O κορωνοιός και οι σύμμαχοι του. Των Καθηγητών Ιατρικής Χαρίσιου και Κωνσταντίνου Μπουντούλα και Παράσχου Γκελερή

11 Min Read

Ο κορωνοϊός τον τελευταίο ενάμιση χρόνο περίπου, έχει κηρύξει πόλεμο εναντίον της ανθρωπότητας και έχει σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ίσως και παραπάνω από ότι έχουν σκοτώσει πολλοί πόλεμοι μαζί. Για να κερδίσουμε αυτόν τον παγκόσμιο πόλεμο, είναι απαραίτητο όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, χωρίς καμιά εξαίρεση. Σε αυτή τη μάχη που δίνουμε εναντίον του κορωνοϊού,  σύμμαχός μας είναι η Ιατρική Επιστήμη, η οποία κατόρθωσε να αναπτύξει αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια σε χρόνο «ρεκόρ», ενώ συγχρόνως μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά βαριά άρρωστους σε μονάδες εντατικής θεραπείας με φάρμακα, αναπνευστήρες και πολλά άλλα σύγχρονα μέσα. Επίσης σύμμαχοι εναντίον του κορωνοϊού είναι όλοι όσοι συμμορφώνονται  και ακολουθούν τις συστάσεις των αρμοδίων οργάνων.

Σε αυτό τον πόλεμο, όλοι είμαστε στρατιώτες εναντίον ενός κοινού εχθρού. Αντί όμως να ενώσουμε τις δυνάμεις, μερικοί δεν αγωνίζονται μαζί μας, αλλά έχουν συμμαχήσει με τον κορωνοϊό. Σύμμαχοι του κορωνοϊού είναι αυτοί που αρνούνται το εμβόλιο ή/και δεν ακολουθούν τα άλλα μέτρα προστασίας που συνιστούν οι αρμόδιες αρχές. Σύμμαχοι του ιού, ενδεχομένως είναι και ορισμένα άτομα τα οποία δημόσια εκφράζουν τη γνώμη τους για το τι πρέπει να γίνει, χωρίς να ανήκουν στις αρμόδιες αρχές, και με αυτό τον τρόπο αποπροσανατολίζουν το κοινό χωρίς λόγο. Στον πόλεμο, μόνο το  Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δίνουν οδηγίες και διαταγές στο στρατό και κανένας άλλος.

Οι σύμμαχοι του κορωνοϊού συμβάλλουν στη μετάδοσή του, τον αφήνουν να πολλαπλασιάζεται ελεύθερα και να δημιουργεί επικίνδυνες μεταλλάξεις. Του δίνουν δηλαδή την ευκαιρία  να αναδιοργανώνεται και να δυναμώνει.  Αυτή  η καταστρεπτική συμμαχία με τον κορωνοϊό, άσχετα για ποιο λόγο γίνεται, ξεπερνά τα όρια κάθε λογικής. Μερικοί από τους λόγους που αρκετοί συνάνθρωποί μας αρνούνται να συμμαχήσουν μαζί μας εναντίον του κορωνοϊού αναφέρονται περιληπτικά στη συνέχεια.

Υπάρχουν άτομα που αρνούνται την ύπαρξη του κορωνοϊού. Αυτά τα άτομα ας ρίξουν μια ματιά γύρω τους, να δουν πόσοι γνωστοί τους, φίλοι τους, συγγενείς τους, έχουν αρρωστήσει ή δυστυχώς έχουν πεθάνει από τον ιό. Ας ρωτήσουν κάποιον γνωστό τους που είχε νοσηλευτεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας με κορωνοϊό και είχε την τύχη να βγει ζωντανός. Υπάρχουν άνθρωποι που στηρίζουν τις απόψεις τους  σε θρησκευτικούς λόγους. Αυτοί δεν πρέπει να ξεχνάνε το «αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν», γιατί η συμπεριφορά τους  δυνατόν να έχει ως αποτέλεσμα να αρρωστήσει ο διπλανός τους ή ακόμα και να πεθάνει. Υπάρχουν άτομα που στηρίζουν τις αποφάσεις τους  σε «προοδευτικές ιδέες». Αυτά τα άτομα αν παρακολουθήσουν προσεκτικά την πρόοδο της Ιατρικής Επιστήμης, σίγουρα  θα γίνουν θιασώτες και συνοδοιπόροι αυτής. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι αρνητές των πάντων. Ακόμα και οι αρνητές δεν μπορούν να αρνηθούν  ότι η Ιατρική Επιστήμη συνέβαλε ουσιαστικά ώστε  να διπλασιαστεί ο μέσος όρος ζωής τα τελευταία 150 με 200 χρόνια. Δεν μπορούν να αρνηθούν ότι τα εμβόλια ήταν εκείνα που συνέβαλαν στην εξαφάνιση  των λοιμωδών νοσημάτων της παιδικής ηλικίας. Δεν μπορούν να αρνηθούν ότι η επιστήμη έχει συμβάλλει στη εξαφάνιση της ευλογιάς, της πολιομυελίτιδας , της λύσσας και πολλών άλλων θανατηφόρων νόσων. Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν στα «θαύματα». Αυτοί ας μην ξεχνούν ότι η δημιουργία των εμβολίων κατά του κορωνοϊού σε χρόνο «ρεκόρ» ήταν ένα θαύμα το οποίο κανένας λογικά σκεπτόμενος δεν είναι δυνατόν να αμφισβητήσει. Υπάρχουν άτομα που  δεν πιστεύουν σε τίποτα από όλα αυτά, αλλά απλά στηρίζουν τις πράξεις στην  «γνώμη» τους. Αυτοί όμως, όπως είχε επισημάνει ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης, ας μην ξεχνούν ότι “στην ουσία υπάρχουν δυο πράγματα, η επιστήμη και η  γνώμη. Η μεν επιστήμη προωθεί τη γνώση,  η δε γνώμη (η ατεκμηρίωτη γνώμη τους) προωθεί την άγνοια». Άλλοι φοβούνται τον κίνδυνο από το εμβόλιο το οποίο έχει δημιουργηθεί πολύ γρήγορα, ενώ παλιότερα για να γίνει ένα εμβόλιο χρειαζόταν χρόνια.  Αυτούς δεν πρέπει να τους διαφεύγει το γεγονός ότι η ασφάλεια  του εμβολίου έχει δοκιμαστεί σε δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και ότι για την κατασκευή του έχει χρησιμοποιηθεί σύγχρονη τεχνολογία.  Η σύγχρονη τεχνολογία επιτρέπει τον άνθρωπο να πάει από την Ελλάδα στην Αμερική σε λιγότερο από μισή μέρα, ενώ παλιότερα για το ίδιο ταξίδι, χρειαζόταν 2 με 3 εβδομάδες περίπου. Τέλος άλλοι πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας. Αυτοί ας μην ξεχνούν ότι ορισμένες από αυτές τις θεωρίες ενδεχομένως να προέρχονται και από  κράτη που μας υπονομεύουν.

Ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει, αρκεί όμως  να μην βλάπτει το διπλανό του. Δεν μπορείς να οδηγείς μεθυσμένος, να τρέχεις με 200 χιλιόμετρα την ώρα, ή να μην σταματάς στο κόκκινο φανάρι, έστω και αν το θέλεις, γιατί όλες αυτές οι ενέργειές σου, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των άλλων.  Κατά τον ίδιο τρόπο και  η συμμαχία σου με τον κορωνοϊό μπορεί να έχει καταστρεπτικές συνέπειες στο διπλανό σου, κυρίως στους ηλικιωμένους, στα παιδιά τα οποία ακόμα δεν μπορούν να εμβολιαστούν, σε άτομα με ανοσοκαταστολή , σε αυτούς που έχουν υποκείμενη νόσο και πολλά άλλα.  Ας μην ξεχνάμε ότι ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται με κορωνοϊό έχει αυξηθεί επικίνδυνα τον τελευταίο καιρό σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον πρέπει να έχουμε υπόψη ότι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις του κορωνοϊού, ιδιαίτερα στα παιδιά, ακόμα δεν έχουν καθοριστεί με ακρίβεια. Επίσης δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που εισάγονται στα νοσοκομεία σήμερα με κορωνοϊό δεν είναι εμβολιασμένοι, και ότι πάνω από το 99% των θανάτων από τον κορωνοϊό συμβαίνουν σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Η συμμαχία σου με τον κορωνοϊό τον βοηθάει να συνεχίζει ανενόχλητος την πορεία του. Η παρουσία όμως  του κορωνοϊού έχει τεράστιες επιπτώσεις στην κοινωνία.  Δεν αφήνει την οικονομία να αναπτυχθεί από την οποία εξαρτάται το παρόν και το μέλλον της χώρας,  η σύνταξή σου, ο μισθός σου, η ιατρική σου περίθαλψη, η μόρφωσή σου και πολλά άλλα. Εφόσον ο κορωνοϊός εξακολουθεί να υπάρχει, η οικονομία θα αιμορραγεί και η πολιτεία δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά επείγουσες καταστάσεις, και όχι μόνο, όπως π.χ. σεισμούς, πλημμύρες, φωτιές και πολλά άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα.  Δεν υπάρχει λόγος να συμβάλλεις σε αυτή την καταστροφή. Όσο η επιδημία συνεχίζεται, δίνεται η ευκαιρία στον κορωνοϊό να δημιουργεί νέες μεταλλάξεις οι οποίες δυνατόν  να μην ελέγχονται από τα ήδη υπάρχοντα αποτελεσματικά εμβόλια, δίνεται δηλαδή η δυνατότητα στον εχθρό να αναδιοργανωθεί και να επανέλθει δριμύτερος. Όσο η επιδημία συνεχίζεται τόσο πιο πολύ επιβαρύνεται το σύστημα υγείας  και δεν θα έχει τη δυνατότητα να σε περιθάλψει αν αρρωστήσεις από κορωνοϊό ή άλλη αρρώστια. Όσο η επιδημία με τον κορωνοϊό  συνεχίζεται τόσο κινδυνεύει η υγεία του νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο με κίνδυνο της ζωής του προσπαθεί να μας σώσει. Αυτό  όμως ποιος θα το θεραπεύσει αν αρρωστήσει; Όσο η επιδημία συνεχίζεται, υπάρχει μια στασιμότητα των πάντων, ακόμα και της ζωής, γιατί οι άνθρωποι δεν ζουν φυσιολογικά.

Γι’αυτούς τους λόγους, και όχι μόνο, αν μέχρι τώρα συμμαχούσες με τον ιό, σκέψου το διπλανό σου, το συνάνθρωπό σου, τα μικρά παιδιά, την κοινωνία,  και γενικά το μέλλον της χώρας, γιατί η  πράξη σου δεν θα επηρεάσει μόνο εσένα αλλά και ολόκληρη την κοινωνία όχι μόνο στο παρόν αλλά και στο μέλλον. Έχεις όλη την ελευθερία να μολυνθείς από τον κορωνοϊό και να αρρωστήσεις, αν το θέλεις,  δεν έχεις όμως  το δικαίωμα να τον μεταδώσεις σε άλλους. Δεν είσαι μόνος, αλλά ζεις μέσα σε μια κοινωνία και γι’αυτό πρέπει να έχεις κοινωνική συνείδηση. Πρέπει   να γνωρίζεις ότι κοινωνίες  χωρίς κοινωνική συνείδηση είναι φθίνουσες.  Μη συμβάλλεις σ’αυτή τη φθορά.  Μην εκθέτεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο χωρίς λόγο, γιατί ο ιός με τον οποίο τώρα συμμαχείς (ακούσια ή εκούσια) μπορεί να σε προδώσει και να σε σκοτώσει. Αν εσύ τώρα συμμαχείς με τον ιό, πρέπει να ξέρεις ότι αυτός δεν αναγνωρίζει φίλους ή εχθρούς, αλλά ακολουθεί την καταστρεπτική του πορεία  και χτυπάει όποιον βρει μπροστά του χωρίς εξαίρεση. Όλοι είμαστε στο ίδιο καράβι, αν βουλιάξει όλοι θα πάμε στο βυθό. Αν εσύ θέλεις να βουλιάξεις οι πιο πολλοί δεν θέλουν. Σε μια δημοκρατική κοινωνία η μειοψηφία με άγνοια,   δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλλει τη θέλησή της στην πλειοψηφία που πιστεύει στη γνώση και ακολουθεί τις συστάσεις και τα κελεύσματα της επιστήμης.

 

Konstantinos Dean Boudoulas, MD,  Professor of Medicine/Cardiovascular Medicine, Section Head Interventional Cardiology, Director Cardiac Catheterization Laboratories, The Ohio State University, Columbus Ohio, USA

Parashos Geleris MD,  Dr, Professor of Cardiology (emeritus), Aristotle University of Thessaloniki

Harisios K Boudoulas, MD, Dr, Dr Hon, Professor of Medicine/Cardiovascular Medicineand Pharmacy (emeritus), The Ohio State University, Columbus Ohio, USA

Honorary Professor, Academician (an. mem.)

Μοιραστείτε την είδηση