Ο πατήρ Ιωάννης Λαμπρόπουλος από την Κοζάνη στη Φιλανδία- Η γιορτή αγάπης, τα διαφορετικά Χριστούγεννα και μια διαδρομή από την Ελλάδα στη Φιλανδία

12 Min Read

Τα Χριστούγεννα και το μήνυμα της γέννησης είναι πυλώνας του κάθε χριστιανού για τη σωτηρία της ψυχής . Ο πατήρ Ιωάννης είναι προϊστάμενος της ενορίας του προφ. Ηλία στο Ilomantsi. Κατάγεται από την Καρδιά Κοζάνης, πρωτότοκος γιος του Νικόλα Λαμπρόπουλου και της Βικτώριας Μακρολόλιου υπηρετεί το Θεό στην Χριστιανική ορθόδοξη ενορία σε επαρχία της Φιλανδίας.

Περιγράψτε μου την πορεία σας από την Ελλάδα στη Φιλανδία.

- Advertisement -

Στη διάρκεια των σπουδών μου στη θεολογική σχολή στο ΑΠΘ Θεσσαλονίκης, ο καθηγητής μου ο Πέτρος Βασιλειάδης με έστειλε μέσω Erasmus στη Φιλανδία, στα πλαίσια της αναζήτησης της λειτουργικής αναγέννησης της ορθόδοξης εκκλησίας. Ήρθα για εννιά μήνες και γίνανε σχεδόν είκοσι χρόνια. Παντρεύτηκα τη Φιλανδή γυναίκα μου, την πρεσβυτέρα Riikka Patrikainen και κάναμε τρία παιδιά: τον Νικόλα, την Αναστασία και τη Νεκταρία

Πως ήταν η προσαρμογή σας στις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει η Φιλανδία;

Η πρώτη μου δυσκολία είναι  η νύχτα το χειμώνα. Το κρύο και το χιόνι το ξέρουμε στη βόρεια Ελλάδα .Η δεύτερη είναι η διαφορετική νοοτροπία των ανθρώπων. Όχι από την άσχημη πλευρά διαφορετική η νοοτροπία. Εμείς οι Έλληνες είμαστε πολύ κοινωνικοί και αρνητικά πολλές φορές. Ο Φιλανδός φαίνεται πως δεν είναι κοινωνικός, αλλά στην πραγματικότητα δεν θέλει να σε ενοχλεί. Θέλει να σε αφήσει ήρεμο και στην ησυχία σου. Έχει διακριτικότητα και ενσυναίσθηση.

Ποιες είναι οι διαφορές της Φιλανδίας σε σχέση την Ελλάδα.

Ο Φιλανδός εμπιστεύεται το κράτος ενώ ο έλληνας δεν το εμπιστεύεται. Το κράτος στη Φιλανδία βοηθάει τον πολίτη σε θέματα υγείας, παιδείας, κοινωνίας. Είναι δίπλα του έμπρακτα σε ο,τι χρειαστεί ο καθένας. Ο Έλληνας έχει το φιλότιμο. Μόνο ο έλληνας έχει φιλότιμο, όπως το εννοούμε στη χώρα μας. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί όταν μιλάμε για χαρακτήρα των λαών, όπως και για προσωπικότητες των ανθρώπων. Εύκολα γίνονται παρερμηνείες κάποιων θεμάτων. Ο Φιλανδός στη Φιλανδία ζει με κάποιο τρόπο γιατί η χώρα του έχει τέτοιες συνθήκες που ευνοεί τον τρόπο ζωής τους . Στην Ελλάδα ζούμε διαφορετικά γιατί η χώρα μας έχει άλλες συνθήκες ζωής και μας επιτρέπεται άλλου είδους τρόπο σκέψης, μας προσφέρει άλλα πράγματα. Έχουμε τον ήλιο και τη θάλασσα ,έχουμε διαφορετικές θερμοκρασίες στην Ελλάδα και αυτό επηρεάζει το αυθόρμητο του χαρακτήρα μας και την προσωπικότητά μας. Άλλο μεσογειακός λαός και άλλο σκανδιναβικός. Η Φιλανδία έχει απέραντο δάσος. Στο δάσος απαγορεύεται να κάνεις φασαρία και να ενοχλήσεις το ζωικό βασίλειο που κατοικεί εκεί. Αυτό επηρεάζει και δομεί το χαρακτήρα των ανθρώπων διαφορετικά. Μιλάνε χαμηλόφωνα, είναι προσεκτικοί με τις κινήσεις τους. Η ψυχική κατάσταση των ελλήνων  φαίνεται στη φωνή μας, οι Φιλανδοί  έχουν ίδιο τόνο και ένταση φωνής για όλα τα συναισθήματα.

Πως είναι η συμβίωση με σύζυγο  άλλης εθνικότητας και ποιες δυσκολίες ή ευνοϊκές συνθήκες δημιουργούνται στην οικογένεια ;

Υπάρχουν έντονες αντιθέσεις στην ελληνική οικογένεια και στην Φιλανδική οικογένεια. Ο γάμος είναι ένα απέραντο σχολείο είτε οι σύζυγοι μιλάνε την ίδια γλώσσα είτε όχι. Ο γάμος με σύζυγο που μιλάει άλλη γλώσσα από τη δική σου είναι δύσκολος και απαιτητικός, θα πρέπει να μάθει ο καθένας την έννοια της γλώσσας του συζύγου και όχι μόνο για την τυπική επικοινωνία. Τί εννοούν με τις λέξεις τους, πως εκφράζουν τα συναισθήματά τους, πως δείχνουν την αγάπη και πως τη δέχονται. Θέλει Υπομονή με Υ κεφαλαίο. Δεν είναι εύκολο ούτε και ακατόρθωτο. Έχω μάθει πάρα πολλά μέσα από τον γάμο και από την επαφή μου με τον πολιτισμό της Φιλανδίας. Η ελληνική οικογένεια είναι διαφορετική σε πολλά μικρά και μεγάλα θέματα από μια Φιλανδική. Η οικογένεια που βρήκα εδώ είναι στα πρότυπα ελληνικής οικογένειας, καθώς κατοικούν  πολύ κοντά μεταξύ τους και έχουν στενούς δεσμούς .

Στην ανατροφή των παιδιών βοηθάει η διαφορετική δομή της παιδείας στη Φιλανδία που δίνει άλλη δρομολόγηση στην πορεία των παιδιών. Είμαι δίπλα στα παιδιά μου σχετικά με το σχολείο ,αλλά ποτέ δεν τα διάβασα ή τα πίεσα ή ασχολήθηκα με ζητήματα δασκάλων ,σχολείου και μαθημάτων. Έχω εμπιστοσύνη στο σχολείο. Κάνει τη δουλειά του σωστά. Όλοι οι Φιλανδοί κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Τα ίδια πράγματα προβληματίζουν τους γονείς στην Ελλάδα και τους γονείς στη Φιλανδία για τα παιδιά τους .Όλοι οι γονείς ανησυχούν για την επίδοση των παιδιών τους στο σχολείο, αν μαθαίνουν, αν είναι σωστά στις υποχρεώσεις τους, αν έχουν φίλους, αν μιλάνε ευγενικά, όλοι προβληματίζονται για την επαγγελματική τους πορεία και την ανατροφή τους, για το αν αποκτήσουν οικογένεια και αν είναι ευτυχισμένοι .Όλοι οι γονείς θέλουν να  γίνουν Άνθρωποι τα παιδιά τους. Δεν εμπλεκόμαστε με αυτά που θέλουν τα παιδιά στη Φιλανδία. Συζητάμε μαζί τους για τις ανάγκες και τις επιλογές τους, αλλά δεν επιβάλουμε τα δικά μας θέλω. Είμαι δίπλα στα παιδιά μου να ανοίγω πόρτες, να βρίσκω διεξόδους και να βοηθήσω στο τι θέλουν να κάνουν τα ίδια για τη ζωή τους. Κάποια πράγματα ριζώνουν κάποια δεν ριζώνουν. Μπορεί κάποια λόγια, κάποιες επιλογές, κάποιες δραστηριότητες να μην ριζώσουν άμεσα, αλλά κάποια στιγμή θα ριζώσουν. Το θέμα είναι να πέφτει ο σπόρος. Στην ελληνική οικογένεια τα παιδιά δεν είναι ανεξάρτητα και δεν αναπτύσσουν πρωτοβουλίες για τη ζωή τους ούτε αναλαμβάνουν ευθύνες. Είναι εξαρτημένοι και ως ενήλικες από τους γονείς τους οι Έλληνες,  και αυτό τους οδηγεί σε αβουλία και ανευθυνότητα, δεν μπορούν να πάρουν αποφάσεις μόνοι του. Η συμβουλή είναι πάντα καλοδεχούμενη από τους γονείς, αλλά να είναι έτοιμοι και οι γονείς πως μπορεί το παιδί να επιλέξει κάτι άλλο από αυτό που έχουν αυτοί στο νου τους για τα ίδια, αλλά και τα παιδιά πως οι συνέπειες θα είναι μόνο δική τους υπόθεση. Ο άνθρωπος είναι ελεύθερο ον. Ο θεός μας έδωσε το αυτεξούσιο για να παίρνουμε τις αποφάσεις μόνοι μας για τον εαυτό μας.

Ποιες είναι η αρμοδιότητες σας στην εκκλησία του Ilomantsi ;

Είμαι ιερέας, υπηρετώ τον άνθρωπο και το Θεό. Υπηρετώ τους ενορίτες μου μέσα από τη διακονία, μέσω της λειτουργίας, μέσω της εκπροσώπησης της ενορίας όπου χρειαστεί, μέσω της στήριξης του κάθε ένα που έχει ανάγκη.

Υπάρχουν ομοιότητες και διαφορές στην εκκλησία της Ελλάδος και στην εκκλησία της περιφέρειάς σας;

Μια σημαντική  διαφορά είναι η γλώσσα. Μια δεύτερη διαφορά είναι η απόσταση που διανύει ο πιστός για να εκκλησιαστεί. Για να έρθει κάποιος στην εκκλησία θα πρέπει να κάνει 100 με 200 χλμ. Και επιλέγει να έρχεται τακτικά. Η πιο κοντινή απόσταση είναι 25 με 40 χλμ για να έρθει κάποιος από το σπίτι του στην εκκλησία. Και τρίτη διαφορά είναι πως η εκκλησία έχει δικό της ληξιαρχείο και έχει διαφορετικό τρόπο διοίκησης με πλήρη διαφάνεια στις συναλλαγές της απ’ ότι η εκκλησία της Ελλάδας. Σπούδασα οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων για να μπορώ να είμαι ιερέας στην περιφέρειά μου.

Ποια είναι τα προβλήματα που συνήθως ταλαιπωρούν το ποίμνιο σας;

Έχουμε πολλούς γέροντες, λίγους νέους και πολλά παιδιά. Η μέση ηλικία είναι το 14% του κόσμου. Οι ορθόδοξοι είναι το 1% του πληθυσμού της Φιλανδίας. Οι υπόλοιποι είναι καθολικοί και Λουθηριανοί. Εμείς έχουμε συνεργασία με τους Λουθηριανούς. Σχετικά με θέματα διακονίας και νεολαίας συνεργαζόμαστε πολύ με τους Λουθηριανούς. Επισκέπτομαι πολύ τους γέροντες, έχουν ανάγκη από Θεό και ποιμένα. Οι γέροντες αυτοί δεν δύνανται να παρευρεθούν στην εκκλησία λόγω αρρώστιας ή αναπηρίας ή εξαιτίας έλλειψης μεταφορικού μέσου.

Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται και προβληματίζονται για θέματα ζωής: Αρρώστια, διαζύγιο, τσακωμοί, πόνος, και χαρά. Μιλάνε μαζί μου για θέματα  γάμων, βαφτίσεων, γεννήσεις ,σπουδές και επιτυχίες. Η ποιμαντική είναι η ίδια η ζωή. Την αναζητάει ο άνθρωπος, την έχει ανάγκη και  ο άνθρωπος είναι ένα και το αυτό όπου και αν κατοικεί. Ίδιο πόνο έχουμε και  ίδια χαρά έχουμε. Εκφραζόμαστε διαφορετικά, αλλά νιώθουμε το ίδιο. Ένας ιερέας χρειάζεται να ακούει.

 

Πως αντιμετώπισε η Φιλανδία την πανδημία;

Όπως όλες οι χώρες το ίδιο και η Φιλανδία. Οι άνθρωποι  ένιωσαν φόβο, τήρησαν τα πολλά μέτρα που τέθηκαν και είχαν εμπιστοσύνη στο κράτος πως ξέρει τι κάνει. Τον προηγούμενο Μάρτιο κλείσανε τα πάντα και στην Φιλανδία. Τώρα έχουμε ελπίδα πως μέσα από τα μέτρα θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, όπως και έχουμε θετικά αποτελέσματα,  και περιμένουμε το εμβόλιο. Αυτά τα Χριστούγεννα είμαστε περιορισμένοι και στην εκκλησία επιτρέπονται μέχρι 15 άτομα.

Τι προβλήματα δημιούργησαν τα μέτρα, πως το αντιμετώπισαν οι πολίτες;

Υπήρξαν και στη Φιλανδία οικονομικά προβλήματα. Έντονη υπήρξε η κοινωνική απομόνωση, φοβίες αναπτύχθηκαν μεταξύ των ανθρώπων μήπως έχουν το ιό και τον διαδώσουν. Ακριβώς τα ίδια προβλήματα που υπήρξαν και στην Ελλάδα. Το κράτος δανείστηκε για να στηρίξει τον κόσμο και τις επιχειρήσεις. Έδωσε οικονομικά ερείσματα ώστε να επιβιώσουν οι πολίτες εν μέσω πανδημίας.

Πως γιορτάζετε τη γιορτή των Χριστουγέννων στην ορθόδοξη Χριστιανική Φιλανδία;

Γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα την παραμονή. Πηγαίνουμε στα κοιμητήρια για να τιμήσουμε τους κεκοιμημένους μας. Τα κοιμητήρια είναι ένα μεγάλο φως.

Ποιό είναι το μήνυμα της γέννησης;

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο θαύμα από το να γεννηθεί ο Θεός άνθρωπος και μέσα από αυτό γεννήθηκε η χαρά, η ελπίδα και η αγάπη στον κόσμο.

Μια ευχή και μια συμβουλή για αυτές τις γιορτές των Χριστουγέννων για τους ανθρώπους στην εποχή του covid-19.

Μπορεί να μην μπορούμε να πάμε στην εκκλησία, αλλά μπορούμε στην πυρηνική μας οικογένεια ή ακόμη και μόνοι μας να διαβάσουμε την ημέρα της γέννησης το τροπάριο των Χριστουγέννων και το ευαγγέλιο  της γέννησης. Τα Χριστούγεννα είναι γιορτή αγάπης. Στα τόσα και τόσα Χριστούγεννα που ζήσαμε και θα ζήσουμε ας είμαστε και μια φορά μακριά από τους ανθρώπους και τις συνήθειές μας και ας γιορτάσουμε τη γέννηση ταπεινά και χωρίς να αγκομαχούμε. Όπως ταπεινά και χωρίς μεγαλεία γεννήθηκε ο Χριστός στη φάτνη.

Χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα

Της Λαμπροπούλου Βάιας.

Μοιραστείτε την είδηση