Ο ιερός ναός του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού με την παρουσία ιερού λειψάνου του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω (το οποίο φιλοξενείται στο Ναό οικοδεσποτικά από την 29η Ιουλίου μέχρι την 20 Αυγ. 2017) τίμησε (19-8-2017) κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, με ιερό Μνημόσυνο όλους (Επισκόπους, πρεσβυτέρους, κτίτορες, επιτρόπους, ψάλτες, νεωκόρους) όσοι που συνέβαλαν στην ιδέα, στη θεμελίωση, ανέγερση, αποπεράτωση, εγκαινισμό και εύρυθμη λειτουργία (μέσα στο Κανονικό πλαίσιο της εκκλησιολογίας, αυτό πρέπει να το υπενθυμίζουμε στους καιρούς τους αποσχιστικούς που ζούμε) του Ιερού Ναού στο Βελβεντό, που τιμάται στο όνομα του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω.
Στη Θεία Λειτουργία και στο Μνημόσυνο παρέστησαν και αρκετές οικογένειες, φίλοι και συνεργάτες των μνημονευθέντων. Ήταν μια Λειτουργία φορτισμένη με συγκίνηση και ιδιαίτερο χρώμα, αφού το καθετί στο Ναό σχετίζεται με τα πρόσωπα που λείπουν. Οι πέτρες, οι τοιχογραφίες, οι εικόνες, τα ξυλόγλυπτα, τα ιερά σκεύη. Ακόμα και ο ήχος των παπάδων και των ψαλτών σαν να περιφέρεται άηχα γύρω μας. Ο Ναός αυτός δεν χτίστηκε με κρατικά ούτε με ευρωπαϊκά κονδύλια. Χτίστηκε από το υστέρημα (περίσσευμα δεν υπήρχε), με τον οβολό και την πολύ εθελοντική εργασία των απλοϊκών ανθρώπων, που είχαν βγει σώοι από ένα Ολοκαύτωμα (το Δεκέμβρη του ’43 τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής έκαψαν το Παλαιογράτσανο, το Καταφύγι και τη Σκούλιαρη και σκότωσαν δεκάδες άοπλους και αθώους πολίτες) και δεν τους είχε απομείνει τίποτα, μόνο η πίστη στο Θεό και στην Εκκλησία Του, η αγάπη στο συνάνθρωπο και το φιλότιμο. Αυτά ήταν η κινητήρια δύναμή τους, που όμως αποδείχτηκε καρποφόρα και δημιουργική. Το αποτέλεσμα ορατό: ιδού ο Ναός του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο Βελβεντό, περικαλλής και ολόφωτος.
Τα ονόματα των μνημονευθέντων είναι τα παρακάτω:
Των Επισκόπων: Διονυσίου (Ψαριανού) αρχιερέως, Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης του θεμελιώσαντος τον Ιερόν Ναόν και εγκαινιάσαντος αυτόν την 15ην Σεπτεμβρίου 1963. Αντωνίου (Κόμπου) αρχιερέως (Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης, ως τοποτηρητού της Ι.Μ. Σερβίων και Κοζάνης). Αμβροσίου (Γιακαλή) αρχιερέως, Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης. Επί της αρχιερατίας του ο Ιερός Ναός έγινε ενοριακός με Προεδρικό Διάταγμα. (Εφημερίδα Κυβερνήσεως, αρ. φύλλου 159/26-6-2003).
Των Πρεσβυτέρων: Ιωάννου ιερέως, (Παπαδημητρίου) κτίτορος και πρώτου εφημερίου. Στεφάνου ιερέως (Κάντζιου). Νικολάου ιερέως (Γκουλιώτη). Αθανασίου ιερέως (Παλιούρα). Βασιλείου ιερέως (Μπγιάλα). Νικολάου ιερέως (Τράντα). Ευαγγέλου ιερέως (Σκορδά), καθηγητή στο 6ταξιο Γυμνάσιο Βελβεντού. Γεωργίου ιερέως (Κακούλη).
Των επιτρόπων: Θωμά (Στεργιόπουλου). Γεωργίου (Στεργιόπουλου τ. Ιωάν.). Νικολάου (Καλοζήση). Δημητρίου (Φικιάρη). Παντελή (Παπαγόρα). Αθανασίου (Μανώλα). Ιωάννου (Παπαγόρα τ. Γ.). Στεφάνου (Στεφανόπουλου). Γεωργίου (Ράπτη). Νικολάου (Στεργιόπουλου). Γεωργίου (Κουτλιάμπα). Παύλου (Παπανώτα). Νέστορος (Τέτου). Αθανασίου (Ζιούζιου). Οδυσσέως (Καραγιάννη). Αθανασίου (Ζουζό).
Των ψαλτών: Δημητρίου (Φικιάρη). Γεωργίου (Ηλιόπουλου). Ζήνωνος (Τζατζάρη). Γεωργίου (Καραμούζα). Δημητρίου (Ντούλια). Αθανασίου (Κουτσιούκη). Γρηγορίου (Φωκίδη).
Των νεωκόρων: Αικατερίνης (Ζέρβα). Γλυκερίας (Ηλιοπούλου). Βάιας (Στεργιοπούλου). Βασιλικής (Παπαγόρα Γεωργ.). Βασιλικής (Παπαγόρα Παναγ.). Παναγιώτου (Παπαγόρα). Ελένης (Μπούτιου).
Όλοι οι μνημονευθέντες και πολλοί άλλοι (ων τα ονόματα ουκ εμνημονεύσαμεν δι’ άγνοιαν, ή λήθην, ή πλήθος ονομάτων) κοπίασαν, έδωσαν την ικμάδα τους για τον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω, για να δοξάζεται μέσω του Ιερού Ναού, το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος στους αιώνες των αιώνων. Ας είναι αιωνία τους η μνήμη μέσα στη Μνήμη του Θεού.
Ακολούθησε κέρασμα (για όλο το εκκλησίασμα) στο αρχονταρίκι του Ναού.
ΥΓ. Η αναχώρηση του ιερού λειψάνου του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω (το οποίο φιλοξενείται στο Ναό του στο Βελβεντό) θα γίνει, την Κυριακή, 20-8-2017, μετά τη Θεία Λειτουργία. Το ιερό λείψανο θα παραδοθεί στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου στον Όλυμπο.
Μεγαλυνάριον, ποιηθέν υπό Ιωάννου Παπαγόρα.
Πάσης Πιερίας Καθηγητά, Βελβεντού Κοζάνης, εκουσίως συνοικιστά, ημών των αναξίων, πρεσβείαις Θεοτόκου, τας αμαρτίας λύσον, ω Διονύσιε.
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
19-8-2017