O Kώστας Καρανάτσιος για την παράσταση «Κοζάνη 2146 – Σώστι τ’ Σκρκα»

4 Min Read

Η τεράστια επιτυχία της προηγούμενης Αποκριάς ήταν αναμφίβολα η παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης «Κοζάνη 2146 – Σώστι τ’ Σκ’ρκα». Μάλιστα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που δεν κατάφεραν να την δουν, καθώς είχε συνεχόμενα sold out.
Για το λόγο αυτό το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. αποφάσισε να ανεβάσει και πάλι την παράσταση για τρεις εμφανίσεις το ερχόμενο τριήμερο.
Ο συγγραφέας του έργου Κώστα Καρανάτσιος, μίλησε στον Γιώργο Τριανταφύλλου για την παράσταση και όλα όσα θα δούμε επί σκηνής.
Αρχικά θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε, είστε ένας άνθρωπος, ο οποίος ασχολείται με την αρτοποιία. Πως προέκυψε η συνεργασία σας με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, η οποία εν τέλει οδήγησε σε ένα τόσο επιτυχημένο δημιούργημα;
Η χρόνια ενασχόληση μου με το ερασιτεχνικό θέατρο με έφερε στο σημείο να δοκιμάσω και τη γραφή, για να διαπιστώσω αν το χιούμορ μου περνάει και στο γραπτό λόγο, ο οποίος μετατρεπόμενος σε προφορικό μπορεί να κερδίσει το ενδιαφέρον του κόσμου. Ξεκίνησα με κάποιους μικρούς μονολόγους, οι οποίοι παίχτηκαν απ’ το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης στις νύχτες κωμωδίας. Είδα ότι η συνταγή πέτυχε και έτσι δοκίμασα κάτι μεγαλύτερο.
Η πρόταση στο πρόσωπο μου έγινε απ’ το καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης Λευτέρη Γιοβανίδη, με σκοπό να γράψω ένα έργο για την Αποκριά. Από την αρχή δήλωσα ότι το κοζανίτικο ιδίωμα “δεν το ‘χω”, οπότε προτίμησα να γράψω ένα έργο λίγο διαφορετικό απ’ όλα αυτά που έχουν παιχτεί έως τώρα και έτσι καταλήξαμε σε αυτή την ιδέα και σε αυτή τη παράσταση.
Θα θέλαμε να μας πείτε, τι ήταν αυτό το οποίο σας ώθησε στο να προβάλλετε εκ νέου το έργο σας; Θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές πάνω σε αυτό;
Η μεγάλη αγάπη που έδειξε ο κόσμος για τη παράσταση και οι sold out παραστάσεις που έγιναν μας επιβάλλουν να κάνουμε μια επανάληψη της παράστασης για να τη δούνε όσοι δε πρόλαβαν. Όσοι δε βρήκαν εισιτήριο την περίοδο της Αποκριάς, καθώς η ζήτηση ήταν μεγάλη. Δε θα υπάρξουν αλλαγές στη παράσταση, εκτός από την αλλαγή κάποιου ηθοποιού στη πρώτη παράσταση της Παρασκευής.
Καθώς υπήρξαν πολλοί συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν είχαν την ευκαιρία να δουν το έργο τη πρώτη φορά και δε γνωρίζουν για την υπόθεση του, θα μπορούσατε να μας το περιγράψετε;
Βρισκόμαστε στη Κοζάνη 2146 μ.Χ., μια υπερσύγχρονη πόλη που κατοικείται πλέον από Ευρωπαίους πολίτες. Άγγλους, Γάλλους, Γερμανούς και Πορτογάλους που έχουν επενδύσει στην πράσινη ενέργεια. Κοζανίτες; Όχι δεν υπάρχουν πια….δηλαδή υπάρχουν μόνο κάποιοι λίγοι που έχουν απομονωθεί στο γκέτο της Σκ’ρκας, αρνούμενοι να αποδεχτούν τη νέα πραγματικότητα και την τεχνολογία. Ζουν, όπως ζούσαν οι πρόγονοι τους πριν 200 χρόνια. Όμως. ο νέος δήμαρχος έχει άλλα σχέδια, να φτιάξει στην πλατεία της Σκ’ρκας τη νέα στάση του μετρό. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο όταν εμφανίζονται και κάποιοι πόντιοι με τις δικές τους απαιτήσεις.
Θεωρείτε πως ήρθατε για να μείνετε στην Κοζανίτικη Αποκριά;
Δεν το γνωρίζω αυτό, μπορεί να είμαι κομήτης, σίγουρα αγαπάω το θέατρο, μου αρέσει να δημιουργώ και να γράφω, αλλά το μέλλον θα δείξει αν θα είναι η αρχή ή αν θα είναι μια λάμψη.
Ημερομηνίες και ώρες της παράστασης:
Παρασκευή 13, Σάββατο 14 & Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019 Κεντρική Σκηνή/Αίθουσα Τέχνης (Παρασκευή & Σάββατο στις 21:15) Κυριακή στις 20:00)

Γιώργος Τριανταφύλλου

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση