρα που είχε φτάσει μόλις από την Θεσσαλονίκη όπου είχε διανυκτερεύσει το προηγούμενο βράδυ. Ήταν έτοιμος να πάρει το μεσημεριανό του στο «All Day» μαζί με τον Νίκο Κάβουρα από την Κοζάνη, ο οποίος τον φιλοξένησε στο σπίτι του για δυο βράδια. Ο Αντρέ είχε διανύσει μέχρι και την ημέρα που ξεκίνησε το lockdown στην Κοζάνη (ευτυχώς δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει το μεγάλο ταξίδι του) περίπου 12000 χιλιόμετρα και 19 χώρες σε 96 μέρες, με την Ελλάδα να είναι η 20η χώρα που διανύει.

 

Ο Adnre Sousa βρίσκει την Ελλάδα την πιο φιλόξενη χώρα που έχει επισκεφθεί μέχρι σήμερα

 

«Βρίσκομαι στην πιο φιλόξενη χώρα από τις 19 που πέρασα έως σήμερα»

«Η φιλοξενία και η υποδοχή που μου έχουν κάνει στην Ελλάδα είναι κάτι που δεν έχω αισθανθεί στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Θέλω να ολοκληρώσω την περιστροφή των 360 μοιρών της γης μέχρι το 2023 και ελπίζω θα τα καταφέρω. Ο κορωνοϊός πάει να με σταματήσει και να με ξεγελάσει, αλλά δεν θα του περάσει» μας λέει χαμογελώντας. Προσθέτει πως μόνο στην Ελλάδα έχει κάνει δυο φορές τεστ για κορωνοϊό σε αντίθεση με 12 χώρες που δεν του έκανε κανείς και σε 7 που έκανε μια φορά.

Η διαδρομή του Αντρέ που θα ολοκληρωθεί το 2023
Το Monkey της Honda του 24χρονου Πορτογάλου κυβισμού 125cc και μόλις 9 ίππων

«Είναι μεγάλη πρόκληση για εμένα να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα τέτοιο μηχανάκι. Είχα κάνει κάτι ανάλογο στη Νότια Αμερική το 2019 και μόλις επέστρεψα στην Πορτογαλία και ολοκλήρωσα το μάστερ μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων, αποφάσισα να ξεκινήσω το μεγάλο μου ταξίδι πριν αποκτήσω οικογένεια και βρω δουλειά γιατί ήμουν σίγουρος πως αυτά θα με σταματούσαν» προσθέτει ο Αντρέ.
Η μικρή μοτοσυκλέτα του Αντρέ είναι μόλις 125 κυβικών εκατοστών και εννιά ίππων. Η ταχύτητα ταξιδιού είναι περίπου 50 με 60 χιλιόμετρα την ώρα και με πολλούς «κραδασμούς», όπως μας λέει. Φαίνεται, όμως, πως τίποτα δεν τον σταματά, ακόμη και το ατύχημα που είχε όταν περνούσε τις Άλπεις όταν κάποιος τον χτύπησε από την πίσω πλευρά και τον εγκατέλειψε. «Σύρθηκα για περίπου δέκα μέτρα και ούτε κατάλαβα τι έγινε και ποιος με χτύπησε. Οι ζημιές κόστισαν 1500 ευρώ, αλλά πληρώθηκαν από την Honda που «σπονσοράρει» το πρότζεκτ. Είμαι εδώ και σας περιγράφω τι πέρασα τότε και θα περάσω σίγουρα ακόμη περισσότερα και θα είμαι καλά να τα διηγούμαι» λέει χαμογελαστός ο Αντρέ Σούσα. Επόμενη στάση του είναι η Βουλγαρία θα συνεχίσει στην Ρουμανία και θα περιμένει να ανοίξουν τα σύνορα στο Ιράν για να υπολογίσει τον χρόνο του και να ξεκινήσει για την Μέση Ανατολή, Πακιστάν, Ινδία, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Αμερική, Αφρική και από εκεί Πορτογαλία για να ολοκληρώσει το ταξίδι.

Ο Αντρέ με τον Νίκο Κάβουρα

Συμβουλές από το Νίκο Κάβουρα

Τον Αντρέ καλωσόρισε στην Κοζάνη ο Νίκος Κάβουρας, γνωστός για τα ταξίδια του με δίκυκλο σε πολλά μέρη του πλανήτη και λάτρης του δίκυκλου. Όπως μας είπε η ΜΟΤΟΕ, μόλις έμαθε για την προσπάθεια του Πορτογάλου κινητοποίησε όλους τους συλλόγους μοτοσυκλέτας της χώρας για να διευκολύνουν τον 24χρονο, κάτι που έγινε αστραπιαία. «Είναι ένα εξαιρετικό εγχείρημα αυτό που κάνει ο Αντρέ ειδικά σε αυτήν την ηλικία και όχι στα 45 που ξεκίνησα εγώ. Ανοίγει η ζωή του και καταφέρνει να βλέπει τον κόσμο με άλλη ματιά και με άλλη διάσταση πριν το βάρος της καθημερινότητας και του βιοπορισμού. Οι εμπειρίες του δρόμου, είτε με δίκυκλο, είτε με ποδήλατο, είτε με σακίδιο πλάτης είναι ιδιαίτερες και διαφοροποιούνται σημαντικά από τις εμπειρίες ενός τουρίστα που σε ένα αποστειρωμένο πλαίσιο γνωρίζει περιορισμένα πράγματα των χωρών που επισκέπτεται» εξηγεί ο Νίκος με τον Αντρέ να διακόπτει καθώς μας ακούει να συνομιλούμε στα ελληνικά λέγοντας «ξέχασα να σας πω πως είμαι πολύ ενθουσιασμένος από το ότι το όνομά μου προέρχεται από το ελληνικό Ανδρέας».


Όποιος θέλει να «ακολουθήσει» τον Αντρέ Σούσα στο μεγάλο ταξίδι του, μπορεί να το κάνει μέσω του Instagram στο προφίλ «ride_that_monkey». Monkey είναι το όνομα της μοτοσυκλέτας που ιππεύει και μέσα από το προφίλ του ανεβάζει ιστορίες και φωτογραφίες από τα μέρη που περνά. Το σίγουρο είναι πως οι χιλιάδες εικόνες που αποτυπώνει το μυαλό του θα είναι αξέχαστες και θα έχει να διηγείται πολλά για τα επόμενα χρόνια είτε καταφέρει είτε όχι να γίνει κάτοχος του ρεκόρ Γκίνες.

 

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση