Ο λιγνίτης «σώζει» την χώρα από την «Μήδεια»-Μονάδες βάσης οι λιγνιτικές μονάδες για να υπάρξει επάρκεια ενέργειας

2 Min Read

Έβαλαν «μπροστά» οι λιγνιτικές μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και της Μελίτης για να μπορέσει να υπάρξει επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας και σταθερότητα στο σύστημα. Οι μονάδες μπήκαν σε λειτουργία από την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου και σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ αυτό θα συνεχιστεί έως και τις 20 του μήνα, στο πλαίσιο του Σχεδίου Άμυνας για την θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας λόγω της «Μήδειας».

Το έκτακτο σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή μετά τη διενέργεια ασκήσεων προσομοίωσης σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα μετεωρολογικά δεδομένα. Σκοπός των εν λόγω ασκήσεων ήταν να προβλεφθεί η ζήτηση και η προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας και να υπολογιστεί η επάρκεια του Συστήματος για το διάστημα κλιμάκωσης των δυσμενών καιρικών φαινομένων.

- Advertisement -

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, «όσον αφορά στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, κυριότερος παράγοντας επίδρασης είναι οι μετεωρολογικές συνθήκες και, ειδικότερα, οι θερμοκρασίες και η ένταση των ανέμων που θα επικρατήσουν στην επικράτεια. Σημειώνεται ότι, για τη διαχείριση της ζήτησης από τους βιομηχανικούς καταναλωτές, έχει προβλεφθεί η δυνατότητα χρήσης του μέτρου της διακοψιμότητας. Σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν ληφθεί μέτρα από τον Διαχειριστή προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη διαθέσιμη ισχύς των μονάδων παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων φυσικού αερίου και των υδροηλεκτρικών μονάδων. Διευκρινίζεται ότι στις εκτιμήσεις παραγωγής δεν λαμβάνονται υπόψη οι ΑΠΕ, καθώς σε ακραίες συνθήκες ψύχους η συμβολή τους εμφανίζεται πολύ περιορισμένη».

Η ζήτηση, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, αναμένεται να να φτάσει τα 8978 Μεγαβάτ στην αιχμή  (στις 18:30). Για τον λόγο αυτόν «μπήκαν» στο σύστημα οι μονάδες του Αγίου Δημητρίου 3 και 4, οι μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς 3 και 4 και αυτή της Μελίτης, λειτουργώντας ως μονάδες βάσης. Σε αναμονή τέθηκαν οι μονάδες φυσικού αερίου Αλιβέρι 5 και Μεγαλόπολη 5 της ΔΕΗ, της Elpedison Θεσσαλονίκης, της Elpedison Θίσβης, της Protergia και της Korinthos Power. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι ΑΠΕ μπορούν να καλύψουν περίπου το 34% της ζήτησης.

 

Σωκράτης Μουτίδης (με πληροφορίες energypress)

Μοιραστείτε την είδηση