Με αντικείμενο τα μεγάλα ζητήματα ενόψει της μεταλιγνιτικής περίοδου πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια σύσκεψη,την οποία συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης και στην οποία συμμετείχαν τα στελέχη της Επιχείρησης, βουλευτές, αυτοδιοικητικοί τα συνδικάτα των εργαζομένων, εργολήπτες που πλήττονται απο τον περιορισμό των δραστηριοτήτων και φορείς.
Να υπάρξουν δεσμεύσεις απο την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι θα προχωρήσει κανονικά η Πτολεμαιδα 5 ζήτησε ο Περιφερειάρχης Θ. Καρυπίδης, ο οποίος δήλωσε έτοιμος να υπάρξει αντιπροσωπεία που θα δει τον ίδιο των πρωθυπουργό και τον υπουργό για τα θέματα, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Π. Πλακεντάς τόνισε ότι «ο κ. Σκουρλέτης ελέγχεται για τις μέχρι τώρα κινήσεις του».
Απο την πλευρά των στελεχών της ΔΕΗ έγινε σαφές ότι «ο λιγνίτης δεν μπορεί να ξαναγυρίσει εκεί που ήταν κάποτε», ενώ δια στόματος του διευθυντή παραγωγή Γ. Κοπανάκη ανακοινώθηκε και επίσημα ο «περιορισμός της λιγνιτοπαραγωγής στο 35% και η σταδιακή απεξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής απο τα ορυκτά καύσιμα».
Τόσο ο κ. Κοπανάκης, όσο και η διευθύντρια ορυχείων Όλγα Κουρίδου έκαναν σαφές ότι περνάμε σε μια νέα φάση στην οποία θα πρέπει να βάλει πλάτη η περιοχή, οριοθετώντας το καινούργιο περιβάλλον που ορίζεται απο την αυστηροποίηση της νομοθεσίας σε ότι αφορά στις εκπομπές ρύπων, λέγοντας ωστόσο ότι ΔΕΗ και Δυτική Μακεδονία διάγουν βίους παράλληλους.
Ευθύνες σε όλους αναζήτησε ο βουλευτής Θ. Μουμουλίδης που αναφέρθηκε στο ζητούμενο που είναι η σχέση της ΔΕΗ με την περιοχή.
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του δημάρχου Κοζάνης Λ. Ιωαννίδη που δήλωσε ότι η περιοχή καταρρέει εδώ και χρόνια απλά αρνούμαστε να το συνειδητοποιήσουμε και ζήτησε να αναλάβουν αυτοί που πρέπει τις ευθύνες.
«Δεν έχουμε και δεν είχαμε ποτέ κανένα σχέδιο ως περιοχή» τόνισε αυστηρά ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, ενώ ο συνδικαλιστής Άρης Βατάλης έκανε λόγο για «παχιά αγελάδα» (ενν. τη ΔΕΗ), η οποία σήμερα δεν έχει πια γάλα.
Απο την πλευρά των εργολάβων που δραστηριοποιούνται στη ΔΕΗ ο Σ. Κωνσταντινίδης τόνισε ότι «η αδυναμία της ΔΕΗ να εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές «καίει» τον κλάδο μας. Οι επιχειρήσεις μας, απειλούνται με αφανισμό».
Ο δήμαρχος Κοζάνης Λ. Ιωαννίδης είπε ότι πρέπει να υπάρξει σχέδιο για την επόμενη μέρα και ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να κρυβόμαστε.
Απο την πλευρά των φορέων ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ Δ. Μαυροματίδης είπε χαρακτηριστικά ότι η περιοχή έχει μπει στη μεταλιγνιτική περίοδο εδώ και μια δεκαετία ήδη.
Στο τραπέζι της μαραθώνιας συζήτησης μπήκε και το θέμα των πιστοποιητικών CO2, και τη μη εξαίρεση της χώρας απο τα οποία ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε ως ατυχή «όταν δεν διαφωνήσαμε σαν χώρα στην ψήφιση, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έτσι ώστε να εξαιρεθούμε και να έχουμε δωρεάν πιστοποιητικό CO2 την ίδια στιγμή που αποφασίζονταν η υλοποίηση της μονάδας ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5».
Εισήγησή του Περιφερειάρχη
Στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης τόνισε μεταξύ άλλων:
Ήταν ατυχές όταν τον Οκτώβρη του 2014 δεν διαφωνήσαμε σαν χώρα στην ψήφιση, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έτσι ώστε να εξαιρεθούμε και να έχουμε δωρεάν πιστοποιητικό CO2 την ίδια στιγμή που αποφασίζονταν η υλοποίηση της μονάδας ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5.
– Η διακοπή χρηματοδότησης από τη ΔΕΗ των επώνυμων εδρών στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
– Η εφαρμογή των ΝΟΜΕ που θα οδηγήσει σε άνοιγμα της λιανικής αγοράς, με τη συμμετοχή της ΔΕΗ από 91% σήμερα σε κάτω από το 50% στο τέλος 2019, με την υποχρέωση να παρέχει την παραγωγή της στους ανταγωνιστές της κάτω του κόστους.
Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα εκρηκτικό μίγμα όχι μόνο για τη ΔΕΗ αλλά και για την περιοχή μας.
Συμπερασματικά :
. Με τους εργολάβους να μην πληρώνονται από τη ΔΕΗ και να μειώνουν το προσωπικό τους.
. Με την αύξηση της ανεργίας στην περιοχή, λόγω και του παραπάνω γεγονότος.
. Με τη μείωση συμμετοχής του λιγνίτη στο καύσιμο μίγμα και κατ’ επέκταση την αποδυνάμωση της περιοχής μας ως λιγνιτικού και ενεργειακού κέντρου της χώρας.
. Με τη μη χορήγηση δωρεάν πιστοποιητικών CO2 για τη χώρα μας.
. Με την υφιστάμενη επιβάρυνση της λιγνιτικής παραγωγής από τον Ειδικό Φόρο Λιγνίτη, σε αντίθεση με το φυσικό αέριο όπου ο αντίστοιχος φόρος έχει καταργηθεί.
. Με τη μεταφορά ποσοστού μετοχών στο Υπερταμείο.
και με όλα τα συσσωρευμένα προβλήματα για τη ΔΕΗ, το μέλλον της προδιαγράφει και το μέλλον της περιοχής μας.
Η πάγια άποψή μας ότι τα νερά και η ενέργεια αποτελούν περιουσία της περιοχής – των πολιτών μας και δεν τα διαπραγματευόμαστε είναι επίκαιρη και θα πρέπει να αποτυπωθεί με έργα και ενέργειες του συνόλου της κοινωνίας και των Φορέων.
Ζητούμενο είναι η διατύπωση απόψεων και η σύνθεση προς μία κοινή πρόταση ενεργειών και αυτό θα πρέπει να αποτελέσει πεδίο συμφωνίας μας.
Σωκράτης Μουτίδης