Όχι αλλά κόλπα με τις εισφορές Κοινής Ωφέλειας

3 Min Read

Διαβάζω την ανακοίνωση της νέας διοίκησης της ΔΕΗ για το επόμενο «πακέτο μέτρων», με σκοπό την διάσωση της επιχείρησης που είναι βουτηγμένη στα χρέη. Εκτός από την σκέψη για έκδοση ομολογιακού δανείου, για την άσκηση πίεσης στους κακοπληρωτές και διάφορα άλλα μέτρα, υπάρχει και μια πρόβλεψη για «επιστροφή» ενός ποσού ύψους διακοσίων εκατομμυρίων ευρώ. Τι είναι αυτό το ποσόν; Ποιος το έχει πάρει και πρέπει να το επιστρέψει στα ταμεία της ΔΕΗ;
Στην ανακοίνωση γίνεται σαφής αναφορά, αλλά μόνο με το αρκτικόλεξο του σχετικού λογαριασμό: ΥΚΩ. Ο εστί μεθερμηνευόμενον: Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. Με απλά λόγια πρόκειται για τα χρήματα που πληρώνουμε με την λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, όλοι οι Έλληνες, ακόμη και οι πιο φτωχοί, για να μπορεί η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να κάνει κοινωνική πολιτική. Να παρέχει δηλαδή μειωμένο τιμολόγιο σε κατοίκους μικρών ακριτικών νησιών, σε πολύτεκνους και άλλες ευπαθείς ομάδες.
Όπως προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ, αυτά τα χρήματα, έχουν πάει στον κρατικό προϋπολογισμό. Δηλαδή για άλλον σκοπό τα πληρώναμε εμείς και αλλού τα πήγαινε ο ευαίσθητος σύντροφος Τσακαλώτος, που τώρα κάνει επίδειξη της αριστεροσύνης τους παίρνοντας μέρος στην πορεία των συνδικαλιστών, με το σακίδιο του στην πλάτη. Είναι ένα ακόμη από τα πολλά κόλπα με τα οποία εμφάνιζαν τα πλεονάσματα για τα οποία αυτοδιαφημίζονταν ως επιτυχόντες.
Για όποιον δεν το κατάλαβε, πρόκειται για μια ανήθικη υπεξαίρεση. Είναι σαν να βγάζουν δίσκο, σε μια εκκλησία, με την δέσμευση ότι τα χρήματα του εράνου θα χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση αναξιοπαθούντων ενοριτών. «Δώστε ό,τι έχετε ευχαρίστηση για τους φτωχούς της ενορίας». Να δίνει και η χήρα από τον οβολό της, τον πετσοκομμένο από τους Κατρούγκαλους. Και, αντί να πηγαίνει, το προϊόν του εράνου, πράγματι στους φτωχούς, να το χρησιμοποιούν, οι επίτροποι ή ο παππάς, για να πάρουν φανταχτερό πολυέλαιο ή μανουάλια για τον ναό.
Αυτό που πληρώνουμε ως «ΥΚΩ» δεν είναι ευκαταφρόνητο. Πλησιάζει σχεδόν στο ένα δέκατο της καθαρής αξίας του ηλεκτρικού ρεύματος που έχουμε καταναλώσει. Και δεν είναι …εθελοντική συνεισφορά, αλλά υποχρεωτική. Πρέπει λοιπόν και να πηγαίνει στον σκοπό για τον οποίο δίνουμε, εκόντες άκοντες, αυτά τα χρήματα. Κάθε άλλο λογιστικό τερτίπι, για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, συνιστά μια άτιμη, μια ανήθικη πράξη.

Μοιραστείτε την είδηση