Ο. Μαρκογιαννάκη: Ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ θα είναι νίκη της κοινωνίας και προάγγελος μιας αναγκαίας πολιτικής ανατροπής

10 Min Read

Η κ. Όλγα Μαρκογιαννάκη είναι μηχανικός στη Κοζάνη με μεταπτυχιακό στις ΗΠΑ, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και  υποψήφια Ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δηλώνει πώς οι Ευρωεκλογές  είναι η ευκαιρία για να σταλεί και ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση γιατί χρειάζεται άμεσα αλλαγή πορείας της χώρας. «Το 41% δεν είναι λευκή επιταγή για να κυβερνά ο κ. Μητσοτάκης με αλαζονεία ούτε να κάνει προσωπικές δημόσιες σχέσεις στην Ευρώπη εις βάρος της χώρας. Μια ισχυρή σοσιαλδημοκρατία, ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ θα είναι μια νίκη της κοινωνίας και προάγγελος μιας αναγκαίας πολιτικής ανατροπής  για να ζήσουμε με δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια και ασφάλεια», τονίζει η κ. Μαρκογιαννάκη. 

Επισημαίνει ότι «το μέλλον μας είναι ευρωπαϊκό, αλλά έχει εθνική σφραγίδα. Όλες οι μεγάλες προκλήσεις έχουν ευρωπαϊκή και εθνική όψη», λέει ενώ υπογραμμίζει πώς αν το ΠΑΣΟΚ αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Κεντροαριστερά, θα αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες για ένα ευρύτερο δημοκρατικό προοδευτικό μέτωπο, με προγραμματικές και ιδεολογικές συμμαχίες απέναντι στην Δεξιά. «Κάτι που δεν μπορεί να πράξει ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ που μεταλλάσσεται σε κόμμα Κασελάκη», όπως αναφέρει. 
Επίσης η κ. Μαρκογιαννάκη σημειώνει πώς για να είναι το μέλλον της Ευρώπης πιο ειρηνικό, ασφαλές και ελπιδοφόρο, αποστολή των σοσιαλιστών είναι αυτό το όχημα να κινείται στις ράγες της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας. 

- Advertisement -

Τονίζει ακόμη ότι στη διαφαινόμενη ενίσχυση της Ακροδεξιάς συμβάλλουν οι πολιτικές ανισότητας των συντηρητικών κυβερνήσεων και πώς «η μάχη απέναντι στην ακροδεξιά είναι και θεσμική και πολιτική. Χρειάζεται πολιτική ενότητα, διάλογο και αποφασιστικότητα. Να γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν μάσησε ποτέ τα λόγια του απέναντι στη Χρυσή Αυγή», υπογραμμίζει.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της κ. Όλγας Μαρκογιαννάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Μιχάλη Μιχαήλ:

Ερ.: Κυρία Μαρκογιαννάκη, γιατί είναι καθοριστικές οι  Ευρωεκλογές; Ποιό είναι, κατά τη γνώμη σας, το διακύβευμα; Οι προκλήσεις και τα διλήμματα για το μέλλον της Ευρώπης ή οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Ελλάδα;

Απ.: Στην Ευρώπη και την Ελλάδα πλειοψηφούν οι συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις. Γι’ αυτό και βλέπουμε να βαθαίνουν οι ανισότητες, να υποβαθμίζονται δημόσια αγαθά, να εντείνονται οι κρίσεις, ενώ ταυτόχρονα η Ακροδεξιά να δυναμώνει. Ακόμη και στα εθνικά μας θέματα, βλέπουμε μια υποκριτική και παθητική στάση από την ευρωπαϊκή ηγεσία. Οι μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα, όπως η κλιματική κρίση, απαιτούν ρεαλιστικές λύσεις. Αναγκαία όμως είναι και η στήριξη του κοινωνικού κράτους.  Όμως οι ευρωεκλογές είναι η ευκαιρία για να σταλεί και ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση. Χρειάζεται αλλαγή πορείας άμεσα. Το 41% δεν είναι λευκή επιταγή για να κυβερνά ο κ. Μητσοτάκης με αλαζονεία ούτε να κάνει προσωπικές δημόσιες σχέσεις στην Ευρώπη εις βάρος της χώρας. Μια ισχυρή σοσιαλδημοκρατία, ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ θα είναι μια νίκη της κοινωνίας και προάγγελος μιας αναγκαίας πολιτικής ανατροπής που έχουμε ανάγκη, για να ζήσουμε με δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια και ασφάλεια. 

Ερ.: Για το κόμμα σας το ΠΑΣΟΚ, γιατί είναι σημαντική η δεύτερη θέση όταν οι εθνικές εκλογές θα γίνουν σε τρία χρόνια; 

Απ.: Θέλουμε να εκφράσουμε περισσότερους πολίτες, να χτίσουμε ισχυρές κοινωνικές συμμαχίες, ώστε το αίτημα για αλλαγή πολιτικής να γίνει πλειοψηφικό στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτός ο στόχος έχει ως κρίσιμο ενδιάμεσο σταθμό αυτές τις Ευρωεκλογές. Εξού και διεκδικούμε την ουσιαστική μας άνοδο, ώστε ο κ. Μητσοτάκης να νιώσει μεγαλύτερη πολιτική πίεση. Ταυτόχρονα, αν το ΠΑΣΟΚ αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Κεντροαριστερά, θα αναλάβουμε πολιτικές πρωτοβουλίες για ένα ευρύτερο δημοκρατικό προοδευτικό μέτωπο, με προγραμματικές και ιδεολογικές συμμαχίες απέναντι στην Δεξιά. Κάτι που δεν μπορεί να πράξει ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ που μεταλλάσσεται σε κόμμα Κασελάκη. 

Ερ.:  Δεν είναι παράδοξο να κυριαρχεί η εσωτερική πολιτική ατζέντα κι οχι οι προκλήσεις που έχει μπροστά της η Ε.Ε και οι Ευρωπαίοι πολίτες;

Απ.: Ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα είναι αλληλένδετο με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Έχουμε κοινές προκλήσεις, που χρειάζονται κοινή αντιμετώπιση. Αυτό όμως δε σημαίνε ότι δεν υπάρχουν εθνικά εργαλεία. Πάρτε για παράδειγμα, την κλιματική κρίση ή τον υπερπληθωρισμό που εξαϋλώνει τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης και των ασθενέστερων στρωμάτων με την κυβέρνηση της ΝΔ να κάνει τον τροχονόμο των ολιγοπωλιακών συμφερόντων. Ή τη μεροληπτική διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης που στερεί πολύτιμους πόρους για αντιπλημμυρικά έργα, υποδομές υγείας, αναγκαία έργα κοινωνικής ανθεκτικότητας. Γνωρίζουμε ότι αν δεν υπήρχε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας, το έγκλημα των Τεμπών θα είχε εξαφανιστεί από την επικαιρότητα. Ναι λοιπόν, το μέλλον μας είναι ευρωπαϊκό, αλλά έχει εθνική σφραγίδα. Όλες οι μεγάλες προκλήσεις έχουν ευρωπαϊκή και εθνική όψη, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι στο τέλος οι πολίτες γέρνουν την πλάστιγγα υπέρ της μιας ή της άλλης λύσης. 

Ερ.: Τί είναι για  έναν  νέο  άνθρωπο, όπως εσείς , σήμερα η Ευρώπη όταν το όραμα της ξεφτίζει και τα προβλήματά της είναι πολλά και μαζεμένα;

Απ.: Οι νεότερες γενιές αναγνωρίζουν τη σημασία της Ευρώπης. Μεγαλώσαμε σε ανοιχτά σύνορα, σε ανοιχτές κοινωνίες, με πολλές δυνατότητες. Ταυτόχρονα όμως, η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας και η γενικευμένη ανασφάλεια περιορίζουν αυτές τις προοπτικές, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε κοινωνίες πιο κλειστές, πιο φοβικές και πιο γερασμένες. ‘Αρα, αν δεν παλέψουμε, αν δεν “ποτίζουμε” τη δημοκρατία μας καθημερινά, αν δεν σηκωνόμαστε από τον καναπέ κάθε φορά που βλέπουμε την αδικία ή την ανισότητα να θεριεύει, είμαστε υπεύθυνοι για τη ζωή που επιλέγουμε, τη χώρα που θέλουμε, την Ευρώπη που οραματιζόμαστε. Η Ευρώπη είναι το όχημα για ένα μέλλον πιο ειρηνικό, ασφαλές και ελπιδοφόρο και αποστολή των σοσιαλιστών είναι αυτό το όχημα να κινείται στις ράγες της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας. 

Ερ.: Πως σχολιάζετε την κριτική πώς η Ελλάδα νοιάζεται μόνο να παίρνει χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία αλλά αντιστέκεται σε υποχρεώσεις της και σε μεταρρυθμίσεις που θα την κάνουν ανταγωνιστική; 

Απ.: Η πεποίθησή του ότι κάποιοι μόνο ζητούν χωρίς να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, δεν αφορά μόνο τους Έλληνες, αλλά και άλλους λαούς της Ευρώπης, σε διαφορετικές παραλλαγές. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα, όπως και οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου έχουν διαφορετικά ιστορικά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά χαρακτηριστικά από τις πιο εύρωστες χώρες του Βορρά. Αυτές οι θεσμικές ιδιομορφίες και η διαφορετική πολιτική κουλτούρα ευνόησαν συμπεριφορές σαν αυτή που αναφέρετε με την ενθάρρυνση του πολιτικού συστήματος. Για να είμαστε όμως και δίκαιοι, η εμπειρία της υπερδεκαετούς κρίσης που ζήσαμε απέδειξε ότι παρόλο που το πρόσημο της συμμετοχής μας στην ΕΕ είναι θετικό και η χώρα μας έχει ωφεληθεί ανεπιφύλακτα, υπήρξαν πολιτικές και χρηματοδοτικά εργαλεία που σχεδιάζονται για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα πιο ανταγωνιστικών και εξωστρεφών οικονομιών, παρά να συνδράμουν ουσιαστικά στην αναγκαία σύγκλιση. Ένα από αυτά ήταν και η ενθάρρυνση των εισαγωγών ξένων προϊόντων στην Ελλάδα μέσα από τον φτηνό τραπεζικό δανεισμό και τη σταδιακή υποβάθμιση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας. 

Ερ.: Προεξοφλείται σ΄ όλες τις χώρες της ΕΕ άνοδος της Ακροδεξιάς. Και στην Ελλάδα διαφαίνεται ενίσχυση των  αντίστοιχων κομμάτων. Πώς νομίζετε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί; Ποιά είναι η πολιτική που προτείνει το ΠΑΣΟΚ εν προκειμένω; 

Απ.: Η Ακροδεξιά τρέφεται από τις ανισότητες, τη φτώχεια, την ανεργία, τη μετανάστευση και την ανασφάλεια γύρω από την ταυτότητα που όλα αυτά προκαλούν σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Τρέφεται από τον στερεοτυπικο, μισαλλόδοξο λόγο, τις θεωρίες συνομωσίας, την πατριδοκαπηλία. Από κει και πέρα, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Η Δεξιά βολεύεται να πριμοδοτεί έμμεσα την Ακροδεξιά για να έχει έναν εύκολο εκλογικό αντίπαλο, η Κεντροαριστερά είναι πιο αποφασιστική γιατί γνωρίζει τι σημαίνει η διάβρωση και υπονόμευση της δημοκρατίας για τις κοινωνίες. Η μάχη απέναντι στην ακροδεξιά είναι και θεσμική και πολιτική. Χρειάζεται πολιτική ενότητα, διάλογο και αποφασιστικότητα. Να γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν μάσησε ποτέ τα λόγια του απέναντι στη Χρυσή Αυγή, τον Κασιδιάρη, τους Σπαρτιάτες και σήμερα, μαζί με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές έχουν αποκλείσει δημόσια κάθε συνεργασία με ακροδεξιά πολιτικά κόμματα. Κάτι που δεν έχει πράξει για παράδειγμα η ΝΔ του δήθεν φιλοευρωπαίου κ. Μητσοτάκη. Σας θυμίζω δε, ότι στη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ έχουν αναδειχθεί κεντρικά πολιτικά στελέχη του ΛΑΟΣ, που δεν χάνουν ευκαιρία να επιτεθούν στις ανεξάρτητες αρχές και τη δικαιοσύνη ή να τροφοδοτούν τον δημόσιο διάλογο με fake news και θεωρίες συνομωσίας. 

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Μοιραστείτε την είδηση