Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Κοζάνης για την ανάκληση παρτίδων μελιού από τον ΕΦΕΤ

2 Min Read

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Κοζάνης θα ήθελε να ενημερώσει τους καταναλωτές με αφορμή το δελτίο τύπου του ΕΦΕΤ με ημερομηνία έκδοσης 16 Απριλίου 2021 για την ανάκληση μη ασφαλών παρτίδων μελιών είτε λόγω παρουσίας πρόσθετων χρωστικών (καραμελόχρωμα Ε150c και Ε150d) οι οποίες δεν επιτρέπονται στο μέλι είτε και την νόθευσή του με εξωγενή σάκχαρα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Στο μέλι ως φυσικό προϊόν, δεν επιτρέπεται η προσθήκη καμίας ουσίας. Αν προστεθεί οποιοδήποτε ουσία το προϊόν δεν θεωρείται πλέον μέλι. Οι εν λόγω νοθείες δεν αφορούν τους Έλληνες παραγωγούς αλλά τις συγκεκριμένες εταιρείες που εισάγουν μέλια εκτός Ελλάδας. Οι τεχνικές προθήκης ουσιών όπως το καραμελόχρωμα χρησιμοποιείται στο εξωτερικό προκειμένου να βάφονται σιρόπια ζάχαρης τα οποία είναι ανοιχτόχρωμα. Το Ελληνικό μέλι δεν χρειάζεται καμία «βελτίωση» και έτσι είναι περιττή η οποιαδήποτε προσθήκη ουσιών σε αυτό. Η χρήση τέτοιών ουσιών στα εισαγόμενα «μέλια» γίνεται και για την κάλυψη άλλων πρακτικών νοθείας και το προϊόν που προκύπτει δεν μπορεί να φέρει την ονομασία «μέλι» γιατί δεν είναι στην ουσία μέλι και αυτός είναι και ο λόγος που έχει τόσο χαμηλή τιμή στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

- Advertisement -

Οι καταναλωτές πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες καθώς η Ελληνική νομοθεσία προβλέπει την αναγραφή της χώρας προέλευσης του μελιού καθώς και να είναι υποψιασμένοι όταν βλέπουν μια πολύ χαμηλή τιμή στο μέλι.

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος ΠΕ Κοζάνης προτείνει στους καταναλωτές να αγοράζουν μέλι από τους τοπικούς παραγωγούς. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η τοπική οικονομία και ο καταναλωτής αγοράζει ακατέργαστο και ανόθευτο μέλι το οποίο διατηρεί όλα τα θρεπτικά του συστατικά και τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Μοιραστείτε την είδηση