Ο σκηνοθέτης Λευτέρης Πλασκοβίτης μιλά στον «Χ» για το «Group Therapy» και το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης

6 Min Read

Πρεμιέρα την Παρασκευή για την παράσταση με άρωμα… Κοζάνης

Η Κοζάνη επιλέχθηκε για την πανελλαδική πρεμιέρα του θεατρικού έργου της Πένυς Φυλακτάκη «Group Therapy» σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Πλασκοβίτη. Το έργο ανεβαίνει αυτή την Παρασκευή 1 Ιουλίου στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο καιρού επιτρέποντος. «Επιτέλους θέατρο» αναφωνούν οι λάτρεις των παραστάσεων, μιας και λίγο ο κορωνοϊός, λίγο ο κακός καιρός, λίγο το κενό που υπάρχει στο ΔΗΠΕΘΕ, στέρησε από την Κοζάνη την γεύση του θεάτρου τα τελευταία χρόνια.

- Advertisement -

Ο σκηνοθέτης Λευτέρης Πλασκοβίτης, μιλώντας στον «Χ» και στο Σωκράτη Μουτίδη, έδωσε έμφαση στο γεγονός πως η παράσταση διαδραματίζεται στο σήμερα με τα άγχη και τις φοβίες των πρωταγωνιστών να προκαλούν κωμικές καταστάσεις. Ωστόσο, το μήνυμα πως οι μικρές χαρές της ζωής είναι καθοριστικές και σημαντικές για την ψυχική μας ισορροπία, κυριαρχεί.

«Μετά τα μνημόνια μας ήρθε ο κορωνοϊός και οι καραντίνες. Μετά ήρθε ο πόλεμος και το κύμα των ανατιμήσεων. Επειδή ήθελα να ανεβάσουμε κάτι που να περιέχει αναφορές που να προέρχονται από τις περιόδους αυτές, συζήτησα με τη φίλη Πένυ Φυλακτάκη που έγραψε το έργο και με δικά μου σκηνοθετικά ευρήματα φιλοδοξούμε να προσφέρουμε γέλιο στο κοινό της Κοζάνης. Άλλωστε, μου αρέσει να καταπιάνομαι με αυτό που αποκαλούμε νεοελληνικό έργο, το οποίο η Ελλάδα διαθέτει και να έχει αναφορές στα σύγχρονα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Πλασκοβίτης. Ο ίδιος παραδέχεται την πρόκληση να ανεβαίνουν έργα μεγάλων συγγραφέων, αλλά τον εκφράζει αυτό που αποκαλεί «λαϊκό θέατρο». «Καλός ο Λόρκα και ο Σαίξπηρ αλλά το θέατρο είναι λαϊκό. Αριστοφάνης, Ευριπίδης, Σοφοκλής έγραφαν έργα για τον λαό, ο οποίος θα έρθει να δει θέατρο που θα καταλάβει, θα τον ψυχαγωγήσει με την έννοια της αγωγής της ψυχής και θα ξεσκάσει και θα περάσει καλά» προσθέτει ο ίδιος.

Στην τέχνη όλα είναι δύσκολα και όλα εύκολα

Ο σκηνοθέτης της παράστασης περιέγραψε την πλοκή του έργου, λέγοντας πως μετά από πολυετή εμπειρία «στην τέχνη όλα είναι δύσκολα και όλα εύκολα». Όλα διαδραματίζονται στον χώρο υποδοχής του γραφείου μιας ψυχολόγου. Η σπουδαγμένη γραμματέας (Δανάη Σταματοπούλου), η οποία είναι αναγκασμένη να κάνει αυτή τη δουλειά γιατί δεν έχει βρει κάτι καλύτερο παρά τα προσόντα που έχει, βρίσκεται αντιμέτωπη με το φλερτ ενός ινφλουένσερ (Κωνσταντίνος Μουταφτσής) και άριστου χειριστή των social media. Ο τελευταίος βρίσκεται στον χώρο επί τούτου και χωρίς να έχει την ανάγκη της ψυχολόγου, αλλά προσπαθεί να προσεγγίσει την γραμματέα.

Ο πρώτος ρόλος ανήκει στον Χρήστο Ευθυμίου, ο οποίος παριστάνει τον διευθυντή μιας μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας που θέλει να ταξιδέψει στην Σιγκαπούρη για μια πολύ σημαντική επαγγελματική συνάντηση, η οποία αν δεν πραγματοποιηθεί θα χάσει τη δουλειά του. Όμως ο ίδιος φοβάται τα αεροπλάνα και αναζητά την βοήθεια της ψυχολόγου και περιμένοντας στον χώρο υποδοχής σε συνδυασμό με τους άλλους δυο χαρακτήρες, εξελίσσονται κωμικές καταστάσεις και πολλά ευτράπελα. Κάπου ανάμεσα θα βρεθεί στη σκηνή και ο «δικός μας» Τάκης Συνδουκάς, ο οποίος επιλέχθηκε από τον σκηνοθέτη να παίξει έναν ρόλο που του ταιριάζει πλήρως.

«Οι πρωταγωνιστές εκφράζουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της σημερινής ελληνικής κοινωνίας. Αν κάποιος από τους θεατές δεν ταυτιστεί με κάποιον από τους ρόλους τότε σίγουρα θα δει κάποιον συγγενή ή φίλο του. Πρόκειται για ένα σημερινό έργο, έργο σύγχρονο και της εποχής μας. Υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία της καθημερινότητας μας, αγγλικές λέξεις, αργκό που χρησιμοποιούν οι νέοι, νοοτροπία και άλλα στοιχεία. Και οι τέσσερις ηθοποιοί είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι στους κατάλληλους ρόλους» εξηγεί ο κ. Πλασκοβίτης.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια κάνει ο Αντώνης Χαλκιάς, γνωστός από τα σκηνικά που έχει κάνει για τα σήριαλ «Μέλισσες» και «Το Νησί» και βοηθός του είναι η Κοζανίτισσα Δώρα Γαζή. Η παράσταση θα ανέβει 1, 2 και 3 Ιουλίου στην Κοζάνη και στη συνέχεια θα κάνει περιοδεία στη Δυτική Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη και πιθανότατα και σε φεστιβάλ δήμων στην Αθήνα.

Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης πρέπει να έχει Καλλιτεχνικό Διευθυντή

Ρωτήσαμε τον κ. Πλασκοβίτη για τα όσα ακούστηκαν τον Μάϊο πως αναλαμβάνει αμισθί το ρόλο του συμβούλου για να προτείνει και να βοηθήσει στην εκπόνηση καλλιτεχνικού προγράμματος του ΔΗΠΕΘΕ τον χειμώνα. «Λόγω των επαφών που έχω τόσα χρόνια με πολλά ΔΗΠΕΘΕ της χώρας, συζητάω τακτικά με πολλούς ανθρώπους. Έτσι έγινε και με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης. Κατά την διάρκεια των προετοιμασιών της παράστασης και σε συζήτηση που είχα με τον Πρόεδρο Νίκο Κέφαλο, μιλήσαμε για το κενό που υπάρχει στη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή και μου πρότεινε αν μπορώ να βοηθήσω με προτάσεις. Εννοείται πως δέχθηκα να βοηθήσω χωρίς χρήματα, αλλά σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσω τα καθήκοντα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή. Πιστεύω πως το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και κάθε ΔΗΠΕΘΕ πρέπει να έχει επαγγελματία Καλλιτεχνικό Διευθυντή και πρέπει να προχωρήσει σε επαναπροκήρυξη της θέσης άμεσα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλασκοβίτης.

Σωκράτης Μουτίδης  xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση