O Καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης μέχρι το τέλος του έτους

10 Min Read

Τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης μέχρι και το τέλος του έτους παρουσίασαν τα μέλη της Καλλιτεχνικής Επιτροπής (καθώς δεν υπάρχει Καλλιτεχνικός Διευθυντής) Γιώτης Βασιλειάδης και Παναγιώτης Νάκος, στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του οργανισμού.

Αναλυτικά:

«ΤΟ ΠΙΟ ΓΛΥΚΟ ΨΩΜΙ» 

ΕΝΑΡΞΗ 16/8 ΛΗΞΗ 16/11 (ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ) 

Το «Το πιο γλυκό ψωμί»,είναι μια παράσταση για όλα τα παιδιά. Η παράσταση που θα δίνεται στο χώρο τους , το σχολείο τους, περιλαμβάνει μουσική, τραγούδι, μάσκες, παντομίμα και διαδραστικά στοιχεία που επιτρέπει στα ίδια τα παιδιά να συμμετέχουν στην ιστορία, να προβληματίζονται, να εκφράζουν την άποψή τους και να οδηγούν στην εξέλιξη των παραμυθιών. Το παραμύθι είναι κεφαλλονίτικη παραλλαγή μιας παλιάς λαϊκής αφήγησης. Ανήκει στον ευρύ τύπο των διηγηματικών παραμυθιών, τα οποία αναφέρονται στις περιπέτειες των ανθρώπων χωρίς να χρησιμοποιούν υπερφυσικά στοιχεία. Ειδικότερα, το συγκεκριμένο παραμύθι κατατάσσεται στην κατηγορία των διδακτικών παραμυθιών που, όπως παρατηρεί ο Δ. Λουκάτος «έχουν πάντα μέσα τους μια διάθεση για διδασκαλία» Το παραμύθι αυτό έχει κέντρο του την αξία της εργασίας με την ανατολίτικη έννοια: τίποτα δεν εκτιμώ αν δεν έχω γι΄αυτό κοπιάσει η τίποτα δεν εκτιμώ αν όλα μου χαρίζονται. Παρακολουθούμε την πορεία του Βασιλιά από την άγνοια, την γκρίνια και την ανορεξιά στη συνειδητοποίηση και τη γνώση που χαρίζει η επαφή του με το γέρο-Σοφό. Και παίζει με τα αιώνια δίπολα των αντιθέσεων γέρος- νέος, πλούσιος-φτωχός, άγουρος-σοφός.

Πριν αρχίσει η παράσταση οι μικροί μας φίλοι θα ζυμώσουν αληθινό ψωμί, και στο τέλος της παράστασης θα δοκιμάσουν «Το πιο γλυκό ψωμί».

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΘΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΧΡΟΝΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: EYH ΣΑΡΜΗ

«ΤΟ ΚΤΗΜΑ» του ΛΑΚΗ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΝΑΡΞΗ 7/9/22 ΛΗΞΗ 7/1/23

Μία από τις βασικές προτεραιότητες της καλλιτεχνικής επιτροπής είναι η στήριξη του Ελληνικού έργου …

Σε ένα χωριό της Λάρισας ή της Κοζάνης διαδραματίζεται η ιστορία. Ο πλούσιος αρχηγός της οικογένειας αφήνει την διαθήκη του. Αυτή άλλους ευνοεί και άλλους αδικεί από την οικογένειά του.

Η γνώση της ύπαρξης διαθήκης στα μέλη της οικογένειάς του είναι το σημείο τριβής ανάμεσά τους. Παράλληλα και η λαχτάρα όλων είναι να ευνοηθούν σε βάρος των υπολοίπων.

Το έργο πολύ έξυπνα παρουσιάζει τα ελαττώματα όλων των συγγενών και την έλλειψη αναστολών τους στη διάπραξη εγκλημάτων, αναμενόμενη όμως και η τιμωρία όλων.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΝΟΣ

 

 

«ΤΖΙΤΖΙΜΙΤΖΙΧΟΤΖΙΡΙΑ» Σ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

ΕΝΑΡΞΗ 15/11/22 ΛΗΞΗ 15/3/23

Ένα   έργο   τρυφερό,   με    πολλά    κωμικά   στοιχεία,    πάνω   στη    διαφορετικότητα,          την αντιμετώπιση της από την κοινωνία , το φόβο και την πόλωση που προκαλεί.

Ένα έργο που επικεντρώνεται στη δύναμη της φιλίας και της αγάπης καθώς και στην ευαισθησία απέναντι στην ομορφιά και την τέχνη.

Ένα έργο που απευθύνεται σε θεατές όλων των ηλικιών

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ

Ισχύει για τις παραστάσεις της Παιδικής Σκηνής. Προσφέρεται ένα εισιτήριο ατελώς για τον έναν από τους δύο ενήλικες συνοδούς.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΣΤΕΛΛΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

 

Δημιουργία ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟΥ για να δώσουμε βήμα στα άτομα που ασχολούνται με το χορό να δείξουν τη δουλειά τους και να συμβάλουμε στην εκπαίδευση τοπικών καλλιτεχνών , καθώς και να γνωρίσουμε στο κοινό ένα διαφορετικό είδος θεάτρου.

ΕΝΑΡΞΗ: ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 22

 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2022

Χριστουγεννιάτικη παράσταση χοροθεάτρου σε συνεργασία με τοπικές σχολές χορού και το καλλιτεχνικό σχολείο, τμήμα χορού.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ : ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΥΡΚΟΥ

(Εργαστήρι Λυρικού Θεάτρου)

ΕΝΑΡΞΗ: ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 22

Τα εργαστήρια λυρικού θεάτρου έχουν σαν στόχονα φέρουν σε επαφή παιδιά και εφήβους της περιοχής μας με το μουσικό θέατρο, ένα συναρπαστικό είδος τέχνης που συνδυάζει τη μουσική και με άλλες μορφές τέχνης όπως το χορό και την υποκριτική αλλά καλλιεργεί παράλληλα και πολλές άλλες δεξιότητες όπως την ομαδικότητα την ενσυναίσθηση και την δημιουργικότητα .

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2022

Τα εργαστήρια θα ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο και θα έχουν σαν αποτέλεσμα τη μουσικοθεατρική παράσταση ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ BROADWAY που θα παρουσιαστεί στην πόλη την περίοδο των Χριστουγέννων και θα είναι βασισμένη στα πιο γνωστά musical όπως The Phantom of the opera,Cats, Annie, Oliver, The Wizard of Oz κ.α

ΜΑΕΣΤΡΟΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΕΣΤΡΟΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ : ΕΜΗ ΤΣΙΟΥΡΑ

ΕΝΑΡΞΗ : ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 22

Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης άκουσε πως τα παιδιά διψάνε να παίξουν, να γελάσουν, να εκφράσουν τα συναισθήματα που καταπίεσε η καραντίνα! Άκουσε πως οι μεγάλοι λαχταρούν να βρεθούν έξω από το ασφυκτικό πλαίσιο της καθημερινότητας που γίνεται όλο και πιο σκληρή και να έρθουν σε επαφή με όσα μέσα τους κρύβουν. Άκουσε για εφήβους που λαχταρούν να ζήσουν κι έξω από τις οθόνες του κινητού τους τηλεφώνου και αποφάσισε να διευρύνει τα θεατρικά του εργαστήρια που φέτος θα ανοίξουν τις πόρτες τους σε ένα νέο χώρο ειδικά διαμορφωμένο για τις ανάγκες τους.

Τα θεατρικά μας εργαστήρια, χρόνια τώρα, φέρνουν παιδιά και ενήλικες σε επαφή με τον μαγικό κόσμο της έκφρασης και της δημιουργίας μέσα από μαθήματα υποκριτικής, κινησιολογίας, χορού και τραγουδιού όλα μέσα από μία θεατρική θεώρηση.

Τα θεατρικά εργαστήρια δεν στοχεύουν αποκλειστικά στην ανάδειξη ηθοποιών. Προάγουν τη γνώση των καλών τεχνών, την πνευματική καλλιέργεια και ευαισθησία αλλά και κοινωνικές δεξιότητες χρήσιμες σε κάθε περίοδο της ζωής του ανθρώπου, από το σχολείο

Διδάσκονται

Αυτοσχεδιασμός, υποκριτική, θεατρικός χορός, θεατρικό τραγούδι.

 

ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ 

  1. ΠΑΙΔΙΚΑ (Σε διαφορετικές ηλικίες)

Αύξηση τω εργαστηρίων σε κοινότητες και πολιτιστικούς συλλόγους

2. ΕΦΗΒΙΚΑ

Καθιέρωση συγκεκριμένης διδακτέας ύλης    για την προετοιμασία των εφήβων για τα εργαστήρια ενηλίκων

3.  ΑΜΕΑ

Συνέχιση του πολύ πετυχημένου εργαστηρίου που αφορά τα άτομα με ειδικές ανάγκες

4. ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Μετατροπή της φύσης των εργαστηρίων σε «μορφή» Δραματικής σχολής με καθορισμένη διδακτέα ύλη (Υποκριτική, κινησιολογία, ιστορία θεάτρου, σκηνογραφία- ενδυματολογία, μουσική) Η φοίτηση θα είναι τριετής.

5. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Προσκαλούμε τους εκπαιδευτικούς σε ένα βιωματικό εργαστήριο όπου θα εξερευνήσουν, μέσα από θεατρικές τεχνικές ,το εκπαιδευτικό σύστημα. Πως είναι σήμερα, πως θα θέλαμε να είναι, τι θα μπορούσε να αλλάξει.

6.  ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο για την ένταξη των φοιτητών στην κοινωνία της πόλης και δημιουργία μιας παράστασης κάθε χρόνο, στα πλαίσια του εργαστηρίου, και παρουσίαση της στη ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΒΑΛΚΑΝΙΑΔΑ ΘΕΑΤΡΟΥ που θα γίνεται κάθε άνοιξη στην πόλη της Κοζάνης 

7. ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟ

Το ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟ θα είναι μία ακόμη νέα δράση του ΔΗΠΕΘΕ. Θα γίνει σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και το κατάστημα κράτησης Γρεβενών. Μια πρωτοποριακή δράση που φιλοδοξεί να εισχωρήσει σε ένα άτεγκτο περιβάλλον.

8. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

Νέα δράση για εξερεύνηση της συγγραφής θεατρικών κειμένων

9.  ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Νέα δράση για τη γνωριμία με την έβδομη τέχνη

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ:ΠΑΝΟΣ ΝΑΚΟΣ 

ΕΝΑΡΞΗ 15/12/22 ΛΗΞΗ 7/1/23 

Θέατρο, Λυρικό θέατρο, Χοροθέατρο, Αφηγήσεις παραμυθιών, Μουσικά σύνολα(Πολυφωνικά) κλπ με στόχο για 25 περίπου ημέρες η πόλη να κινείται γύρω από το ΔΗΠΕΘΕ

Απώτερος σκοπός η συμμετοχή όλων των φορέων της πόλης

Χώροι παρουσίασης: Αίθουσα Τέχνης, κεντρική πλατεία, πλατεία Σκρ’κας, πλατεία Αλώνια, πλατεία Π. Μελά

Αρχές Σεπτέμβρη το τελικό πρόγραμμα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Κάθε Απρίλιο

Δημιουργία συντονιστικού οργάνου για την επεξεργασία προτάσεων και ιδεών με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ούτος ώστε ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΚΑΡΑΧΙΣΑΡΙΔΗ να γίνουν θεσμός

Θέατρο ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ (Γιασεμή Κηλαηδόνη)

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Το «ΑΤΣΑΛΙ» της Ρόνα Μονρό από το Θέατρο      «ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ»  

Τι μπορεί να οδηγήσει μια γυναίκα στο φόνο; Τι μπορεί να οδηγήσει μια γυναίκα να σκοτώσει τον άντρα της; Μπορεί μια κόρη να κατανοήσει και να συγχωρέσει τη μάνα της για το φόνο του πατέρα της;

Ύστερα από δεκαπέντε χρόνια στη φυλακή, έρχεται να την επισκεφθεί για πρώτη φορά η κόρη της Τζόσυ, η οποία ήταν μόλις δέκα χρόνων όταν η μητέρα της σκότωσε τον πατέρα της

Το έργο αναλύει τις πολιτικοοικονομικές και πολιτισμικές συνθήκες που παράγονται στο σωφρονιστικό σύστημα και τις φυλακές. Διερευνά τη σχέση μητέρας-κόρης μέσα από τη διαβρωτική φύση του ποινικού συστήματος, αποφεύγοντας την «πολιτική βεβαιότητα» και τις «δογματικές δηλώσεις».

ΚΟΣΤΟΣ: €500 (πεντακόσια ευρώ + φπα 24%)

2.     Θέατρο ΜΙΚΡΟΣ ΒΟΡΡΑΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Διαδραστικό θέατρο για εφήβους

Παράσταση για εκπαιδευτικούς ούτως ώστε να αγκαλιάσει τη νέα αυτή προσπάθεια η

.           εκπαιδευτική κοινότητα.

Μοιραστείτε την είδηση