Ο κόσμος των σπορ, με τον φακό, στην Κοζάνη του «χθες» – Αναμνήσεις από τον Μακεδονικό και τον Ολυμπιακό Κοζάνης

4 Min Read

Στο πνεύμα των εορταστικών ημερών και η σελίδα!… Με Πρωτοχρονιάτικους «μποναμάδες», όπως αρμόζει στο έθιμο!…
Κάπως διαφορετικούς, βέβαια, από τους συνήθεις. Διαλεγμένους, όμως, με την φροντίδα και την επιμέλεια του φωτογραφικού φακού, από την δεκαετία του 1950.
Πάντως, «μποναμάδες», αφιερωμένους στους πολυπληθείς – τότε – λάτρεις των δύο ιστορικών Συλλόγων, του Μακεδονικού και του Ολυμπιακού, αλλά και στις επερχόμενες γενεές των φιλάθλων, οι οποίοι, με την εικόνα και το απαραίτητο κείμενο, θα ξαναζήσουν ανεπανάληπτες στιγμές οι παλαιότεροι, αλλά ταυτόχρονα και οι νεώτεροι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις θρυλικές μορφές της εποχής εκείνης, που, παρά τις δεκαετίες που πέρασαν, δεν έπαυσαν να παραμένουν στην επικαιρότητα!…
Και αυτό γιατί, κάθε παληός μεν χρόνος που προστίθεται, «προσπαθεί» να τις… ξεθωριάσει, κάθε νέος, όμως, χρόνος που έρχεται, τις δίδει, περισσότερη, λάμψη, αφού οι σύγχρονες μορφές δεν είναι πιο φωτεινές, για να τις επισκιάσουν!…
Καλή Χρονιά!…

 

- Advertisement -

Ο Ολυμπιακός Κοζάνης ανεδείχθη για πρώτη φορά μεταπολεμικά πρωταθλητής Βορειοδυτικής Μακεδονίας, την περίοδο 1956-57, κατά πανηγυρικό τρόπο, αφού στους διπλούς αγώνες, εναντίον της πρωτοπόρου του Α’ Ομίλου, Ορεστιάδας Καστοριάς, επέτυχε ισάριθμες νίκες. Στην Καστοριά επεβλήθη με 2-0 και στην Κοζάνη εθριάμβευσε με 4-0.
Στη φωτογραφία, ο Ολυμπιακός, μετά την απονομή του κυπέλλου και των μεταλλίων, που έγινε στις 15 Δεκεμβρίου 1957, και την ανάδειξή του ως πρωταθλητού Βορειοδυτικής Μακεδονίας.
Διακρίνονται, όρθιοι από αριστερά οι: Χαρίλαος Κουτσιμάνης, Ανανίας Μπέσσας, Κώστας Γκατζόφλιας, Μωϋσής Γεροντίδης, Τάσος Εμμανουηλίδης (κρατώντας το βαρύτιμο κύπελλο, ως αρχηγός), Αδάμ Παπαδόπουλος, Ιωάννης Καγιάννης, Τηλέμαχος Σπανίδης (κρατώντας τη μασκότ του Συλλόγου, Γεώργιο Γκέκα), Κώστας Νινιώτας και καθήμενοι από αριστερά οι: Αθανάσιος Καραμάρκος, Ιωάννης Κωφίδης, Ηλίας Καλτσούνης, Γιώργος Ιωαννίδης, Τιμόθεος Πουταχίδης και Πλάτων Φάκας.

 

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, πολλές φορές οι Παλαίμαχοι των Συλλόγων της Κοζάνης, συγκροτούσαν ποδοσφαιρική ομάδα και αντιμετώπιζαν αντίστοιχες των πόλεων Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.
Η φωτογραφία είναι από αγώνα του 1953, με τους Παλαίμαχους της Κοζάνης να αγωνίζονται σε φιλικό αγώνα με τους αντίστοιχους της Καστοριάς, στο γήπεδο της Καστοριάς.
Διακρίνονται, όρθριοι από αριστερά οι: Στέργιος Παφίλης (Γιούλης), Γιώργος Σταμπουλής (Π’λι), Δημήτριος Κρανιώτης (Ταγάρας), Τέλης Διάφας, Σάκης Τσιτσέλης, Κώστας Σκορδάς, Τάκης Διάφας, Βασίλης Σαμπανόπουλος, Γιώργος Γκούμας, μπροστά του ελαφρά γονατισμένος ο Τάκης Καράτζιας, Λώλος Βαρδάκας, Βασίλης Φλέγκας, Βασίλης Καραλάϊος, Κώστας Νινιώτας, Μάρκος Γκλούμπος, Λάζαρος Καλώτας.

 

Το ετήσιο ημερολόγιο, που είχε κυκλοφορήσει ο Μακεδονικός Κοζάνης το 1956, με την ένδειξη του Πρωταθλητού Βορειοδυτικής Μακεδονίας 1955.
Διακρίνονται, στο κεφαλαίο Μ και από κάτω αριστερά οι:  Τέλης Διάφας, Χρήστος Γκάζης, Γιάννης Τριανταφύλλου, Γιώργιος Σιόγκας, Βασίλης Σαμπανόπουλος, Σάκης Στραβού, Ηλίας Κυρατσούς, Λάζαρος Καλώτας, Λώλος Βαρδάκας, Κώστας Κυράνος, Μάκης Κουκουμπέσης, Αρμάνδος Τζιούτζιος, Γιώργος Κουντουράς και Μανώλης Δεληβοριάς και στο κέντρο ο Χ. Χλιάπας.
Ας σημειωθεί ότι και το 1956, ο Μακεδονικός ανεδείχθη πρωταθλητής Βορειοδυτικής Μακεδονίας, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μεταπολεμικά, αφού στους διπλούς αγώνες εναντίο της πρωτεύσασας στον πρώτο όμιλο, Ελλάδας Φλωρίνης, είχε αποσπάσει ισοπαλία με 0-0 στη Φλώρινα, ενώ είχε επικρατήσει άνετα, με 3-1, στην Κοζάνη.

Μοιραστείτε την είδηση