Ο προσυνεδριακός διάλογος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για την ενέργεια στην Κοζάνη

6 Min Read

«Δίκαιη μετάβαση είναι η πράσινη ενέργεια να μην είναι παιχνίδι λίγων μεγάλων εταιρειών, όπως θέλει η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά να είναι η δυνατότητα κάθε αγρότη, κτηνοτρόφου και κάθε Έλληνα εντέλει να γίνουν οι ίδιοι παραγωγοί ενέργειας ώστε να είναι θωρακισμένοι» τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στην Κοζάνη το πρωί της Κυριακής, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου του κόμματος με θεματική την ενέργεια.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τάχθηκε υπέρ της απανθρακοποίησης με έναν ήπιο βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο τρόπο και όχι «για να φτιασιδώσει την εικόνα του ως πράσινος Πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης να ανακοινώνει την επιτάχυνση της μετάβασης και να εξαρτάται τη χώρα όχι από το δικό μας εθνικό καύσιμο  αλλά από το φυσικό αέριο ξένων χωρών» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

- Advertisement -

Ο ίδιος μίλησε για προχειρότητα στον κυβερνητικό σχεδιασμό στο κομμάτι της απολιγνιτοποίησης και της ενεργειακής μετάβασης, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «να βγάλουμε το λιγνίτη για να γίνει η μετάβαση, υποστηρίζει η κυβέρνηση και το θεσμικό πλαίσιο της αποθήκευσης, που είναι το σημαντικότερο στοιχείο, θα το φέρει σε μερικές εβδομάδες. Τι σημαίνει αυτό; Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο η χώρα είχε πλεόνασμα στις ΑΠΕ και αυτό χάθηκε γιατί η χώρα δεν είχε μηχανισμούς αποθήκευσης» υπογράμμισε.

Επίθεση στην Κυβέρνηση για την ενεργειακή πολιτική

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, παρουσίασε το προγραμματικό πλαίσιο του Κινήματος και στηλίτευσε την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης. «Παρατηρούμε μια συμφωνία Τσίπρα- Μητσοτάκη στην επιβολή πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής στην χονδρική τιμή. Γιατί πετάτε την μπάλα στις Βρυξέλλες όταν ξέρετε ότι αυτή η πρόταση δεν θα υλοποιηθεί ποτέ; Γιατί όχι κύριοι της κυβέρνησης και της μείζονος αντιπολίτευσης να μην ακολουθήσουμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για επιβολή του πλαφόν στη λιανική τιμή; Ποια συμφέροντα θέλετε να καλύψετε, που κερδοσκοπούν σε βάρος του ελληνικού λαού; Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είναι ήδη στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν για να μειωθεί το κόστος που επωμίζονται οι πολίτες» επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης.

Επανέφερε την πρόταση του για φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και της μείωσης του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά αποδομώντας την κριτική κυβερνητικών στελεχών περί λεφτόδεντρου, αναφέροντας την δημοσιονομική επέκταση εν μέσω πανδημίας. «Ξεράθηκε σήμερα το λεφτόδεντρο; Μήπως είναι ο κ.Μητσοτάκης πρωταθλητής στην σπατάλη και έμεινε σήμερα από «καύσιμα» αδυνατώντας να εφαρμόσει πολιτικές που ήδη ασκούν άλλα κράτη; Έπρεπε να δοθούν οι επιστρεπτέες προκαταβολές χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια; Έπρεπε οι φόροι του ελληνικού λαού να μοιράζονται χωρίς να υπάρχει σύγκριση με τους τζίρους του παρελθόντος; Είναι αυτές πολιτικές μίας χώρας που πέρασε δέκα χρόνια δημοσιονομικής κρίσης και φτώχειας και έχει στείλει εκατοντάδες χιλιάδες ελληνόπουλα στο εξωτερικό να ψάχνουν δουλειές; Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι δημοσιονομικά ενάρετος, αλλά δημοσιονομικά πελατειακός όπως ήταν και ο κ. Τσίπρας. Γι’ αυτό ήρθε η ώρα μιας άλλης πολιτικής. Της πολιτικής της δημοκρατικής παράταξης. Μιας πολιτικής υπεύθυνης, ρεαλιστικής και συγκεκριμένης που δίνει τα κίνητρα στη μεσαία τάξη και τους οικονομικά ευάλωτους να ξανασταθούν όρθιοι» επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Δεν ζητάμε συνεργασίες για να μοιράσουμε καρέκλες

Σχετικά με τις τρέχουσες πολιτικές συζητήσεις ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «απέναντι στην κουλτούρα του διχασμού, της απαξίωσης, της στρέβλωσης, του ελιτισμού και του λαϊκισμού, βάζουμε την κουλτούρα του διαλόγου και της συνεννόησης αλλά με αξιακό τρόπο. Δεν μπαίνουμε στα παιχνίδια διανομής της εξουσίας. Δεν ζητάμε συνεργασίες για να μοιράσουμε καρέκλες και για να ξαναγίνουν πρωθυπουργοί κάποιοι, που τους έδωσε ευκαιρία ο λαός και απέτυχαν παταγωδώς. Από εμάς πρωθυπουργική καρέκλα δεν θα δει ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο κ. Μητσοτάκης, να το πούμε ξεκάθαρα να μην περιμένουν τίποτα. Ο ελληνικός λαός θα δει μια άλλη μέρα. Μια μέρα σταθερότητας , κοινωνικής δικαιοσύνης και εθνικής αξιοπρέπειας. Την αλλαγή θέλει ο λαός και όχι το διαίρει και βασίλευε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.

Απαντάμε συγκεκριμένα σε ότι φοβίζει τον κόσμο

«Έχει μεγάλη σημασία στις μέρες μας με όλα αυτά που ζούμε και γεμίζουν ερωτηματικά και τρομάζουν, να απαντήσουμε σε αυτά και συγκεκριμένα» ανέφερε σε δηλώσεις του ο συντονιστής της εκδήλωσης Πάρις Κουκουλόπουλος. «Η κρίση είναι μια ευκαιρία να δώσουμε απαντήσεις, θα είμαστε όμως άβουλοι και μοιραίοι αν δεν μιλήσουμε για το μείζον. Η Ελλάδα είναι η πιο εξαρτημένη ενεργειακά χώρα στην Ευρώπη» πρόσθεσε ο κ Κουκουλόπουλος.

Γ. Μανιάτης: η λύση είναι τα ελληνικά κοιτάσματα φυσικού αερίου

Υπέρ της ταχύτατης αξιοποίησης των ελληνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, τάχθηκε ο πρώην υπουργός ενέργειας Γιάννης Μανιάτης. «Μπροστά σε αυτή τη μεγάλη κρίση που περνά η Ευρώπη και η χώρα μας τα φυσικά ελληνικά κοιτάσματα φυσικού αερίου πιθανότατα να αποτελέσουν την μοναδική εναλλακτική λύση όχι μόνο της χώρας μας αλλά και όλης της Ευρώπης» είπε ο κ. Μανιάτης.

Όλγα Τουφεγγοπούλου www.xronos-kozanis.gr

 

Μοιραστείτε την είδηση