Ο Νίκος Ανδρουλάκης στον “Χ”: απαιτείται συνολική αλλαγή του Σχεδίου Απολιγνιτοποίησης

9 Min Read

Αποκλειστική συνέντευξη στον «Χ» και στον Σωκράτη Μουτίδη

Στην Κοζάνη, την οποία θεωρεί «δυνατή» περιοχή για το κόμμα του, βρέθηκε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης την περασμένη Κυριακή. Ο κ. Ανδρουλάκης συνδύασε το άνοιγμα στην τοπική κοινωνία, μέσα από τη συμμετοχή του στα λαογραφικά δρώμενα, με την επικοινωνία με το κοινό του κόμματος, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου.

Στο επίκεντρο της ομιλίας του κ. Ανδρουλάκη, το πρωί της Κυριακής, βρέθηκαν τα θέματα της ενέργειας και της απολιγνιτοποίησης. Ο κ. Ανδρουλάκης έδωσε έμφαση στην εξάρτηση που έχει η χώρα από τρίτους, ενώ τόνισε ότι «δίκαιη μετάβαση είναι η πράσινη ενέργεια να μην είναι παιχνίδι λίγων μεγάλων εταιρειών, όπως θέλει η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά να είναι η δυνατότητα κάθε αγρότη, κτηνοτρόφου και κάθε Έλληνα εντέλει να γίνουν οι ίδιοι παραγωγοί ενέργειας ώστε να είναι θωρακισμένοι».

Ο «Χρόνος», στο περιθώριο της ομιλίας Ανδρουλάκη στη Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού, μίλησε με τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ για μια σειρά θεμάτων που έχουν να κάνουν με την επόμενη μέρα της περιοχής και τις προτάσεις του κόμματος για όσα γίνονται, αλλά και όσα έρχονται.

Όπως είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης στο Σωκράτη Μουτίδη είναι τρομακτικές οι κοινωνικές συνέπειες της απολιγνιτοποίησης, που τη χαρακτήρισε «άδικη», στη Δυτική Μακεδονία, ενώ τόνισε ότι απουσιάζουν μέτρα που θα επιτρέψουν τη βιώσιμη ανάπτυξη.

– κ. Πρόεδρε, τελευταία φορά που συναντηθήκαμε, τότε εσείς από το μετερίζι του ευρωβουλευτή, ήταν στις Βρυξέλλες, τον Μάρτιο του 2020. Τότε, έμοιαζε να ζούμε σ’ έναν κόσμο διαφορετικό. Σήμερα έχουν κατά πολύ αλλάξει όλα. Πόσο σας ανησυχούν οι τρέχουσες εξελίξεις και οι συνέπειές τους στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη;

Η πανδημία, η ενεργειακή κρίση και τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν αλλάξει πολλές σταθερές, για τις οποίες ήμασταν σίγουροι. Βρισκόμαστε σε ένα συνεχές κρίσεων με τις προκλήσεις να αυξάνονται, και μαζί και οι απαιτήσεις των πολιτών από εμάς.

Η ενεργειακή κρίση και το ράλι ανατιμήσεων αύξησαν τις κοινωνικές ανισότητες και απαιτούν παρεμβάσεις εδώ και τώρα. Μέτρα, όπως η επιβολή πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής και τη λιανική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, η φορολόγηση των υπερκερδών των μεγάλων παραγωγών ενέργειας, η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη κατανάλωσης και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, τα οποία η κυβέρνηση διστάζει να λάβει με το κόστος αυτής της καθυστέρησης να επιβαρύνει τους πολίτες.

Παράλληλα, στο προσκήνιο πρέπει να βρεθούν σύγχρονες πολιτικές που θα απαντήσουν στις ανάγκες της κοινωνίας και των νέων καθώς και στο οξύ δημογραφικό πρόβλημα. Έχουμε με συνέπεια θέσει στο δημόσιο διάλογο το πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας, δηλαδή της παροχής προς φθηνή ενοικίαση κατοικιών σε νέα ζευγάρια και νέους εργαζόμενους με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι ένδειξη περιφρόνησης προς τα προβλήματα των πολιτών η επιλογή της Κυβέρνησης να εντάξει μόλις 100 κατοικίες στο Ταμείο Ανάκαμψης, όταν χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία ενέταξαν 26.000, 20.000 και 10.000 αντίστοιχα.

 

– Στην Κοζάνη βρίσκεστε για να αναλύσετε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για την ενέργεια. Η ΝΔ έδωσε “παράταση” στην απολιγνιτοποίηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ μιλά για ήπια μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια. Εσείς τι προτείνετε για το αύριο της περιοχής;

Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και σε μία οικονομία μηδενικών ρύπων είναι αναγκαία και δεδομένη. Όμως, όπως δηλώνει συνεχώς και ο αρμόδιος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμμερμανς, για να πετύχει αυτή η μετάβαση θα πρέπει να γίνει με έναν κοινωνικά δίκαιο τρόπο χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω. Δυστυχώς, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησαν σε μία βίαιη απολιγνιτοποίηση, χωρίς κανένα σχέδιο για την οικονομία της περιοχής αλλά και για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, καθώς μεταφέραμε την εξάρτησή μας από ένα καύσιμο όπως ο λιγνίτης, που είναι όμως δικό μας καύσιμο, στο φυσικό αέριο, το οποίο εισαγόμενο και πλέον πολύ ακριβό. Η απολιγνιτοποίηση πρέπει να πραγματοποιηθεί με ένα ομαλό και σταδιακό τρόπο, ώστε να μειώσουμε στο ελάχιστο δυνατόν την εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο, περνώντας κατευθείαν στις ΑΠΕ. Δείτε το οξύμωρο που έχει καταφέρει η κυβέρνηση της ΝΔ. Αποφάσισε τη βίαιη απολιγνιτοποίηση χωρίς να έχει ψηφίσει το νομοθετικό πλαίσιο για την αποθήκευση της ενέργειας που παράγουν οι ΑΠΕ. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο της καλοκαιρίας και της αυξημένης ηλιοφάνειας είχαμε περίσσεια ενέργειας από ΑΠΕ από αυτή που χρειαζόμασταν, αλλά χωρίς να μπορούμε να την αποθηκεύσουμε, χάθηκε! Δίκαιη μετάβαση είναι η πράσινη ενέργεια να μην είναι παιχνίδι λίγων μεγάλων εταιρειών, όπως θέλει η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά να είναι η δυνατότητα κάθε αγρότη, κτηνοτρόφου και κάθε Έλληνα εντέλει να γίνουν οι ίδιοι παραγωγοί ενέργειας ώστε να είναι θωρακισμένοι. Μέσω ενεργειακών κοινοτήτων και φωτοβολταϊκών στις στέγες.

 

– Αν είχατε τη δυνατότητα να αλλάξετε ή να παρέμβετε στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που “τρέχει” αυτή τη στιγμή από την κυβέρνηση, ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα αλλάξετε;

Δυστυχώς, δεν είναι μόνο ένα και δύο πράγματα που θα πρέπει να αλλάξουν, αλλά όλο το σχέδιο συνολικά, καθώς του λείπει ένα βασικό στοιχείο, δεν είναι Δίκαιο. Η βίαιη απολιγνιτοποίηση στην οποία προχώρησε η Νέα Δημοκρατία έχει τρομακτικές κοινωνικές συνέπειες, με το ΑΕΠ της Κοζάνης και γενικότερα της Δυτικής Μακεδονίας να έχει μειωθεί κατα΄40% σε σχέση με το 2012. Παρά αυτά τα σημαντικά προβλήματα, από το σχέδιο απουσιάζουν εκείνα τα μέτρα που θα επιτρέψουν την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, τη δημιουργία θέσεων εργασίας που θα κρατήσουν τους νέους και θα διαμορφώσουν τις συνθήκες. Αυτή θα πρέπει να είναι η προτεραιότητά του σχεδίου και δυστυχώς δεν το βλέπω να γίνεται.

 

–  Δυτική Μακεδονία, μια πολύπαθη περιφέρεια, πρώτη σε ανεργία στην Ευρώπη. Λιγνίτες σε Κοζάνη και Φλώρινα, γούνα σε Σιάτιστα και Καστοριά, πρωτογενής τομέας που πλήττεται στις άλλες περιοχές. Ακούμε για ειδική μέριμνα από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Ποια μορφή μέσα από συγκεκριμένα εργαλεία και δράσεις μπορεί να έχει η παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για την περιοχή;

Η χώρα μας έχει τη μοναδική ευκαιρία τα επόμενα χρόνια να έχει στη διάθεσή της σχεδόν 70 δις ευρώ σε ευρωπαϊκούς πόρους, προερχόμενοι από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα διαρθρωτικά ταμεία και την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ιδιαίτερα οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης με 19 δις ευρώ σε επιδοτήσεις και 13 δις ευρώ σε δάνεια, αποτελούν μία μοναδική ευκαιρία για να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο και να προχωρήσουμε στις απαραίτητες επενδύσεις, ιδιαίτερα σε μία περιοχή όπως η Δυτική Μακεδονία που πλήττεται από την απολιγνιτοποίηση και τα ποσοστά ανεργίας είναι από τα πιο υψηλά σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντί να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία και σε συνεργασία με τις περιφέρειες να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής και να προωθήσει παραγωγικές επενδύσεις, όπως κάνει η Ιταλία που θα χρηματοδοτήσει σε σύμπραξη με ιδιωτικές εταιρείες την κατασκευή ενός εργοστασίου για την παρασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, χρησιμοποιεί αυτό το πολύτιμο εργαλείο σαν ένα διευρυμένο ΕΣΠΑ.

 

– Αναλάβατε την ηγεσία του κόμματος σε μια ιδιαίτερη και δύσκολη περίοδο για την πολιτική και τους πολιτικούς. Υπάρχει ακόμη και μια “απαξίωση” από τη νέα γενιά. Πόσο δύσκολες θα είναι οι επερχόμενες εκλογές για εσάς; Βλέπετε συνεργασίες;

Το να γίνει ξανά η πολιτική ελκυστική στη νέα γενιά γιατί θα την θεωρήσουν ως λύση στα προβλήματα της κοινωνίας, είναι στοίχημα για εμάς στο ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής. Γι’ αυτό και μέσω της αυτό-οργάνωσης, του ψηφιακού κόμματος και της συνδιαμόρφωσης των προγραμματικών μας θέσεων με την κοινωνία «σπάμε» τα κομματικά τείχη και εισάγουμε ένα νέο πολιτικό υπόδειγμα μακριά από τα αρχηγικά κόμματα όπως είναι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Στις επερχόμενες εκλογές ζητώ από τους πολίτες να δυναμώσουν την φωνή και τις προτάσεις της σοσιαλδημοκρατίας. Είναι η μόνη λύση για κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική αξιοπρέπεια.

 

www.xronos-kozanis.gr

 

Μοιραστείτε την είδηση