Ο σχολιασμός και η μόδα….. της ανωνυμίας. Της Τάνιας Ώττα

3 Min Read

Πριν από μερικά χρόνια, συγκεκριμένα το 2004, μελετώντας τους δικτυακούς τόπους των ελληνικών ΜΜΕ ως προς τα χαρακτηριστικά διαδραστικότητας και αλληλλεπίδρασης με τους χρήστες, διαπιστώθηκε ότι το χαρακτηριστικό της δυνατότητας σχολιασμού ενός άρθρου ή δημοσιεύματος παρουσίαζε μεγάλο ενδιαφέρον και κέρδιζε συνεχώς έδαφος, με τις εφημερίδες να πρωτοστατούν στο ιντερνετικό τοπίο, έχοντας τις πιο διαδραστικές ιστοσελίδες και ενσωματώνοντας σχεδόν τις περισσότερες, για την εποχή,  τεχνολογικές δυνατότητες του διαδικτύου.

- Advertisement -

Τα ειδησεογραφικά και ποικίλου περιεχομένου portals παρουσίαζαν μία δυναμική για τα τότε δεδομένα, ενώ τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ήταν άγνωστο για την εποχή φαινόμενο.

Σήμερα, οι δικτυακοί τόποι όλων των ΜΜΕ συναγωνίζονται με μεγάλη δυναμική, έχουν υιοθετήσει όλες τις τεχνολογικές δυνατότητες του διαδικτύου και έχουν πολύ ισχυρή παρουσία στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Οι χρήστες του διαδικτύου μπορούν πλέον πολύ εύκολα να επικοινωνούν είτε μεταξύ τους, είτε με τους δημοσιογράφους και διαχειριστές των ιστοσελίδων των μέσων.

Η δυνατότητα του σχολιασμού ενός δημοσιεύματος και ενός άρθρου σε μία ιστοσελίδα είναι από τα πιο δημοφιλή χαρακτηριστικά και κεντρίζει το ενδιαφέρον των χρηστών,  καθώς δίνει βήμα λόγου στον καθένα, να πει και να εκφράσει αυτό που θέλει, με ότι αυτό συνεπάγεται. Στις περισσότερες ιστοσελίδες ο σχολιασμός γίνεται ανώνυμα, με τη χρήση κάποιου ψευδώνυμου.

Η ανωνυμία, έχει γίνει πλέον μόδα και αποτελεί ασπίδα προστασίας για τον κάθε χρήστη – σχολιαστή, ο οποίος εκμεταλλευόμενος το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης προβαίνει πολύ συχνά σε προσβλητικούς σχολιασμούς, προπαγάνδα, διαστρέβλωση των γεγονότων, ακόμη και σε ύβρεις και χυδαιολογίες προκειμένου να ασκήσει κριτική και να εξυπηρετήσει, πολιτικούς κυρίως, σκοπούς.

Η ανικανότητα πολλών ατόμων να σχολιάσουν σωστά ένα δημοσίευμα, χωρίς προσβολές και σχόλια που ξεφεύγουν πολύ συχνά του θέματος, η έλλειψη επιχειρημάτων, η άγνοια των πραγμάτων και το προσωπικό συμφέρον ευνοείται σε μεγάλο βαθμό από την δυνατότητα του ανώνυμου σχολιασμού και του ψεύτικου προφίλ στα social media, παρασύροντας κι άλλους χρήστες να συνεχίσουν αυτό ρεύμα της απαράδεκτης κριτικής, που δεν εξυπηρετεί απολύτως κανέναν σκοπό. Ο δημόσιος διάλογος μέσα σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και στις ιστοσελίδες των κοινωνικών μέσων δικτύωσης έχει νόημα να γίνεται επώνυμα, αναλαμβάνοντας ο καθένας την ευθύνη των όσων γράφει δημόσια.

Εν όψει προεκλογικών, κυρίως, περιόδων,  τα δημοσιεύματα σχετικά με τα πολιτικά πεπραγμένα αυξάνονται και ο ανώνυμος σχολιασμός  βρίσκει έδαφος και «οργιάζει». Και εκεί παρατηρούμε στείρα πολιτική κριτική, χωρίς ρεαλιστικές προτάσεις και σωστά επιχειρήματα, σχόλια τύπου «κουτσομπολιού», που πολλές φορές υποβαθμίζουν ένα δημοσίευμα, το οποίο είτε εκφράζει κάποια άποψη για ένα θέμα, είτε προσπαθεί  να ενημερώσει, είτε να προβληματίσει, είτε να περάσει κάποιο μήνυμα προς το κοινό.

Στο διάστημα που ακολουθεί μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα δούμε και θα διαβάσουμε πολλά, κυρίως στο διαδίκτυο, και σίγουρα θα είναι μία περίοδος με μεγάλο ενδιαφέρον.

Μοιραστείτε την είδηση