Το θέμα της διάθεσης ποσών και η νομιμότητα των ακολουθούμενων διαδικασιών σε έργα του τοπικού πόρου συζητήθηκαν στο περιφερειακό συμβούλιο της Δευτέρας, με αφορμή το πρώτο θέμα σχετικά με την έγκριση ένταξης-απένταξης-τροποποίησης έργων του ΕΑΠ Δυτικής Μακεδονίας.
Το θέμα επανέφερε η επικεφαλής της «Ελπίδας» Γεωργία Ζεμπιλιάδου σχετικά με την ανάθεση έργων στη Φλώρινα σε τρίτους φορείς, διαδικασία την οποία χαρακτήρισε «προδήλως παράνομη», καθώς παραβιάζει το Ν. 4412/2016, σύμφωνα με τον οποίο δεν μπορεί να γίνει ανάθεση πάνω από 20.000 ευρώ, αλλά και την υπουργική απόφαση που ορίζει τις διαδικασίες του τοπικού πόρου.
Στην υπουργική απόφαση και στα όσα ορίζει αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιώργος Δακής, ενώ τον προβληματισμό του για τη διαδικασία εξέφρασε ο περιφερειακός σύμβουλος Σωτήρης Βόσδου.
Σε μια προσπάθεια συναίνεσης, ο Γιάννης Σόκουτης αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός οδικού χάρτη για την υλοποίηση των έργων, ενώ η ανεξάρτητη περιφερειακή σύμβουλος Έλσα Παναγιωτίδου ζήτησε, ασκώντας κριτική στην περιφερειακή αρχή, να δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης υπεραμύνθηκε των επιλογών των υπηρεσιών, τονίζοντας ότι για όλα ακολουθήθηκαν νόμιμες διαδικασίες, ζητώντας σεβασμό στις υπηρεσίες. Μάλιστα, έδωσε το λόγο στο μέλος της Επιτροπής Ελέγχου Κώστα Χαραλαμπίδη, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι «είναι η τρίτη φορά που έρχεται ως συζήτηση το αν μπορούν ΝΠΙΔ να υλοποιούν έργα» και συνέχισε «εάν δεν υπήρχε ουσιαστικά ο πόρος για την περιοχή ούτε Λαογραφικό Μουσείο θα υπήρχε, ούτε Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, έργα που υλοποίησε ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών με τη συνεπικουρία Τεχνικών Υπηρεσιών».
Εν τέλει το θέμα των νέων έργων πέρασε με την προϋπόθεση φορείς υλοποίησης στα τεχνικά έργα να είναι οι διευθύνσεις τεχνικών υπηρεσιών Κοζάνης και Φλώρινας αντιστοίχως.
Μοιραστείτε την είδηση