Ο καλλωπισμός στην εποχή της καραντίνας και το αποκριάτικο μακιγιάζ από την αισθητικό Σωτηρία Λέσι, της Βάιας Λαμπροπούλου

8 Min Read

Η ανάδειξη της ομορφιάς κάθε γυναίκα είναι στόχος της αισθητικής φροντίδας. Η εξωτερική εικόνα του ανθρώπου ενισχύει την ψυχολογία, την κοινωνικότητα και αποδοτικότητά του. Όσοι ασχολούνται με την  αισθητική  είναι οι καλλιτέχνες που εξισορροπούν ανάμεσα στην τέχνη και στην τεχνική. Τα αποκριάτικα μακιγιάζ είναι μια τάση για τις ημέρες του Καρναβαλιού και πολλοί άνθρωποι σπεύδουν στους ειδικούς για να τους μεταμορφώσουν.

Τα μικρά και μεγάλα μυστικά της αισθητικής μας εκμυστηρεύεται η Σωτηρία Λέσι η οποία είναι στο χώρο της αισθητικής και της ομορφιάς από το 2008.

- Advertisement -

Οι γυναίκες περιποιούνται στην καραντίνα;

Οι γυναίκες δεν περιποιούνται συνήθως στην περίοδο της καραντίνας παρά μόνο αυτές που εργάζονται. Είναι λογικό να μην θέτουν την προσωπική τους ομορφιά ως προτεραιότητα καθότι βιώνουμε κάτι πρωτόγνωρο και τίθενται άλλες προτεραιότητες. Παράλληλα δεν υπάρχει η αναγκαιότητα κάποια κοσμικής εκδήλωσης ή μιας βραδινής εξόδου ή μιας γιορτής που η γυναίκα καλείται να είναι περιποιημένη. Μία σημαντική παράμετρος της μη περιποίησης των γυναικών είναι πως τα κέντρα αισθητικής είναι κλειστά εξαιτίας των μέτρων και τα τελευταία χρόνια για ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών ήταν η αγαπημένη τους συνήθεια.

Οι επαγγελματίες ομορφιάς πως βίωσαν την καραντίνα;

Στην πρώτη περίοδο της καραντίνας ήταν όλα δύσκολα για όλους. Δεν μπορούσε κανένας να συνειδητοποιήσει  το τι συνέβαινε. Στη δεύτερη περίοδο ήμασταν όλοι πιο εξοικειωμένοι. Για τους περισσότερους επαγγελματίες ομορφιάς που έμειναν χωρίς πελάτες είχαν την ευκαιρία να πειραματιστούν με νέες μεθόδους και διαδικτυακά σεμινάρια και να δουλέψουν με βίντεο και προτάσεις στα ψηφιακά μέσα ώστε να διαφημίσουν τη δουλειά τους. Θεωρώ πως όσοι το έκαναν είχε επιτυχία καθότι ο κόσμος είχε πολύ χρόνο και ασχολήθηκε έντονα με τα social media.

 

Τι επιδράσεις είχε ο εγκλεισμός στον κλάδο;

Για τα Ινστιτούτα είναι μια δύσκολη περίοδος  ,όπως για όλους τους καταστηματάρχες, καθώς βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς δουλειά. Το άγχος για την κάλυψη των βασικών προσωπικών αναγκών αλλά και για τα έξοδα των καταστημάτων είναι μεγάλο. Τα καταστήματα με προϊόντα ομορφιάς δούλεψαν έστω και λίγο με τις διάφορες μορφές ανάλογα με τα μέτρα που κάθε φορά επέβαλε η κυβέρνηση και είχαν επαφή με τους πελάτες τους· πέρα από την οικονομική κίνηση ,διατήρησαν  και την πελατεία τους για την μετά πανδημία εποχή.

Μπορούν οι γυναίκες να περιποιηθούν τον εαυτό τους χωρίς τον επαγγελματία υγείας ;

Ναι, βέβαια μπορούν να περιποιηθούν μέχρι ένα σημείο τον εαυτό τους αρκεί να ζητήσουν συμβουλές από την αισθητικό τους

Ποια είναι τα μυστικά ομορφιάς για την περιποίηση μιας γυναίκας που μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνη της;

Το πιο σημαντικό κομμάτι του μακιγιάζ για μια γυναίκα και ιδιαίτερα μετά τα 20-25 έτη πρέπει να είναι το Skin Care. Όταν η επιδερμίδα μας είναι σε καλή κατάσταση τότε δεν έχουμε την ανάγκη να υπερφορτώσουμε το πρόσωπο με πολλά προϊόντα μακιγιάζ.

Για ένα καθημερινό μακιγιάζ προτείνω μια BB Cream ή κάποιο Foundation που έχει ελαφριά κάλυψη ώστε να ισορροπήσει και να ζωντανέψει το φυσικό χρώμα του προσώπου. Έπειτα μικρό αλλά ουσιαστικό μυστικό ομορφιάς είναι το κραγιόν στο σωστό χρώμα το οποίο θα φωτίσει την επιδερμίδα (κατά προτίμηση ματ την περίοδο της πανδημίας για να μην φύγει πάνω στη μάσκα που χρησιμοποιούμε).Ο τονισμός των ματιών είναι σημαντικό κομμάτι της γυναικείας ομορφιάς με μια μάσκαρα για την ανάδειξη των ματόκλαδων, που δεν κολλάει τις βλεφαρίδες και να φροντίσουμε να έχουμε ένα σωστό σχήμα φρυδιών.

Ποια είναι τα συνήθη λάθη που κάνουν οι γυναίκες στο μακιγιάζ τους.

Χρησιμοποιούν λάθος το περίγραμμα χειλιών και κάνουν ατυχή συνδυασμό του περιγράμματος με το κραγιόν. Το αποτέλεσμα είναι να μην φαίνεται καθόλου το φυσιολογικό σχήμα των χειλιών, προκειμένου να δείχνουν σαρκώδη τα χείλη τους , ως η νέα τάση της μόδας στο μακιγιάζ.

Ένα μεγάλο λάθος είναι η προσπάθεια των γυναικών να μιμηθούν την ομορφιά άλλων γυναικών. Είναι ωραίο να εμπνεόμαστε από τον τρόπο του μακιγιάζ που αναδεικνύει την ομορφιά μιας άλλης γυναίκας αλλά να το προσαρμόσει η κάθε γυναίκα στην προσωπικότητά της, στο σωματότυπό της και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της .Η αντιγραφή είναι κάτι που δεν βοηθάει για να αναδείξεις την πραγματική σου προσωπικότητα.

Που θεωρείτε πως οφείλεται η αύξηση  της πώλησης προϊόντων ομορφιάς στην περίοδο του εγκλεισμού εξαιτίας της πανδημίας;

Ο άπλετος χρόνος που ξαφνικά όλοι μας αποκτήσαμε μας οδήγησε να ασχοληθούμε με ό,τι μας ενδιαφέρει. Πολλές γυναίκες έδειξαν ενδιαφέρον για την ομορφιά και παρακολούθησαν πολλούς Make up Artist που παρουσίαζαν προϊόντα και τεχνικές μακιγιάζ . Εξαιτίας του εγκλεισμού μας κάποια χρήματα που θα ξοδεύαμε με άλλο τρόπο στην καθημερινότητά μας, εμείς οι γυναίκες επιλέξαμε να τα ξοδέψουμε στα προϊόντα ομορφιάς.

Στοχεύουμε στην ενίσχυση της εξωτερικής εικόνας του εαυτού για να καλύψουμε εσωτερικές ανάγκες;

Όταν περιποιούμαστε τον εαυτό μας του δείχνουμε αγάπη. Η όμορφη εξωτερική εικόνα εαυτού αλλάζει την ψυχολογία μας, ανανεώνουμε τη διάθεσή μας και σαφώς αυτό είναι καλό. Η ομορφιά και η αρμονία η δική μας  δεν οδηγεί σε ανανέωση μόνο της προσωπικής μας ψυχικής κατάστασης αλλά ενεργοποιούμε  μια καλή και θετική ενέργεια σε όσους  έχουμε γύρω μας ,στην οικογένεια, στους φίλους στη δουλειά μας.

Από την αρχαιότητα η Γυναίκα ντυνόταν με πολύ χάρη και κομψότητα. Μακιγιάριζε το πρόσωπό της με τα τότε προϊόντα περιποίησης .Υπήρχε και η αποτρίχωση ως καθολικός κανόνας στη γυναικεία ομορφιά , οι οποίες άφηναν χωρίς αποτρίχωση μόνο τα φρύδια και το τριχωτό της κεφαλής από όλο της το σώμα. Μια βασική διαφορά ανάμεσα στις Κυρίες της εποχής και στις σκλάβες τους ήταν πως απαγορευόταν αυστηρά στις σκλάβες τους να αποτριχωθούν.

Ο καλλωπισμός  για τη σύγχρονη γυναίκα θεωρείται αναγκαίος αλλά και πιο προσιτός. Η κάθε γυναίκα μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση σε ό,τι της ταιριάζει και σε ό,τι της χρειάζεται.

Τα αποκριάτικα μακιγιάζ πότε ξεκίνησαν να αυξάνονται, ποιες οι προτιμήσεις των πελατών;

Τις απόκριες από όσο θυμάμαι να εργάζομαι ως αισθητικός μακιγιάρονται όλοι· άντρες και γυναίκες μεταμορφώνονται.Το αποκριάτικο μακιγιάζ είναι ένα κομμάτι της Κοζανίτικης Αποκριάς. Ζητάνε όλα τα είδη αποκριάτικου μακιγιάζ από τους αισθητικούς. Θα μπορούσα να πω πιο συχνά προτιμάνε κάτι ευχάριστο όπως πεταλούδες και λουλούδια για τις γυναίκες και οι άντρες δείχνουν προτίμηση σε κάτι τρομαχτικό.

Πως βλέπετε τα επαγγέλματα ομορφιάς, την αισθητική και το μακιγιάζ μετά την πανδημία;

Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τι θα γίνει μετά την πανδημία. Ό,τι και να μας συμβαίνει οφείλουμε να έχουμε θετική ενέργεια και θετική σκέψη. Μέσα από το κακό που συμβαίνει πρέπει να ψάξουμε το καλό και να προσπαθούμε για το καλύτερο.

 

Της Λαμπροπούλου Βάιας

Μοιραστείτε την είδηση